Odgovor bogatima - projekat "Atlantska liga"!

S obzirom na tendencije u evropskom fudbalu da uskoro gledamo "zatvorenu ligu najbogatijih klubova" - oni "manji" spremaju odgovor i poručuju da neće tako lako odustati.

Fudbal 15.10.2016 | 14:00
Odgovor bogatima - projekat "Atlantska liga"!
Slede nam velike promene u Ligi šampiona, a "manji klubovi" spremaju odgovor na to.

UEFA je krajem avgusta potvrdila da će od sezone 2018/19 doći do reforme Lige šampiona i da će ubuduće polovinu učesnika direktno davati četiri najbolje lige na svetu. U ovom trenutku to su Španija, Engleska, Nemačka i Italija, a klubovi iz manjih liga pribojavaju se da tu nije kraj.

Očekuje se da u dogledno vreme Liga šampiona postane "zatvorenog tipa" gde bi se takmičili najbolji i najbogatiji klubovi iz najjačih evropskih liga - dok bi oni iz manjih, koji su prethodnih sezona i te kako znali da "prokrče" put do grupne faze ovog takmičenja, prosto biti skrajnuti i izolovani.

Novi predsednik UEFA Aleksandar Čeferin najavio je da će se ova promena u skorije vreme ponovo razmatrati i nagovestio je da će pokušati da je "poništi", ali već je spreman odgovor.

"Atlantska liga" - projekat koji je smišljen još na početku veka i svako malo se "oživi" kada dođe do ovakvih situacija u evropskom fudbalu - ponovo je aktuelan.

Priču o projektu koji je 2000. godine pokrenuo PSV Ajndhoven – sada je oživeo direktor Kopenhagena.

Anders Horsholt, direktor kluba koji je dobro počeo takmičenje u ovogodišnjoj Ligi šampiona, potvrdio je da se sastajao sa najvećim škotskim klubovima Seltikom i Rendžersom, kao i sa Ajaksom, PSV-om i Fejnordom i diskutovao o "Atlantskoj ligi".

"Ako ne reagujemo sada videćemo da će u narednim godinama najveći klubovi samo rasti, a za klubove poput nas biće nemoguće da im pariraju. Moramo da reagujemo i da tražimo alternativna međunarodna takmičenja. Rano je pričati o modelu koji bi se primenjivao...", kazao je predstavnik Kopenhagena.

Još uvek nema model, ali ima ideju...

"Nije isključeno da bi klubovi članovi ove lige napustili domaća prvenstva", objasnio je on.

Osim pomenutih klubova zainteresovani su i Anderleht, Klub Briž, Malme, Rozenborg i drugi.

Ne treba zaboraviti i na projekat "regionalne lige" koji je doduše nešto drugačiji od ovoga.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar