Литвански дугови стежу обруч око Српске

Окружни суд у Каунасу у Литванији обавезао је Банку Српске у ликвидацији да литванској Укио банци која је у стечају, исплати 25 милиона марака плус камате.

Република Српска 13.10.2016 | 22:51
Литвански дугови стежу обруч око Српске
Ради се о средствима која је Укио банка држала на рачунима Балкан инвестмент банке, коју је половином 2013. године докапитализовала Влада РС, промијенивши јој име у Банку Српске. Аналитичари кажу да је тих 25 милиона марака кап у мору новца који је путем литванске Укио групације извучен из РС и БиХ.

У пресуди Окружног суда у Каунасу, коју је објавио портал Цапитал.ба, наводи се да Укио банка у некада Балкан инвестмент банци, а данас Банци Српске има депоноване милионе марака који никада нису исплаћени у договореном року и договореним каматама.

Поједини од тих милионских износа депоновани су у Балкан инвестмен банку само на дан. На примјер, 23. октобра 2012. године на рачуне је положен преконоћни депозит од милион евра који је Укио банци сутрадан требао бити исплаћен заједно са каматом од 27 евра. Судије није занимало ни такозвано пребијање дугова, па су у пресуди изнијели следећи рачун.

„Обавезује се Банка Српске да исплати Укио банци у стечају 11,08 милиона евра, те да јој на име камата исплати 1,01 милиона евра. Обавезује се Банка Српске да исплати тужиоцу процесну камату у висини од шест одсто годишње која се обрачунава на досуђени износ 11,08 милиона евра почев од отварања поступка пред судом, 11. јуна 2014. године, до потпуног извршења судске пресуде.“

Литванска Укио група је у Босну и Херцеговину дошла прије готово 17 година купивши Фабрику глинице Бирач у Зворнику. Коју годину касније Укио група, тада у власништву руског тајкуна Владимира Романова, оснива и Балкан инвестмент банку.

И Бирач и банка су прије неколико година доведени до стечаја а Литванци су побјегли из БиХ. Званичне истраге су потврдиле извлачење стотина милиона евра из Бирача управо преко Балкан инвестмент банке. Новци су завршавали чак и на британским Дјевичанским острвима. Још нема коначних резултата истрага коју воде Спеецијално тужилаштво РС и државна Агенција за истраге и заштиту СИПА.

Економисткиња Светлана Ценић наглашава да је на криминал литванске групације указивала још док је била министарка финансија Републике Српске 2005. године, те да је на крају, због тога и смијењена са те позиције.



Пљачка власти РС и Литванаца: Светлана Ценић

„Говоримо о преко милијарду марака средстава који су испумпани из ове државе. Прије много година је било 700 и нешто милиона да им се одједном губи траг. Профит се извлачи, све се живо извлачи, а дугови остављају. А замислите колико се тога још накупило. Сада се бавимо само посљедицама, што нама ништа не значи. Тих 25 милиона су огромна цифра, али можети мислити да је то само кап у мору пара које су нестале.Темељ и узрок је Бирач. Укио група је то опљачкала заједно са нашом влашћу. У све ово су умијешани и представници и данашње власти и опозиције који су се смјењивали на власти у РС. Зна се круг људи који је то све изнео“, ријечи су Светлане Ценић.

Литванска држава је 2013. године преузела Укио банку утврдивши прање новца и незаконито пословање. Владимир Романов је побјегао у Русију. Логично је сада да Литванија тражи депонована средства Укио банке и у Банци Српске. Но интереси БиХ грађана очито нису добро брањени у Каунасу, сматра Ивана Корајлић из Транспаренцy интернатионала.

„Невјероватно је да, након свега што се показало у вези са Укио банком, заправо постоји и истрага коју морамо сачекати да видимо резултате, да се на то све њима омогући стицање додатних средстава. Ја нисам упозната са детаљима самог случаја, али очигледно је, без обзира што се сва одговорност везано за случај Укио банке настоји пребацити на Литванце, важно је нагласити да се ништа од тога не би дешавало да није било спреге са локалним властима“, наводи Корајлић.


Све је почело са фабриком глинице Бирач у Зворнику

Депозити Укио банке су остали заробљени када је Агенција за банкарство Републике Српске почетком 2014. године, да би спријечила повлачење тог новца усљед колапса литванских послова, донијела Привремену мјеру забране располагања власнику рачуна Укио Банкас Каунас.

Како је у међувремену пропала и Банка Српске, њен ликвидациони управник Петар Мићић није признао потраживања Литванаца.

Заступници Банке Српске су, према писању Цапитал.ба тврдили да суд у Каунасу није надлежан за спор те да је и тужба неоснована и незаконита. Навели су и да је пред судом у БиХ против Укио банке и њених повезаних лица већ покренут парнични поступак ради надокнаде штете, као и кривични поступак, у којима ће се, између осталог, одлучивати и о законитости радњи Банке Српске и лица повезаних са тужиоцем код пребијања спорних средстава и задржавања њиховог дијела.

Истакли су и да чак иако би суд у овом поступку пресудио у корист Укио банке и поништио пребијање, те обавезао Банку Српске да врати комплетан износ који та банка има на њиховим рачунима, извршење пресуде не би било могуће у БиХ. Образложили су то чињеницом да је у Банци Српске покренут ликвидациони поступак, те да може бити утврђено да је одлука суда Литваније у супротности са јавним поретком БиХ и да повређује права и законите интересе повјерилаца банке. Међутим, суд је њихове наводе одбацио и усвојио тужбени захтјев Укио банке.

Ликвидациони управник Банке Српске потврдио је да је запримио пресуду те најавио и жалбу. Но какви ће бити аргументи у жалби нисмо успјели чути јер се Петар Мићић није одазивао на наше позиве.

Извор: РСЕ

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Јој опет Чава

13.10.2016 15:44

Докле брате шупљирања ја рекао ја рекла па поднеси кривичну опет је Цеца ко Чава најпаметнија пресавиј табак па у тужилаштво !

ОДГОВОРИТЕ
Name

која је корист

13.10.2016 16:53

И КАКВА КОРИСТ од 'пресавијања табак и у тузиластво' када рецимо у тузиластву сједи тузилац као Салиховиц који твоју тузбу закљуца у ладицу и онда свом јарану Мати Дјаковицу казе да он дојави свом јарану Милораду Додику да је озоба под тим и тим именом подњела пријаву против њега, али и да ју је он све са прилозеним оригиналним доиказима закљуцо у ладицу

Name

Комета

13.10.2016 18:49

"Јој опет Чава", ти си баш далабусан

Name

Ре

13.10.2016 20:29

Од братка до болаааааа !!!!

Name

Дон Кихот

13.10.2016 15:52

Цијели проблем са свијетом је у томе што су будале и фанатици су увијек тако сигурни у себе, и мудрији људи тако пуни сумњи.- Бертранд Русселл

ОДГОВОРИТЕ
Name

сиротиште

13.10.2016 17:22

Ово је сиротиште,шта још има па пропасти...живио Миле и његови сљедбеници...

Name

Српска

13.10.2016 16:13

Може пропасти банка а не СРПСКА. Мало размишљајте главом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС ЈЕ ВЕЦ ПРОПАЛА

13.10.2016 17:20

Зар си код оцију слијеп. Вец је давно дјаво однио шало са овог терена. И ово мало што је остало одудјенл је с оваквим полуписменим "кадровима" на пропаст. Није довољно бити Србин да би био паметан. Треба ици у школу да се шта научи. И не у ове нове производјаче магистара и доктора који по куповини тих дивљих диплома нису способни ни двије реченице саставити. О водјену фирми најбоље показује стање привреде. Ако се уопсте јос на том терену несто може назвати привредом. Није ни цудо. Овај народ и не заслужује боље. Не каже се бадава САМ ПАО, САМ СЕ УБИО.

Name

Ре

13.10.2016 17:24

Размисљам и нигдје не видим да је у питању Српска, вец криминал у власти. А нама су убацили вирус СРПСТВА , а себи одлицан антивирусни (цитај "антисрпски") програм под називом РЕФЕРЕНДУМ.

Name

Анкетар Младен

13.10.2016 17:34

Сад ћу пребацити надлежност са Српске на БиХ па нек они плате дуг, кад наплате, фино је вратим, зезнем Милета и Бакира и постанем херој Српске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрињац

13.10.2016 17:35

Све су то познате ствари.Сви смо ми у фабрици оцекивали помоц дрзаве.Било је покусаја страјка али су брзо унистили синдикат и од издајника формирали литвански синдикат на целу са Стојановиц Радиславом и Којиц Драганом.За страјк су увек били спремљени специјалци полиције да запрете.Људи сити рата су цекали да их дрзава застити а дрзава их је пљацкала и ливанцима давала разне уступке.Ста радити зато сто нам није повезан стаз ?Када се неко буде смиловао уплатице по 100км за мјесец стаза.Умјесто да литванци и њихови ментори буду похапсени сада им плацамо и неке дугове.Мислим да це тога бити јос много.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактасенко

13.10.2016 17:36

Зивио додо јос један мандат и све це унистит бас све .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц итатељ

13.10.2016 18:55

Ову годину прицају о попису

Name

КГБ

13.10.2016 18:40

НОРМАЛНО ЈЕ КРАСТИ ЈА САМО ГЛЕДАМ ДЕ СТА УКРАСТ ПУСТИ СУПЉУ ПРИЦУ САД БИ СА ДОДИКОМ КУМ БИО САМО ДА ОН ХОЦЕ ДА МЕ ПРИМИ У СВОЈУ УЗУ ПАРТИСКУ ДРУЗИНУ.ТЕК ТАДА БИ ВИДЈЕЛИ КАКО СЕ КРАДЕ НАРОД ЈЕ ДАНАС МАЛО ГЛУПЉИ ОД ОВАЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

видра

13.10.2016 18:45

Тај суд у Литванији није надлеђжан за Босну и Херцеговину него су надлежни судови РС и БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клик

14.10.2016 06:51

Романов. Велика Британија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зивотарење

14.10.2016 13:28

УМЈЕСТО ДА СЕ ДРЖАВА БАВИ БАНКОМ И БИРАЧЕМ КАО ШТО СЕ ЛИТВАНСКА ДРЖАВА БАВИ ЊИХОВИМ ФИРМАМ, БИРАЧЕМ СЕ БАВЕ КРИМИНАЛНЕ ФАЦЕ КОЈИ ХОЦЕ СВЕ ТО ЛИЈЕПО ДА ОТМУ.. БИЋЕ ПОСЛЕ ВУК ПОЈЕО МАГАРЦА.

ОДГОВОРИТЕ