Преминула Ана Раца Миловановић

Дугогодишња ауторка и водитељка на радију и телевизији Б92 Ана Раца Миловановић преминула је у Београду у 40. години.

Србија 13.10.2016 | 08:56
Преминула Ана Раца Миловановић
Од пролећа 2003. радила је на радију Б92 као лутајућа репортерка. Појединим слушаоцима је у то доба донела вредне новчане награде у квизу "Залепи поглед на свет“, када је крстарећи већим градовима, у улози "Залепугинице“, насумично бирала најбрже возаче који су се довозили на локације са којих би се у том тренутку јављала.

Пријатељима није открила ниједну, па је неке због тога заувек изгубила, али је схватила да њена оданост публици не познаје границе. Упркос овој чињеници, покушала је с публиком да се обрачуна у емисији "Фул контакт“ или "Ана Раца против слушалаца".

Сарађивала је у емисијама "Лоуд & Цлеар“ и "Невиђено“, док је у "Дизању викендом“ будила оне који морају да устају док већина других мирно спава. Водила је слушаоце путем поплочаним актуелним хитовима у емисији "Супернова“,и кроз историју популарне музике у емисији "120 минута“.

Све док је ББЦ сервис на српском језику постојао, радила је рубрику о социолошким феноменима, друштвено активним уметничким пројектима и освешћујућим приредбама посвећеним култури и забави, у заједничкој емисији радија Б92 и радија ББЦ - "Свет у 2“.

Њене интервјуе са домаћим и страним уметницима можете пронаћи на сајту Б92.нет, где је једно време доносила и свеже "Поп препоруке“ које је сакупљала међу познатима.

На телевизији Б92 се бавила темама из културе, а затим је била и део редакције Булевар Б92.

Њене колеге кажу да ће је памтити као милу и драгу особу, радозналу и жељну да учи од других, као и по томе што је била насмејана од првог дана кад је дошла на радио Б92 и што је била много поносна на своју троипогодишњу девојчицу.

Истински изданак Б92 духа, али јединствена 

"Ана је истински изданак Б92 духа са одређеном посебношћу. Једна је од ретких која није допуштала да јој било шта угрози ведар дух. Или бар да се не види нека друга врста расположења.

То је било јединствено унутар самог Б92: озбиљности, оправдане натмурености, љутње, критичности...

Било ми је драго и када смо заједно ишли на догађај и када сам пратио оно што ради... И када је почела да гради своју породицу, и када је добила ћеркицу... А када су се појавили први симптоми болести... Снага, енергија, жеља за животом, изузетно снажни, поништавали су било какву назнаку опасности, фаталности болести... Чак и онда када су тешкоће биле заиста драматичне. Сестра Маша и супруг Урош били су стубови отпора, али је Анина позитивност била последња линија одбране. Ово је једна од оних трагедија која се могла избећи да имамо другачију културу давалаштва и солидарности.

Трансплантације се нпр. у Хрватској догађају са постотком и успешношћу која је највећа у Европи. И надам се да ћемо и ми ускоро имати исти закон који ће предвидети претпостављену сагласност, и да ће солидарност грађана бити иста као у Хрватској, како би се постигао највиши степен могућих трансплантација које живот значе.

Остаје нам до тада да жалимо за Аном и свима који су нас напустили а да можда нису морали, али су околности биле неумољиве.

Са Аном смо где год она била са својим ведрим духом. И са најближима којима је најтеже" - Веран Матић.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар