Preminula Ana Raca Milovanović

Dugogodišnja autorka i voditeljka na radiju i televiziji B92 Ana Raca Milovanović preminula je u Beogradu u 40. godini.

Srbija 13.10.2016 | 08:56
Preminula Ana Raca Milovanović
Od proleća 2003. radila je na radiju B92 kao lutajuća reporterka. Pojedinim slušaocima je u to doba donela vredne novčane nagrade u kvizu "Zalepi pogled na svet“, kada je krstareći većim gradovima, u ulozi "Zalepuginice“, nasumično birala najbrže vozače koji su se dovozili na lokacije sa kojih bi se u tom trenutku javljala.

Prijateljima nije otkrila nijednu, pa je neke zbog toga zauvek izgubila, ali je shvatila da njena odanost publici ne poznaje granice. Uprkos ovoj činjenici, pokušala je s publikom da se obračuna u emisiji "Ful kontakt“ ili "Ana Raca protiv slušalaca".

Sarađivala je u emisijama "Loud & Clear“ i "Neviđeno“, dok je u "Dizanju vikendom“ budila one koji moraju da ustaju dok većina drugih mirno spava. Vodila je slušaoce putem popločanim aktuelnim hitovima u emisiji "Supernova“,i kroz istoriju popularne muzike u emisiji "120 minuta“.

Sve dok je BBC servis na srpskom jeziku postojao, radila je rubriku o sociološkim fenomenima, društveno aktivnim umetničkim projektima i osvešćujućim priredbama posvećenim kulturi i zabavi, u zajedničkoj emisiji radija B92 i radija BBC - "Svet u 2“.

Njene intervjue sa domaćim i stranim umetnicima možete pronaći na sajtu B92.net, gde je jedno vreme donosila i sveže "Pop preporuke“ koje je sakupljala među poznatima.

Na televiziji B92 se bavila temama iz kulture, a zatim je bila i deo redakcije Bulevar B92.

Njene kolege kažu da će je pamtiti kao milu i dragu osobu, radoznalu i željnu da uči od drugih, kao i po tome što je bila nasmejana od prvog dana kad je došla na radio B92 i što je bila mnogo ponosna na svoju troipogodišnju devojčicu.

Istinski izdanak B92 duha, ali jedinstvena 

"Ana je istinski izdanak B92 duha sa određenom posebnošću. Jedna je od retkih koja nije dopuštala da joj bilo šta ugrozi vedar duh. Ili bar da se ne vidi neka druga vrsta raspoloženja.

To je bilo jedinstveno unutar samog B92: ozbiljnosti, opravdane natmurenosti, ljutnje, kritičnosti...

Bilo mi je drago i kada smo zajedno išli na događaj i kada sam pratio ono što radi... I kada je počela da gradi svoju porodicu, i kada je dobila ćerkicu... A kada su se pojavili prvi simptomi bolesti... Snaga, energija, želja za životom, izuzetno snažni, poništavali su bilo kakvu naznaku opasnosti, fatalnosti bolesti... Čak i onda kada su teškoće bile zaista dramatične. Sestra Maša i suprug Uroš bili su stubovi otpora, ali je Anina pozitivnost bila poslednja linija odbrane. Ovo je jedna od onih tragedija koja se mogla izbeći da imamo drugačiju kulturu davalaštva i solidarnosti.

Transplantacije se npr. u Hrvatskoj događaju sa postotkom i uspešnošću koja je najveća u Evropi. I nadam se da ćemo i mi uskoro imati isti zakon koji će predvideti pretpostavljenu saglasnost, i da će solidarnost građana biti ista kao u Hrvatskoj, kako bi se postigao najviši stepen mogućih transplantacija koje život znače.

Ostaje nam do tada da žalimo za Anom i svima koji su nas napustili a da možda nisu morali, ali su okolnosti bile neumoljive.

Sa Anom smo gde god ona bila sa svojim vedrim duhom. I sa najbližima kojima je najteže" - Veran Matić.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar