Човић: СНСД неће ући у власт на нивоу БиХ

Однос снага на нивоу БиХ морају дефинисати између себе странке из Републике Српске, изјавио је данас предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић након састанка са лидером СДА Бакиром Изебтеговићем и почасним предсједником ПДП-а Младеном Иванићем.

Босна и Херцеговина 11.10.2016 | 22:50
Човић: СНСД неће ући у власт на нивоу БиХ
"Нисам ја тај ко ће у име неког народа одлучивати ко ће бити на власти на нивоу БиХ. То, прије свега, одлучују они који их бирају. Нема ту било каквих спекулација", рекао је Човић новинарима у Сарајеву.

Одговарајући на питање да ли би СНСД могао преко ХДЗ-а доћи у власт на нивоу БиХ, Човић сматра да се то неће догодити и да то партнерство треба дефинисати.

Он је изразио очекивање да ће наредних дана бити изабран нови предсједник СДС-а, након што је Младен Босић поднио оставку на то мјесто.

"Тема данашњег састанка била је затварање странице локалних избора јер треба да се окренемо мастер плану који смо усвојили у прошли понедјељак", рекао је лидер ХЗД-а БиХ.

Човић је навео да је са Изетбеговићем разговарао и о односима у Федерацији БиХ, те да ће данас о томе говорити са лидером СББ-а Фахрудином Радочићем.

Он каже да је договорено да премијер ФБиХ Фадил Новалић и министар финансија Јелка Миличевић разматрају све оно што "стоји" у федералном Парламенту, да то још једном прође ревизију извршне власти како би било усвојено у парламенту ФБиХ.

Човић сматра да је питање отказивања локалних избора у Стоцу пореметило динамику рада институција у ФБиХ, али је сигуран да ће избори у том граду бити дјелимично или у потпуности поновљени када то одлучи Централна изборна комисија БиХ.

"Прије тога, МУП, тужилаштва и судови треба да кажу шта се догодило у Стоцу. Ако то не урадимо, никакве наредне изборе нема смисла организовати јер ће нам се догодити иста ствар", рекао је Човић.

Он је додао да порука мора бити јасна актерима догађаја у Стоцу, истичући да БиХ 14 година организује самостално изборе.

Човић је навео да је чињеница да је направљена "чудна комбинација политичких странка из Сарајева које се називају пробосанским", а Столац је у Херцеговини.

"Необична је била припрема избора у Стоцу на начин да се пребацују људи вјештачки и краткорочно из Мостара у Столац за новац. Знамо ко је промијенио мјесто пребивалишта у посљедња два или три мјесеца. Када су схватили да се тако не може ићи на изборе, догодили су се инциденти", упозорио је Човић.

Он је позвао институције да утврде све околности у вези са локалним изборима у Стоцу, додајући да је шест или седам дана након избора оставио представницима СДА, као партнерима у власти, да то питање ријеше на примјерен начин.

Лидер ХДЗ-а БиХ подсјетио је да је о Стоцу и другим срединама неколико дана прије избора разговарао са Изетбеговићем.

"Знао је добро шта се доље дешава, као што сам међународним представницима рекао да је класичан примјер инжењеринга пребацивање људи из једне средине у другу за потребе избора", појаснио је Човић.

Он је увјерен да ће ХДЗ добити изборе у Стоцу и сматра да што прије треба завршити "причу" о тој општини како би свима било лакше да се окрену будућности.

Човић је поновио да ће се сачекати коначна анализа локалних избора како би се покренула иницијатива у Парламентарној скупштини БиХ о измјени Изборног закона.

(мондо.ба)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Јоца

11.10.2016 14:11

Добро прочитајте други пасус !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

@јоца

11.10.2016 14:36

Милорад Додик је посвецен развоју РС и њега не треба да занима ниво БиХ. Он само развијјјјјјјјјаааааааа РС.

Name

Адо

11.10.2016 15:24

Среца па га не занима развој БиХ, ту би нама у Ф БиХ био крај

Name

ре адо

11.10.2016 15:34

Вама лијепо без њега, нама лијепо без вас. Свима супер.

Name

Миле

11.10.2016 14:12

Тако је брате .

ОДГОВОРИТЕ
Name

За јоца

11.10.2016 15:20

И РАЗВАЉУЈЕ босну ако богда до конацног нестанка као сто је она развалила YУ.

Name

Тука

11.10.2016 15:30

Јел њему и Додику јос неко у БиХ верује.

Name

Ама,

11.10.2016 15:34

Ама, Јоца само звоца.