Ове намирнице не би требало да конзумирате пре спавања

Желудачни рефлукс многима ствара велике проблеме током дана, а посебно мучан може бити пре спавања.

Здравље 11.10.2016 | 11:34
Ове намирнице не би требало да конзумирате пре спавања
Предствљамо вам листу намирница које обавезно морате да избаците са свог вечерњег јеловника, како бисте избегли ову непријатну појаву.

1. Газирана пића

Спадају у групу намирница која у себи садржи више киселина од било чега што можемо пронаћи у природи. Угљен диоксид у газираним пићима повећава притисак у желуцу. Суздржавајте се и од испијања алкохола.

2. Масна храна

Заборавите на сладолед, кекс, хамбургере и све намирнице с великим уделом штетних масноћа јер на желудац делују исто као алкохол и газирана пића.

3. Чоколада

Осим великог удела масноћа, садржи и кофеин који се налази у какаовцу и теобромин који подстичу желудачни рефлукс.

4. Сир

Избегавајте мекане типове сира попут фете или моцареле, а ако баш морате да уживате у сиру пре спавања, бирајте мале количине тврдих варијанти попут пармезана.

5. Орашасти плодови

Биле оне засићене или незасићене, за желудац су масноће увек неповољне у вечерњим сатима. Без обзира на то што је орашасто воће углавном пуно добрих масноћа, треба га избегавати пре спавања. Најгоре ће на вас деловати ораси, кикирики и индијски орашчићи, а за желудац су најлакши бадеми и пистаћи.

6. Цитруси

Иако су укусни, здрави и освежавајући током дана, немојте их конзумирати пре спавања, јер садрже велике количине киселина које ће изиритирати ваш желудац.

7. Кафа

Осим што због кофеина у кафи нећете моћи да спавате, он ће изазвати излучивање додатних киселина у желуцу.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар