БиХ: Зелено свјетло за медицински канабис

Експертна радна група, коју је формирао Савјет министара БиХ, дала је зелено свјетло за употребу канабиса у медицинске сврхе, потврдила је данас Зденка Гојковић, члан ове експерте радне групе и начелник Одјељења за онкологију Универзитетско-клиничког центра Републике Српске.

Босна и Херцеговина 09.10.2016 | 21:05
БиХ: Зелено свјетло за медицински канабис
"На потезу су сада министарства, јер треба да иде низ измјена неких закона који ће то дозволити, када су у питању увоз, начин контролисања и слично", додала је Гојковићева, напоменувши да су у радној групи били и представници Министарства цивилних послова у СМ БиХ и бројни стручњаци из области, као што су онкологија и фармација.

Казала је да има неке незваничне информације да је Министарство цивилних послова у СМ БиХ прихватило мишљење радне групе, али званичног саопштења још немају.

Када је у питању сама употреба канабиса у медицинске сврхе, Гојковићева је казала да је више области гдје би се он могао користити.

"У онкологији, ту је прије свега код канцерског бола. Када се исцрпе друге опције, оправдан је покушај с канабисом. Употребљавати се може за мучнине и повраћање код хемотерапије. Код анорексије, када дође до крајње исцрпљености и мршавости, канабис може отворити апетит. Али, прво исцрпити званичне могућности", појаснила је Гојковићева.

Истакла је да је у великом броју земаља прихваћена употреба канабиса у медицинске сврхе.

"Суштина је да се канабис скине с табеле један, гдје је забрањен за употребу, и пребаци у табелу гдје је дозвољен за употребу, али наравно у медицинске сврхе искључиво, гдје је оправдана његова употреба", рекла је Гојковићева.

Напоменула је да је Хрватски сабор прошле године одобрио употребу канабиса у медицинске сврхе, те да имају тачно одређени доктори који га могу прописати, као и тачно утврђене дозе, количине.

Додала је да можемо користити искуство Хрватске и преписати оно што су они направили.

"Немамо доказа да канабис може смањити болест мада је у лабораторји показао одређени ефекат", нагласила је Гојковићева.

Иницијативу за легализацију медицинског канабиса је Министарству цивилних послова у СМ БиХ и Министарству безбједности у СМ БиХ упутила Комора магистара фармације ФБиХ.

Предсједница ове коморе Захи-да Бинакај медијима је изјавила да су се сви у комисији Савјета министара БиХ усагласили да је кориштење канабиса у медицинске сврхе добра ствар, уз јасно одређене индикације, те да је на потезу Министарство безбједности, које би требало да покрене промјену законске регулативе која се дотиче продаје наркотика, али да је притисак пацијената и јавности довољно висок да би процес промјене закона могао трајати краће него што је уобичајено.

Иначе, и стручњаци у Хрватској указали су да медицински канабис помаже пацијентима с мултиплом склерозом, карциномом, код спастицитета, код АИДС-а може олакшати лијечење и повећати апетит, те помаже код једне ријетке дјечје болести Драветов синдром, гдје може смањити учесталост епилептичких напада.

Извор: Независне новине

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Несврстани

09.10.2016 19:23

Конацно и код нас једна паметна.Сада иде декриминализација,да не падам ради писљивог кета. :Д Инаце имам родицу која има МС и прије него је отисла у Аустрију на љецење канабисом,запамтио сам у јако лосем физицком стању.Послије пар мјесеци се цујемо и казе да се осјеца много боље и да цак иде у дузе сетње и ради по куци. Овај лијек не мозе да додје до изразаја управо ради сљедеце реценице:"Када се исцрпе друге опције, оправдан је покушај с канабисом". Хемотерапија,зрацење,којекакве таблете само прузају лазну наду пацијенту који губи цак и здраве целије у организму током наведених "опција".Послије се покусава канабисом то све исправити,а када се не успије онда казу како није дјелотворан против канцера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мафија

09.10.2016 20:41

Тацно. А за то је крива фармацеутска мафија! Лијек који расте у басти!

Name

Ре

09.10.2016 20:48

Маса пацијената који су у теском стању није узела антидепресив који би имао исти ефекат као канабис. Особа би се сигурно осјецала боље и постоје антидепресиви који повецавају апетит. Разлика је сто за канабис нема никаквих студија о стетном дејству код споменуте групе пацијената. Ово је само једна игра великих фармацеутских компанија за истразивања јер им је понестало идеја за било која друга рјесења. За канабис знамо да је сперматоцидан, да узрокује остецење памцења, а многима је трип поприлицно и сугестиван. Од једног дима се смију. Све у свему по мом мисљењу ово је помодарска глупост као и све у данасњем свијету... Ми цемо бити одлицни покусни куници док це фармацеути и љекари добити паре за путовања за труд и будуце студије.

Name

Ре Мафија

10.10.2016 07:30

Управо и јесте сумњиво сто у претклиницким испитивањима канабис као успорава раст огромног броја тумора. Који до сада лијек толики позитивни ефекат има. Ниједан!

Name

@Ре

10.10.2016 07:35

До прије 100 година канабис је био основа у 70% лијекова! Све сто си написао, ЛАЗЕС! Прави бот мафије...

Name

@Ре Мафија

10.10.2016 07:49

П.С. До прије 100 година није ни постојао "канцер" као болест, настао је појавом "модерне" медицине! @Ре Велис има антидепресив истог ефекта као и канабис? Ма да, зато несто природно кад мозе хемиско! Како је теби мозак испран, да бог сацува...

Name

Рр@

10.10.2016 13:10

До прије 100 година зивотни вијек цовјека је био око 50 година. Рак је болест модерног цовјека и највисе обољевају стари цији је вијек сада у Европи, и то лијецењем продузен на висе од 70 година. ДНК остецења се акумулирају са старосцу и зато је тумор цест у старости. Какве су то глупости да је рак сад измисљен и да га прије није било! Гоогле-ај мало и видјецес. Вируси узрокују рак, по теби прије сто година није било ни вируса. Ја нисам бот, сигурно, а ти си сигурно један обицни хасисар супље главе! Зато ти и одговара легализација марихуане јер немас ста да остетис!

Name

ре:Рр@

10.10.2016 13:58

А гдје си ти то процитао? Како си само глуп и наиван!

Name

ре:Рр@

10.10.2016 14:04

Гдје си ти то процитао? Како си само глуп и наиван! Само стари добијају рак? 50 година зивотни вијек? Све сто си написао, ЛАЗЕС! Процитај ти какво дејство има канабис на те вирусе сто си насао на Гооглу! Иди до прве апотеке и купи си антидепресив, ја цу да запалим...и немој заборавити фласу брље да се обезданис, тако је лаксе!!!

Name

Ре Да запалим

10.10.2016 15:26

Видис да знам да си хасисар! Знас ону народну. Ко о цему, а курва о постењу!

Name

@Ре Да запалим

10.10.2016 15:46

Знас ти ....! Видис како си наиван! А сад опали по брљи и депресивима, ја цу да се снадјем за несто...рецимо цај од кантариона!

Name

Ре Кантарион

10.10.2016 16:00

Алкохол не користим, против антидепресива и анксиолитика немам ниста против. Против кантариона и цајева за смирење такодјер немам ниста против. У садасњем свијету то је цесто једини избор. Сустина је процјена интензитета незељених и стетних ефеката, а за марихуану вец знамо да их има доста. Мислим да це се марихуана у будуцности легализовати, а тек након масовне јавне употребе упознацемо се са правим њеним незељеним дејствима. Слицну судбину су имали и бројни лијекови.

Name

@Ре Кантарион

10.10.2016 17:14

Марихуана нема стетних дејства! Нити једна студија није показала другације! Сви који казу другације, лазу у корист фармацеутске мафије! Проуци то мало боље...немој да лупас!

Name

Ре @

10.10.2016 17:54

Само ти настави да дувас и тјеси се да нема токсицних ефеката. То је твоје право. А кад ти буде лосе немој да кривис друге и лос здравствени систем.

Name

@Ре @

10.10.2016 19:16

А ти настави да будес наиван, као коњ са са узгијама! Само право и уздај се у хемију која убија!

Name

Тоооо

09.10.2016 19:48

Па конацно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

***

10.10.2016 06:16

Да не одемо у амбис, ту је канабис...

Name

ЛУДА ЗЕМЉА

09.10.2016 20:59

У ЛУДОЈ ЗЕМЉИ ТРАВИЦУ ТРЕБА ПОТПУНО ЛЕГАЛИЗОВАТИ КАО У УРУГВАЈУ. ЕНО У МОНТАВИДЕУ СВИ НАСМИЈАНИ И РАСПОЛОЖЕНИ. А КАКВИ СУ НАМ ПОЛИТИЧАРИ НАЈБОЉЕ БИ БИЛО ДА ЈЕ ЦИЈЕЛИ НАРОД НАДУВАН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гогон

09.10.2016 21:59

Колико ја знам СТРУКА је за ово рекла НЕ.., а онда су заобишли струку. Ето..дао бог да изађе на добро!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сисо

10.10.2016 07:32

Глуп си!

Name

Е мој ти...

10.10.2016 08:21

Казес СТРУКА рекла не? Мислис ФАРМАЦЕУТСКА МАФИЈА рекла не!? Емпириска медицина је закон, а канабис је ту као СВЕТИЊА!

Name

Игор

09.10.2016 23:30

Какве "медицинске" сврхе. Треба легализовати посједовање и користење и готова ствар. Ја никад у зивоту нисам пусио траву али брате ко воли нек изволи. Па неко воли да се надере брљом па нека то ради није му забрањено не знам засто би трава била. Колико је људи направило проблем и себи, породици околини под утицајем алкохола па га нико не забрањује засто траву забрањивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.10.2016 13:20

Покусано је да се забрани алкохол, али није се успјело. Алкохол је болест која стети оном који гела користи, али и околини и друству у цјелини. Покусала се забранити марихуана. Како ствари стоје неце ни то успјети. Одлицно. Будуцност нам је друство алкохолицара, хасисара итд. Онда мет, кокаин итд. Одлицна перспектива за будуцност свијета!

Name

борац

10.10.2016 04:06

Могла би и код нас да озиви пољопривреда.

ОДГОВОРИТЕ