BiH: Zeleno svjetlo za medicinski kanabis

Ekspertna radna grupa, koju je formirao Savjet ministara BiH, dala je zeleno svjetlo za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, potvrdila je danas Zdenka Gojković, član ove eksperte radne grupe i načelnik Odjeljenja za onkologiju Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina 09.10.2016 | 21:05
BiH: Zeleno svjetlo za medicinski kanabis
"Na potezu su sada ministarstva, jer treba da ide niz izmjena nekih zakona koji će to dozvoliti, kada su u pitanju uvoz, način kontrolisanja i slično", dodala je Gojkovićeva, napomenuvši da su u radnoj grupi bili i predstavnici Ministarstva civilnih poslova u SM BiH i brojni stručnjaci iz oblasti, kao što su onkologija i farmacija.

Kazala je da ima neke nezvanične informacije da je Ministarstvo civilnih poslova u SM BiH prihvatilo mišljenje radne grupe, ali zvaničnog saopštenja još nemaju.

Kada je u pitanju sama upotreba kanabisa u medicinske svrhe, Gojkovićeva je kazala da je više oblasti gdje bi se on mogao koristiti.

"U onkologiji, tu je prije svega kod kancerskog bola. Kada se iscrpe druge opcije, opravdan je pokušaj s kanabisom. Upotrebljavati se može za mučnine i povraćanje kod hemoterapije. Kod anoreksije, kada dođe do krajnje iscrpljenosti i mršavosti, kanabis može otvoriti apetit. Ali, prvo iscrpiti zvanične mogućnosti", pojasnila je Gojkovićeva.

Istakla je da je u velikom broju zemalja prihvaćena upotreba kanabisa u medicinske svrhe.

"Suština je da se kanabis skine s tabele jedan, gdje je zabranjen za upotrebu, i prebaci u tabelu gdje je dozvoljen za upotrebu, ali naravno u medicinske svrhe isključivo, gdje je opravdana njegova upotreba", rekla je Gojkovićeva.

Napomenula je da je Hrvatski sabor prošle godine odobrio upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, te da imaju tačno određeni doktori koji ga mogu propisati, kao i tačno utvrđene doze, količine.

Dodala je da možemo koristiti iskustvo Hrvatske i prepisati ono što su oni napravili.

"Nemamo dokaza da kanabis može smanjiti bolest mada je u laboratorji pokazao određeni efekat", naglasila je Gojkovićeva.

Inicijativu za legalizaciju medicinskog kanabisa je Ministarstvu civilnih poslova u SM BiH i Ministarstvu bezbjednosti u SM BiH uputila Komora magistara farmacije FBiH.

Predsjednica ove komore Zahi-da Binakaj medijima je izjavila da su se svi u komisiji Savjeta ministara BiH usaglasili da je korištenje kanabisa u medicinske svrhe dobra stvar, uz jasno određene indikacije, te da je na potezu Ministarstvo bezbjednosti, koje bi trebalo da pokrene promjenu zakonske regulative koja se dotiče prodaje narkotika, ali da je pritisak pacijenata i javnosti dovoljno visok da bi proces promjene zakona mogao trajati kraće nego što je uobičajeno.

Inače, i stručnjaci u Hrvatskoj ukazali su da medicinski kanabis pomaže pacijentima s multiplom sklerozom, karcinomom, kod spasticiteta, kod AIDS-a može olakšati liječenje i povećati apetit, te pomaže kod jedne rijetke dječje bolesti Dravetov sindrom, gdje može smanjiti učestalost epileptičkih napada.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Nesvrstani

09.10.2016 19:23

Konacno i kod nas jedna pametna.Sada ide dekriminalizacija,da ne padam radi pisljivog keta. :D Inace imam rodicu koja ima MS i prije nego je otisla u Austriju na ljecenje kanabisom,zapamtio sam u jako losem fizickom stanju.Poslije par mjeseci se cujemo i kaze da se osjeca mnogo bolje i da cak ide u duze setnje i radi po kuci. Ovaj lijek ne moze da dodje do izrazaja upravo radi sljedece recenice:"Kada se iscrpe druge opcije, opravdan je pokušaj s kanabisom". Hemoterapija,zracenje,kojekakve tablete samo pruzaju laznu nadu pacijentu koji gubi cak i zdrave celije u organizmu tokom navedenih "opcija".Poslije se pokusava kanabisom to sve ispraviti,a kada se ne uspije onda kazu kako nije djelotvoran protiv kancera.

ODGOVORITE
Name

Mafija

09.10.2016 20:41

Tacno. A za to je kriva farmaceutska mafija! Lijek koji raste u basti!

Name

Re

09.10.2016 20:48

Masa pacijenata koji su u teskom stanju nije uzela antidepresiv koji bi imao isti efekat kao kanabis. Osoba bi se sigurno osjecala bolje i postoje antidepresivi koji povecavaju apetit. Razlika je sto za kanabis nema nikakvih studija o stetnom dejstvu kod spomenute grupe pacijenata. Ovo je samo jedna igra velikih farmaceutskih kompanija za istrazivanja jer im je ponestalo ideja za bilo koja druga rjesenja. Za kanabis znamo da je spermatocidan, da uzrokuje ostecenje pamcenja, a mnogima je trip poprilicno i sugestivan. Od jednog dima se smiju. Sve u svemu po mom misljenju ovo je pomodarska glupost kao i sve u danasnjem svijetu... Mi cemo biti odlicni pokusni kunici dok ce farmaceuti i ljekari dobiti pare za putovanja za trud i buduce studije.

Name

Re Mafija

10.10.2016 07:30

Upravo i jeste sumnjivo sto u pretklinickim ispitivanjima kanabis kao usporava rast ogromnog broja tumora. Koji do sada lijek toliki pozitivni efekat ima. Nijedan!

Name

@Re

10.10.2016 07:35

Do prije 100 godina kanabis je bio osnova u 70% lijekova! Sve sto si napisao, LAZES! Pravi bot mafije...

Name

@Re Mafija

10.10.2016 07:49

P.S. Do prije 100 godina nije ni postojao "kancer" kao bolest, nastao je pojavom "moderne" medicine! @Re Velis ima antidepresiv istog efekta kao i kanabis? Ma da, zato nesto prirodno kad moze hemisko! Kako je tebi mozak ispran, da bog sacuva...

Name

Rr@

10.10.2016 13:10

Do prije 100 godina zivotni vijek covjeka je bio oko 50 godina. Rak je bolest modernog covjeka i najvise oboljevaju stari ciji je vijek sada u Evropi, i to lijecenjem produzen na vise od 70 godina. DNK ostecenja se akumuliraju sa staroscu i zato je tumor cest u starosti. Kakve su to gluposti da je rak sad izmisljen i da ga prije nije bilo! Google-aj malo i vidjeces. Virusi uzrokuju rak, po tebi prije sto godina nije bilo ni virusa. Ja nisam bot, sigurno, a ti si sigurno jedan obicni hasisar suplje glave! Zato ti i odgovara legalizacija marihuane jer nemas sta da ostetis!

Name

re:Rr@

10.10.2016 13:58

A gdje si ti to procitao? Kako si samo glup i naivan!

Name

re:Rr@

10.10.2016 14:04

Gdje si ti to procitao? Kako si samo glup i naivan! Samo stari dobijaju rak? 50 godina zivotni vijek? Sve sto si napisao, LAZES! Procitaj ti kakvo dejstvo ima kanabis na te viruse sto si nasao na Googlu! Idi do prve apoteke i kupi si antidepresiv, ja cu da zapalim...i nemoj zaboraviti flasu brlje da se obezdanis, tako je lakse!!!

Name

Re Da zapalim

10.10.2016 15:26

Vidis da znam da si hasisar! Znas onu narodnu. Ko o cemu, a kurva o postenju!

Name

@Re Da zapalim

10.10.2016 15:46

Znas ti ....! Vidis kako si naivan! A sad opali po brlji i depresivima, ja cu da se snadjem za nesto...recimo caj od kantariona!

Name

Re Kantarion

10.10.2016 16:00

Alkohol ne koristim, protiv antidepresiva i anksiolitika nemam nista protiv. Protiv kantariona i cajeva za smirenje takodjer nemam nista protiv. U sadasnjem svijetu to je cesto jedini izbor. Sustina je procjena intenziteta nezeljenih i stetnih efekata, a za marihuanu vec znamo da ih ima dosta. Mislim da ce se marihuana u buducnosti legalizovati, a tek nakon masovne javne upotrebe upoznacemo se sa pravim njenim nezeljenim dejstvima. Slicnu sudbinu su imali i brojni lijekovi.

Name

@Re Kantarion

10.10.2016 17:14

Marihuana nema stetnih dejstva! Niti jedna studija nije pokazala drugacije! Svi koji kazu drugacije, lazu u korist farmaceutske mafije! Prouci to malo bolje...nemoj da lupas!

Name

Re @

10.10.2016 17:54

Samo ti nastavi da duvas i tjesi se da nema toksicnih efekata. To je tvoje pravo. A kad ti bude lose nemoj da krivis druge i los zdravstveni sistem.

Name

@Re @

10.10.2016 19:16

A ti nastavi da budes naivan, kao konj sa sa uzgijama! Samo pravo i uzdaj se u hemiju koja ubija!

Name

Toooo

09.10.2016 19:48

Pa konacno...

ODGOVORITE
Name

***

10.10.2016 06:16

Da ne odemo u ambis, tu je kanabis...

Name

LUDA ZEMLJA

09.10.2016 20:59

U LUDOJ ZEMLJI TRAVICU TREBA POTPUNO LEGALIZOVATI KAO U URUGVAJU. ENO U MONTAVIDEU SVI NASMIJANI I RASPOLOŽENI. A KAKVI SU NAM POLITIČARI NAJBOLJE BI BILO DA JE CIJELI NAROD NADUVAN.

ODGOVORITE
Name

gogon

09.10.2016 21:59

Koliko ja znam STRUKA je za ovo rekla NE.., a onda su zaobišli struku. Eto..dao bog da izađe na dobro!

ODGOVORITE
Name

Siso

10.10.2016 07:32

Glup si!

Name

E moj ti...

10.10.2016 08:21

Kazes STRUKA rekla ne? Mislis FARMACEUTSKA MAFIJA rekla ne!? Empiriska medicina je zakon, a kanabis je tu kao SVETINJA!

Name

Igor

09.10.2016 23:30

Kakve "medicinske" svrhe. Treba legalizovati posjedovanje i koristenje i gotova stvar. Ja nikad u zivotu nisam pusio travu ali brate ko voli nek izvoli. Pa neko voli da se nadere brljom pa neka to radi nije mu zabranjeno ne znam zasto bi trava bila. Koliko je ljudi napravilo problem i sebi, porodici okolini pod uticajem alkohola pa ga niko ne zabranjuje zasto travu zabranjivati.

ODGOVORITE
Name

Re

10.10.2016 13:20

Pokusano je da se zabrani alkohol, ali nije se uspjelo. Alkohol je bolest koja steti onom koji gela koristi, ali i okolini i drustvu u cjelini. Pokusala se zabraniti marihuana. Kako stvari stoje nece ni to uspjeti. Odlicno. Buducnost nam je drustvo alkoholicara, hasisara itd. Onda met, kokain itd. Odlicna perspektiva za buducnost svijeta!

Name

borac

10.10.2016 04:06

Mogla bi i kod nas da ozivi poljoprivreda.

ODGOVORITE