Србија ће спријечити отимање "Трепче"

Србија има доказа о власништву над "Трепчом" за разлику од Приштине и предузеће све правне мере да спречи отимање тог комбината, рекао је председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун.

Србија 08.10.2016 | 11:03
Србија ће спријечити отимање "Трепче"
"Србија ће предузети све правне мере до покретања арбитражног поступка како би спречила национализацију тог комбината и лишавања Србије својинских и управљачких права", рекао је Дрецун за РТС.

Он је навео да снажним дипломатским активностима, које већ предузима, Србија упозорава званичнике ЕУ и ЦЕФТА да својатањем српске имовине, Приштина угрожава стабилност у региону и прети да потпуно заустави процес стабилизације и придруживања.

Дрецун је додао да је "Трепча" симбол борбе за опстанак 2.500 Срба који раде у северном делу комбината Трепча, који једино и функционише, док је други - јужни део, којим управљају Албанци, "у хаосу".

Дрецун је, у изјави за РТС, истакао елементарно питање како Приштина мисли да реализује усвојени закон, посебно на северу Косова и Метохије, и то без турбуленција и без противљења српског народа и српских представника у самоуправи?

Он је нови закон назвао "завршетком етничког чишћења Срба са Косова" и истакао да српска влада интезивно ради на спречавању последица спроводјења овог закона.

- Србија већ предузима снажне дипломатске активности указујући и званичницима Европске уније, ЦЕФТА и многим другим званичицима колико Приштина нема права да својата имовину која је у власништву Републике Србије - истакао је Дрецун.

Он је додао да закон о Трепчи може да "угрози стабилност односа на КиМ, може чак да заустави процес нормализације односа и дестабилизује целокупну ситуацију".

- Читава прича се води око тога ко има доказа да је власник Трепче. Приштина се понаша као да нема ни један доказ, јер је држава Србија преко Фонда за развој, који има 55,14 посто акција у акционарском друштву целокупног комбината од 1991. године, доказала свој удео - објаснио је посланик.

Као један од једнако важних проблема, Дрецун је поменуо питања дуговања.

- Трепча је губиташ. Она има губитак већи од 1,5 милијарде евра, од тога 280 милиона евра потражују фирме из централне Србије. Нови закон предвидја да сва потраживања буду пребачена на буџет Косова - што значи да неће никада бити исплаћена - рекао је он.

Косовски парламент усвојио је синоћ закон о "Трепчи" који предвиђа да сва имовина овог рударског комбината припадне Приштини, чему су се успротивили српски посланици у парламенту самопроглашеног Косова, а одржани су и протести Срба на Косову.

Извор: Агенције/РТС

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

дамир коцовиц

08.10.2016 09:29

а ста ви покрадосте по босни

ОДГОВОРИТЕ
Name

оља

08.10.2016 11:33

Попусице срби и трепцу до филтера као и све остало.

Name

бањалучанин

08.10.2016 10:37

Како брате па ,,признали "сте Косово,а имовина на територији државе је њена имовина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахранђел

08.10.2016 12:02

Гдје си ти научио да је тако - кад није !

Name

Вуцко

08.10.2016 10:48

То што имате на папиру знате. Шта са тим можете урадити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славенко

08.10.2016 12:02

Спријецицес али мало сутра,циљано нам све узимају на Косову и коме се залити кад управо то долази из њихове кухиње.Само Бог и Русија то мигу спријецити али мала вајда од Русије јер где су до сада Руси били.Једини нам је пријатељ Господ Бог,запамтите то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даидза

08.10.2016 15:05

То се ти само салис!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рт

08.10.2016 15:16

Који си па ти сад

ОДГОВОРИТЕ