Srbija će spriječiti otimanje "Trepče"

Srbija ima dokaza o vlasništvu nad "Trepčom" za razliku od Prištine i preduzeće sve pravne mere da spreči otimanje tog kombinata, rekao je predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Srbija 08.10.2016 | 11:03
Srbija će spriječiti otimanje "Trepče"
"Srbija će preduzeti sve pravne mere do pokretanja arbitražnog postupka kako bi sprečila nacionalizaciju tog kombinata i lišavanja Srbije svojinskih i upravljačkih prava", rekao je Drecun za RTS.

On je naveo da snažnim diplomatskim aktivnostima, koje već preduzima, Srbija upozorava zvaničnike EU i CEFTA da svojatanjem srpske imovine, Priština ugrožava stabilnost u regionu i preti da potpuno zaustavi proces stabilizacije i pridruživanja.

Drecun je dodao da je "Trepča" simbol borbe za opstanak 2.500 Srba koji rade u severnom delu kombinata Trepča, koji jedino i funkcioniše, dok je drugi - južni deo, kojim upravljaju Albanci, "u haosu".

Drecun je, u izjavi za RTS, istakao elementarno pitanje kako Priština misli da realizuje usvojeni zakon, posebno na severu Kosova i Metohije, i to bez turbulencija i bez protivljenja srpskog naroda i srpskih predstavnika u samoupravi?

On je novi zakon nazvao "završetkom etničkog čišćenja Srba sa Kosova" i istakao da srpska vlada intezivno radi na sprečavanju posledica sprovodjenja ovog zakona.

- Srbija već preduzima snažne diplomatske aktivnosti ukazujući i zvaničnicima Evropske unije, CEFTA i mnogim drugim zvaničicima koliko Priština nema prava da svojata imovinu koja je u vlasništvu Republike Srbije - istakao je Drecun.

On je dodao da zakon o Trepči može da "ugrozi stabilnost odnosa na KiM, može čak da zaustavi proces normalizacije odnosa i destabilizuje celokupnu situaciju".

- Čitava priča se vodi oko toga ko ima dokaza da je vlasnik Trepče. Priština se ponaša kao da nema ni jedan dokaz, jer je država Srbija preko Fonda za razvoj, koji ima 55,14 posto akcija u akcionarskom društvu celokupnog kombinata od 1991. godine, dokazala svoj udeo - objasnio je poslanik.

Kao jedan od jednako važnih problema, Drecun je pomenuo pitanja dugovanja.

- Trepča je gubitaš. Ona ima gubitak veći od 1,5 milijarde evra, od toga 280 miliona evra potražuju firme iz centralne Srbije. Novi zakon predvidja da sva potraživanja budu prebačena na budžet Kosova - što znači da neće nikada biti isplaćena - rekao je on.

Kosovski parlament usvojio je sinoć zakon o "Trepči" koji predviđa da sva imovina ovog rudarskog kombinata pripadne Prištini, čemu su se usprotivili srpski poslanici u parlamentu samoproglašenog Kosova, a održani su i protesti Srba na Kosovu.

Izvor: Agencije/RTS

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

damir kocovic

08.10.2016 09:29

a sta vi pokradoste po bosni

ODGOVORITE
Name

olja

08.10.2016 11:33

Popusice srbi i trepcu do filtera kao i sve ostalo.

Name

banjalučanin

08.10.2016 10:37

Kako brate pa ,,priznali "ste Kosovo,a imovina na teritoriji države je njena imovina.

ODGOVORITE
Name

Ahranđel

08.10.2016 12:02

Gdje si ti naučio da je tako - kad nije !

Name

Vucko

08.10.2016 10:48

To što imate na papiru znate. Šta sa tim možete uraditi?

ODGOVORITE
Name

Slavenko

08.10.2016 12:02

Sprijecices ali malo sutra,ciljano nam sve uzimaju na Kosovu i kome se zaliti kad upravo to dolazi iz njihove kuhinje.Samo Bog i Rusija to migu sprijeciti ali mala vajda od Rusije jer gde su do sada Rusi bili.Jedini nam je prijatelj Gospod Bog,zapamtite to.

ODGOVORITE
Name

Daidza

08.10.2016 15:05

To se ti samo salis!

ODGOVORITE
Name

Rt

08.10.2016 15:16

Koji si pa ti sad

ODGOVORITE