Да груди остану здраве

Главни адут женског тела тражи посебну бригу. За негу користите средства без парабена и других штетних састојака.

Здравље 07.10.2016 | 08:50
Да груди остану здраве
ЛЕПЕ и здраве груди, симбол женствености и мајчинства, понос су жене. Још у пубертету, девојчице кришом стоје пред огледалом очекујући ту видљиву промену, која ће их претворити у пожељну младу даму. Жене које нису задовољне величином, истичу их "мега" брусхалтерима, многе уграђују силиконе или очајавају када с годинама почну да се опуштају. Међутим, груди као и читав организам, старењем трпе неумитне промене. На жалост, до промена може да доведе и болест.

- Ткиво дојки стари као и тело, губи једрину и еластичност а млечне жлезде атрофирају. Међутим, важно је разликовати уобичајене промене у овом нежном ткиву, у односу на промене због којих би требало потражити помоћ лекара. У 20- им годинама уобичајена је појава фиброцистичног ткива, односно доброћудних квржица. Могуће је присуство бола, повећана осетљивост, као и набрекнуће дојки. Ове појаве се испољавају због могућих промена у менструалном циклусу, односно у нивоу естрогена. Болне груди и квржице нису аутоматски знак за опасност, јер злоћудне појаве у грудима у почетку не боле. Међутим, да би се одагнала и најмања сумња, редовно треба обављати самопреглед груди, а уколико се укаже нешто неуобичајено, обавезно посетити лекара- објашњава гинеколог др Мима Фазлагић.


* Које су уобичајене промене на грудима у животу жене?

- У двадесетим годинама, на пример, величина варира у зависности од промена у тежини и брзини метаболизма. У овом периоду већина жена жели да постане мајка, што доводи до бујања груди као логичног следа у припреми за дојење. Током трудноће, код већине долази до повећања и потамњивања ареола брадавица. Након порођаја, груди добијају изворну функцију у исхрани беба дојењем. У том периоду су највеће, најактивније, са јако увећаним млечним жлездама. Међутим, након једног или више порођаја, груди углавном почињу да губе на еластичности. Опуштају се, а могу да се појаве и стрије. До ових промена долази због наглог увећања или смањења тежине у трудноћи, па треба водити рачуна да исхрана буде уравнотежена и здрава.

* Какве су промене после четрдесете?

- После четрдесете јајници производе све мање естрогена, а то директно утиче на груди. Оне постају мекше на додир, јер добијају већу количину масноће. Мекане квржице које се пипају у овом периоду нису разлог за панику, али ако су тврде, треба обавезно отићи лекару. Осим тога, са годинама се смањује и количина колагена, због чега долази до губитка еластичности, густине и чврстине груди.


* Каква је улога брусхалтера у очувању лепоте груди?

- Данас постоји велики избор брусхалтера, па свака дама може да одабере модел који јој највише одговара. Препорука је да се увек, ако је то могуће, одаберу брусхалтери од природних материјала. Што се тиче тинејџерки, оне би овај одевни детаљ требало да понесу у тренутку када за њим постоји потреба, а не по сваку цену, зато што их носи већина другарица. Приликом одабира, требало би да слушају мајке и определе се за природне и удобне. У току ноћи је важан потпуни одмор тела, па их током спавања не треба носити. Тело треба да буде слободно ушушкано у природним материјалима постељине.

* Да ли је препоручљиво користити купке, креме, млека за тело?

- Кожа груди је идентична као кожа на осталим деловима тела. Како негујете лице, негујте и груди. Средства која користите не би требало да садрже парабене и друге доказано штетне састојке. Најбоље је користити млека за тело и хидратантну крему, а свакодневно применити десетоминутну нежну масажу. На овај начин се поспешује циркулација, масажа је и вид самопрегледа дојки за благовремено откривање карцинома. Осим тога, сапуњање благим хидрадантним сапуном спречава развој бактерија, које се стварају приликом знојења.

* Да ли је опасно сунчати груди?

- Научно је потпуно јасно да тело не би требало излагати директним сунчевим зрацима без заштите, што се односи и на груди. Кожа на грудима је осетљивија, а сунчање у топлесу може условити брже старење и друге последице. Посебно су осетљиве брадавице и ареоле. У том смислу су врло штетни соларијуми, због чега су у одређеним земљама и забрањени.


* Колико је пирсинг на брадавицама опасан?

- Пирсинг је увек повезан са многобројним опасним компликацијама у виду крварења, тешких ожиљака, инфекција и сепсе. Осим тога, бол је интензивнији у односу на пирсовање других делова тела, мада се зависи од особе. Такође, процес зарастања је дужи и захтева много више бриге и неге. У периоду опоравка, брадавице су јако осетљиве, чак и на додир са памучном мајицом, без ношења брусхалтера.

ВЕЋИНА НОСИ ПОГРЕШАН БРУСХАЛТЕР

БРОЈНА истраживања су показала да чак 85 одсто жена носи неодговарајући брусхалтер, а 65 процената је изразило жељу да буду удобнији. Већина носи погрешну величину корпе, због чега се брусхалтер подиже преко груди или стоји превисоко на леђима. Због лошег одабира могу настати проблеми са кичмом, слични онима које изазива неудобна обућа. Ово најбоље знају даме са већим грудима, које се због неадекватног брусхалтера грбе и пате од болова и замора у пределу врата и леђа.


Британски стручњаци такође потврђују ова истраживања. Професор др Џон Тирер је, пошто му се супруга једном пожалила да безуспешно трага за одговарајућим грудњаком, утврдио да модерни брусхалтери притискају и подижу груди, па је са колегама дизајнирао грудњак са нараменицама које се укрштају на леђима и тиме олакшао "ношење лепог терета", како је рекао.

Стручњаци, иначе, сматрају да је боље уопште не носити брусхалтер ако није одговарајуће величине, а уколико јесте, не дуже од 12 часова у току дана.

ТОКОМ дојења може да се јави маститис, непријатна болна упала дојки, праћена отоком, црвенилом и повишеном температуром. Јавља се обично у прва три месеца после порођаја, али може и касније током дојења, не мора да буде на обе дојке. Делује веома исцрпљујуће на мајку, доводи до хроничног умора и отежава јој бригу око детета. Симптоми се најчешће јављају изненада, првенствено осетљивост груди, појачана топлота и натеченост, бол или осећај печења приликом дојења. Ово непријатно стање се лечи антибиотицима, што значи да одмах треба отићи лекару. Побољшање се осети након два дана, уколико није компликованији случај.

Новости
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ى

08.10.2016 22:18

رلاىلاة

ОДГОВОРИТЕ