Дужници охрабрени да туже банке у Србији

Власници кредита индексираних у швајцарским францима у Србији ових дана масовно одлучују да поднесу тужбе за раскид уговора о кредиту, што би могло да буде ново могуће рјешење проблема који мучи око 20.000 породица, пише београдска "Политика".

Србија 05.10.2016 | 11:00
Дужници охрабрени да туже банке у Србији
Лист наводи да су потрошачке организације позвале задужене у швајцарцима да подносе групне тужбе, охрабрене недавном изјавом судије Уставног суда Србије Драгише Слијепчевића, који је рекао да су ови кредити изгубили смисао за једну уговорну страну /клијенте/, те да су подложни раскиду уговора.

На недавно одржаном семинару на Златибору, он је рекао да би нижестепени судови требало да прихватају ове тужбе и да ће "у случају да тако не буде Уставни суд заузети такав став".

Како наводи лист, судија Слијепчевић објаснио је том приликом да је валутна клаузула сврсисходна само до граница очувања вриједности једнаких давања уговорних страна.

Конкретно, уговарање кредита у швајцарцима довело је до тога да корисници кредита и послије неколико година редовне отплате /посматрано у еврима/, дугују исти или чак износ већи од оног који су подигли.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар