Dužnici ohrabreni da tuže banke u Srbiji

Vlasnici kredita indeksiranih u švajcarskim francima u Srbiji ovih dana masovno odlučuju da podnesu tužbe za raskid ugovora o kreditu, što bi moglo da bude novo moguće rješenje problema koji muči oko 20.000 porodica, piše beogradska "Politika".

Srbija 05.10.2016 | 11:00
Dužnici ohrabreni da tuže banke u Srbiji
List navodi da su potrošačke organizacije pozvale zadužene u švajcarcima da podnose grupne tužbe, ohrabrene nedavnom izjavom sudije Ustavnog suda Srbije Dragiše Slijepčevića, koji je rekao da su ovi krediti izgubili smisao za jednu ugovornu stranu /klijente/, te da su podložni raskidu ugovora.

Na nedavno održanom seminaru na Zlatiboru, on je rekao da bi nižestepeni sudovi trebalo da prihvataju ove tužbe i da će "u slučaju da tako ne bude Ustavni sud zauzeti takav stav".

Kako navodi list, sudija Slijepčević objasnio je tom prilikom da je valutna klauzula svrsishodna samo do granica očuvanja vrijednosti jednakih davanja ugovornih strana.

Konkretno, ugovaranje kredita u švajcarcima dovelo je do toga da korisnici kredita i poslije nekoliko godina redovne otplate /posmatrano u evrima/, duguju isti ili čak iznos veći od onog koji su podigli.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar