Дан ослобођења Требиња 4. октобар

Полагањем цвијећа на Споменик борцима палим у борби против фашизма, у Требињу је обиљежен Дан ослобођења Требиња у Другом свијетском рату, 4. октобар.

Република Српска 04.10.2016 | 14:36
Дан ослобођења Требиња 4. октобар
У Народноослободилачком рату учествовало је 4.500 Требињаца, од чега је 819 бораца погинуло широм ратишта ондашње Југославије, уз 874 жртве фашистичког терора, а након 4 године окупације, Требиње је ослобођено 4. октобра 1944. године. Међу учесницима у ослобађању био је и Љубо Гобовић, који каже да је била велика борба за Требиње, а требало се стратешки заузети како би се кренуло са ослобађањима Дубровника и Херцег Новог, као и Мостара.

“Трајале су борбе више од 20 дана. Врло важну улогу играла је Друга далматинска бригада, која је нападала код Арсланагића моста. Биле су страшне борбе, јер је Требиње као гарнизон био попуњен са војним снагама. Зато је било важно да се Требиње заузме, да се ослободи, да би се ишло за Дубровник и Херцег Нови са црногоским снагама”, рекао је Гобовић.

Поводом дана ослобођења, делегације града Требиња и СУБНОР-а Требиње положиле су цвијеће на Споменик борцима палим у борби против фашизма, а захваљујући Градској управи враћено је шест биста народних хероја из Требиња, које су уништили вандали.

“Ово је дан који Требиње мора увијек да слави, јер је то симбол слободе, а ови хероји који су своју младост уградили у слободу града, они заслужују да се вјечно помињу. Данас смо поправили и оно што је нечији сулуди ум мислио, да прекроји историју рушећи бисте народних хероја. Данас смо ту неправду исправили и вратили бисте на своје мјесто, тамо гдје треба да буду”, истакао је Славко Вучуревић, градоначелник Требиња.

“Овдје је свако име које је погинуло са подручја Требиња”, рекао је Славко Шањевић, предсједник СУБНОР-а Требиње.

Цвијеће је положено и испред биста народних хероја.

(БН телевизија)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мики

04.10.2016 14:56

Слава и вјечна им хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

смрт фасизму

05.10.2016 08:41

потомци оних који су клали србе у прослом рату мислили су и овом да би опрали своје нацистицке биографије и завладали свијетом.од православље су опет сломили зубе и увјек це јер је то једини слободарски народ на планети.вјецна слава и хвала борцима палим за слободу.

ОДГОВОРИТЕ