Dan oslobođenja Trebinja 4. oktobar

Polaganjem cvijeća na Spomenik borcima palim u borbi protiv fašizma, u Trebinju je obilježen Dan oslobođenja Trebinja u Drugom svijetskom ratu, 4. oktobar.

Republika Srpska 04.10.2016 | 14:36
Dan oslobođenja Trebinja 4. oktobar
U Narodnooslobodilačkom ratu učestvovalo je 4.500 Trebinjaca, od čega je 819 boraca poginulo širom ratišta ondašnje Jugoslavije, uz 874 žrtve fašističkog terora, a nakon 4 godine okupacije, Trebinje je oslobođeno 4. oktobra 1944. godine. Među učesnicima u oslobađanju bio je i Ljubo Gobović, koji kaže da je bila velika borba za Trebinje, a trebalo se strateški zauzeti kako bi se krenulo sa oslobađanjima Dubrovnika i Herceg Novog, kao i Mostara.

“Trajale su borbe više od 20 dana. Vrlo važnu ulogu igrala je Druga dalmatinska brigada, koja je napadala kod Arslanagića mosta. Bile su strašne borbe, jer je Trebinje kao garnizon bio popunjen sa vojnim snagama. Zato je bilo važno da se Trebinje zauzme, da se oslobodi, da bi se išlo za Dubrovnik i Herceg Novi sa crnogoskim snagama”, rekao je Gobović.

Povodom dana oslobođenja, delegacije grada Trebinja i SUBNOR-a Trebinje položile su cvijeće na Spomenik borcima palim u borbi protiv fašizma, a zahvaljujući Gradskoj upravi vraćeno je šest bista narodnih heroja iz Trebinja, koje su uništili vandali.

“Ovo je dan koji Trebinje mora uvijek da slavi, jer je to simbol slobode, a ovi heroji koji su svoju mladost ugradili u slobodu grada, oni zaslužuju da se vječno pominju. Danas smo popravili i ono što je nečiji suludi um mislio, da prekroji istoriju rušeći biste narodnih heroja. Danas smo tu nepravdu ispravili i vratili biste na svoje mjesto, tamo gdje treba da budu”, istakao je Slavko Vučurević, gradonačelnik Trebinja.

“Ovdje je svako ime koje je poginulo sa područja Trebinja”, rekao je Slavko Šanjević, predsjednik SUBNOR-a Trebinje.

Cvijeće je položeno i ispred bista narodnih heroja.

(BN televizija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Miki

04.10.2016 14:56

Slava i vječna im hvala.

ODGOVORITE
Name

smrt fasizmu

05.10.2016 08:41

potomci onih koji su klali srbe u proslom ratu mislili su i ovom da bi oprali svoje nacisticke biografije i zavladali svijetom.od pravoslavlje su opet slomili zube i uvjek ce jer je to jedini slobodarski narod na planeti.vjecna slava i hvala borcima palim za slobodu.

ODGOVORITE