"Плави језик" направио штету од милион КМ

Болест "плавог језика“ утврђена је на 203 регистрована жаришта у 19 општина Републике Српске на 458 серопозитивних животиња и с више од 4.000 сигурно експонираних домаћих преживара.

Република Српска 03.10.2016 | 10:40
"Плави језик" направио штету од милион КМ
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске процјењује да је настала значајна материјална штета за погођене овчаре, већа од милион КМ.

Ресорно министарство је предложило низ мјера ради сузбијања ове болести, а између осталог и појачану контролу промета и кретања животиња коју треба да проводе ветеринарске инспекције и полиција.

Најављен је и наставак едукације инспектора и полиције  те успостављање информационог система за контролу кретања животиња.

Међу мјерама које предлаже ресорно министарство је и попис свих имања с пријемчивим животињама и обиљежавање свих необиљежених животиња.

Потребно је, сматрају, провести поступке усмрћивања и нешкодљивог уклањања свих животиња које су серопозитивне и имају изражене клиничке знакове болести и исплатити надокнаду штета насталих провођењем мјера сузбијања и санацијом заражених имања.

Ветеринарске организације и други овлаштени субјекти треба да наставе са системском дезинсекцијом свих заражених имања и мјеста која омогућавају преживљавање преносника болести.

Министарство пољопривреде ће планирати и по потреби на прољеће провести масовну вакцинацију свих пријемчљивих животиња против болести плави језик на цијелој територији Републике Српске.

Извор: Фена

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дон Кихот

03.10.2016 09:01

На вријеме се указивало на овај проблем....али сликање је са Бајом и око њега важније....

ОДГОВОРИТЕ
Name

АxxЕ

03.10.2016 09:44

Ма кога брига за сељака Битан је 9 и Референдум ба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петрово

03.10.2016 15:42

залосно је сто нико ниста не предузима а болест је оцито захватило цитаву бих и регион вакцина нема јадан сељак само

ОДГОВОРИТЕ