"Plavi jezik" napravio štetu od milion KM

Bolest "plavog jezika“ utvrđena je na 203 registrovana žarišta u 19 opština Republike Srpske na 458 seropozitivnih životinja i s više od 4.000 sigurno eksponiranih domaćih preživara.

Republika Srpska 03.10.2016 | 10:40
"Plavi jezik" napravio štetu od milion KM
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske procjenjuje da je nastala značajna materijalna šteta za pogođene ovčare, veća od milion KM.

Resorno ministarstvo je predložilo niz mjera radi suzbijanja ove bolesti, a između ostalog i pojačanu kontrolu prometa i kretanja životinja koju treba da provode veterinarske inspekcije i policija.

Najavljen je i nastavak edukacije inspektora i policije  te uspostavljanje informacionog sistema za kontrolu kretanja životinja.

Među mjerama koje predlaže resorno ministarstvo je i popis svih imanja s prijemčivim životinjama i obilježavanje svih neobilježenih životinja.

Potrebno je, smatraju, provesti postupke usmrćivanja i neškodljivog uklanjanja svih životinja koje su seropozitivne i imaju izražene kliničke znakove bolesti i isplatiti nadoknadu šteta nastalih provođenjem mjera suzbijanja i sanacijom zaraženih imanja.

Veterinarske organizacije i drugi ovlašteni subjekti treba da nastave sa sistemskom dezinsekcijom svih zaraženih imanja i mjesta koja omogućavaju preživljavanje prenosnika bolesti.

Ministarstvo poljoprivrede će planirati i po potrebi na proljeće provesti masovnu vakcinaciju svih prijemčljivih životinja protiv bolesti plavi jezik na cijeloj teritoriji Republike Srpske.

Izvor: Fena

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Don Kihot

03.10.2016 11:01

Na vrijeme se ukazivalo na ovaj problem....ali slikanje je sa Bajom i oko njega važnije....

ODGOVORITE
Name

AxxE

03.10.2016 11:44

Ma koga briga za seljaka Bitan je 9 i Referendum ba

ODGOVORITE
Name

Petrovo

03.10.2016 17:42

zalosno je sto niko nista ne preduzima a bolest je ocito zahvatilo citavu bih i region vakcina nema jadan seljak samo

ODGOVORITE