"Један терористични напад би подијелио БиХ"

Шеф мисије ОСЦЕ у БиХ Џонатан Мур изјавио је данас у Скопљу како би један терористички напад у Босни и Херцеговини могао поделити земљу.

Босна и Херцеговина 01.10.2016 | 19:03
"Један терористични напад би подијелио БиХ"
Данас је у Скопљу настављена парламентана конференција „Јачање мјера за изградњу поверења и доброг владања у регији ОСЦЕ", са сесијом на тему „Развој демократских институција и људских права у Југоисточној Европи: Улога ОСЦЕ".

 
У оквиру сесије је оџана и дебата са шефовима мисија ОСЦЕ у Македонији, Босни и Херцеговини, Србији, Црној Гори и Албанији, јавља Анадолија.

Шеф мисије ОСЦЕ БиХ, Јонатхан Мооре, истакао је да је ОСЦЕ као мисија у овој земљи започела радити крајем рата, али и поред тога што постоји много инструмената за решавање проблема укључујући и институције у земљи, као и међународну заједницу, ипак још увек нису решени сви проблеми.

"Били смо охрабрени да помогнемо једној земљи која је преживела пуно злочина за време рата. Ви долазите из региона где има жртава тероризма и већина вас је део држава које имају традицију суверенитета, демократије и сигуности, али нажалост, БиХ нема све те традиције. Забринути смо да један терористички напад у БиХ може поделити земљу" рекао је Мур.

Говорећи о проблемима са којима се суочава БиХ, Мур је критиковао школе подељене на основу етничке припадности, случајеве дискриминације у Републици Српској, корупцији и недавно одржани референдум у Републици Српској.

Извор: Агенције