"Jedan teroristični napad bi podijelio BiH"

Šef misije OSCE u BiH Džonatan Mur izjavio je danas u Skoplju kako bi jedan teroristički napad u Bosni i Hercegovini mogao podeliti zemlju.

Bosna i Hercegovina 01.10.2016 | 19:03
"Jedan teroristični napad bi podijelio BiH"
Danas je u Skoplju nastavljena parlamentana konferencija „Jačanje mjera za izgradnju poverenja i dobrog vladanja u regiji OSCE", sa sesijom na temu „Razvoj demokratskih institucija i ljudskih prava u Jugoistočnoj Evropi: Uloga OSCE".

 
U okviru sesije je odžana i debata sa šefovima misija OSCE u Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji, javlja Anadolija.

Šef misije OSCE BiH, Jonathan Moore, istakao je da je OSCE kao misija u ovoj zemlji započela raditi krajem rata, ali i pored toga što postoji mnogo instrumenata za rešavanje problema uključujući i institucije u zemlji, kao i međunarodnu zajednicu, ipak još uvek nisu rešeni svi problemi.

"Bili smo ohrabreni da pomognemo jednoj zemlji koja je preživela puno zločina za vreme rata. Vi dolazite iz regiona gde ima žrtava terorizma i većina vas je deo država koje imaju tradiciju suvereniteta, demokratije i sigunosti, ali nažalost, BiH nema sve te tradicije. Zabrinuti smo da jedan teroristički napad u BiH može podeliti zemlju" rekao je Mur.

Govoreći o problemima sa kojima se suočava BiH, Mur je kritikovao škole podeljene na osnovu etničke pripadnosti, slučajeve diskriminacije u Republici Srpskoj, korupciji i nedavno održani referendum u Republici Srpskoj.

Izvor: Agencije