Насер Орић пријављен и због злочина над Бошњацима

Центар јавне безбједности Бијељина поднио је бијељинском Окружном тужилаштву извјештај против ратног команданта Армије РБиХ у Сребренци Насера Орића због убистава, силовања и пљачки, а према пријави та кривична дјела почињена су углавном над припадницима бошњачког народа на подручју Сребренице.

Босна и Херцеговина 01.10.2016 | 18:25
Насер Орић пријављен и због злочина над Бошњацима
Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач рекао је да је извјештај поднесен на основу истраге коју је ЦЈБ Бијељина спровео у сарадњи са бијељинским Окружним тужилаштвом, односно на основу сазнања и изјава свједока у истрази.

"Сада је на тужилаштву да ради на томе. Надам се да ће, са свједоцима и информацијама до којих је дошла полиција и који се налазе у извјештају, успјети да све докаже" рекао је Лукач.

Он није желио да износи детаље из пријаве, али је рекао да је, између осталог, Орићу стављено на терет да је наредио убиство и једног официра ЈНА бошњачке националности, који се Орићу ставио на располагање, али је у њему очито видио конкуренцију.

Извор близак истрази рекао је "Гласу Српске" да је ријеч о ратном команданту 16. муслиманске бригаде Нурифу Ризвановићу.

"Под оптужбом да сарађује са Србима и да је послат као хрватски шпијун, у новембру 1992. године је ухапшен и каменован у Каменици надомак Коњевић поља. Убиством Ризвановића и још неколицине Сребреничана бавила се и муслиманска тајна служба АИД у операцији 'Губер'" каже саговорник.

Додаје да је МУП РС задокументовао податке о злочинима које је Орић чинио над властитим народом.

"Осим Орића, на списку осумњичених за убиства муслимана из Сребренице су и Суљо Хасановић, Неџад Бектић, Ибрахим Манџић, Фахрудин Салиховић, Авдо Хасановић, Хакија Мехољић и Суад Мухић" истиче саговорник "Гласа".

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић каже да је Орић у ратном периоду био господар живота и смрти у комплетној регији гдје је дјеловала 28. дивизија Армије РБиХ.

"Орић је униформу обукао из криминогеног миљеа и није се либио да убија и своје сународнике који су му стали на пут. Неко ко је био спреман на такве злочине према свом народу, чинио је далеко монструозније злочине према припадницима српског народа" истакао је Којић.

Он је изразио наду да ће Орићеви злочини коначно бити расвијетљени, а он адекватно санкционисан.

"Пријаве које је подносио МУП РС па и ова најновија нису обухваћене оним за шта је Орића теретио Хашки трибунал, нити предметом који против њега води Суд БиХ. У свему овоме веома је битно да комплетна истрага буде окончана у Окружном тужилаштву Бијељина које је мјесно надлежно, да се не би десила ситуација као 2009. када је Тужилаштво БиХ преузело предмет и није га процесуирало до прије годину и то само за убиство три особе" рекао је Којић.

Орићев адвокат Лејла Човић казала је да није упозната о подношењу извјештаја против њеног брањеника.

"Чуди ме да Окружно тужилаштво у Бијељини може имати надлежност за догађаје који су се десили од 1992. до 1995. године на подручју Сребренице" истакла је Човићева.

Тужилаштво БиХ подигло је 27. августа 2015. оптужницу против Орића и његовог ратног тјелохранитеља и саборца Сабахудина Мухића због ратног злочина над тројицом заробљеника српске националности Слободаном Илићем, Милутином Милошевићем и Митром Савићем 1992. у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац. Суђење им је почело 26. јануара ове године и још траје.

Орића је Хашки трибунал осудио 2006. године за ратне злочине на двије године затвора за индиректну одговорност за смрт седам и мучење 11 српских заробљеника. Двије године касније је прихваћена његова жалба и проглашен је невиним.

Злочини за које су осумњичени припадници јединица којима је командовао Насер Орић

- јул 1992. године: напад на села Залазје, Сасе, Биљача и Загони, убијена 62 цивила и војника, 22 Срба нестало

- август 1992: напад на села Јежестица, Шиљковићи и Залужје, убијено 13 Срба

- децембар 1992: напад на села Бјеловац, Сикирић и Лозничка Ријека, убијено око 180 Срба

- јануар 1993: напад на село Кравица, убијено 50 Срба

Извор: Глас Српске