Naser Orić prijavljen i zbog zločina nad Bošnjacima

Centar javne bezbjednosti Bijeljina podnio je bijeljinskom Okružnom tužilaštvu izvještaj protiv ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenci Nasera Orića zbog ubistava, silovanja i pljački, a prema prijavi ta krivična djela počinjena su uglavnom nad pripadnicima bošnjačkog naroda na području Srebrenice.

Bosna i Hercegovina 01.10.2016 | 18:25
Naser Orić prijavljen i zbog zločina nad Bošnjacima
Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je da je izvještaj podnesen na osnovu istrage koju je CJB Bijeljina sproveo u saradnji sa bijeljinskim Okružnim tužilaštvom, odnosno na osnovu saznanja i izjava svjedoka u istrazi.

"Sada je na tužilaštvu da radi na tome. Nadam se da će, sa svjedocima i informacijama do kojih je došla policija i koji se nalaze u izvještaju, uspjeti da sve dokaže" rekao je Lukač.

On nije želio da iznosi detalje iz prijave, ali je rekao da je, između ostalog, Oriću stavljeno na teret da je naredio ubistvo i jednog oficira JNA bošnjačke nacionalnosti, koji se Oriću stavio na raspolaganje, ali je u njemu očito vidio konkurenciju.

Izvor blizak istrazi rekao je "Glasu Srpske" da je riječ o ratnom komandantu 16. muslimanske brigade Nurifu Rizvanoviću.

"Pod optužbom da sarađuje sa Srbima i da je poslat kao hrvatski špijun, u novembru 1992. godine je uhapšen i kamenovan u Kamenici nadomak Konjević polja. Ubistvom Rizvanovića i još nekolicine Srebreničana bavila se i muslimanska tajna služba AID u operaciji 'Guber'" kaže sagovornik.

Dodaje da je MUP RS zadokumentovao podatke o zločinima koje je Orić činio nad vlastitim narodom.

"Osim Orića, na spisku osumnjičenih za ubistva muslimana iz Srebrenice su i Suljo Hasanović, Nedžad Bektić, Ibrahim Mandžić, Fahrudin Salihović, Avdo Hasanović, Hakija Meholjić i Suad Muhić" ističe sagovornik "Glasa".

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić kaže da je Orić u ratnom periodu bio gospodar života i smrti u kompletnoj regiji gdje je djelovala 28. divizija Armije RBiH.

"Orić je uniformu obukao iz kriminogenog miljea i nije se libio da ubija i svoje sunarodnike koji su mu stali na put. Neko ko je bio spreman na takve zločine prema svom narodu, činio je daleko monstruoznije zločine prema pripadnicima srpskog naroda" istakao je Kojić.

On je izrazio nadu da će Orićevi zločini konačno biti rasvijetljeni, a on adekvatno sankcionisan.

"Prijave koje je podnosio MUP RS pa i ova najnovija nisu obuhvaćene onim za šta je Orića teretio Haški tribunal, niti predmetom koji protiv njega vodi Sud BiH. U svemu ovome veoma je bitno da kompletna istraga bude okončana u Okružnom tužilaštvu Bijeljina koje je mjesno nadležno, da se ne bi desila situacija kao 2009. kada je Tužilaštvo BiH preuzelo predmet i nije ga procesuiralo do prije godinu i to samo za ubistvo tri osobe" rekao je Kojić.

Orićev advokat Lejla Čović kazala je da nije upoznata o podnošenju izvještaja protiv njenog branjenika.

"Čudi me da Okružno tužilaštvo u Bijeljini može imati nadležnost za događaje koji su se desili od 1992. do 1995. godine na području Srebrenice" istakla je Čovićeva.

Tužilaštvo BiH podiglo je 27. avgusta 2015. optužnicu protiv Orića i njegovog ratnog tjelohranitelja i saborca Sabahudina Muhića zbog ratnog zločina nad trojicom zarobljenika srpske nacionalnosti Slobodanom Ilićem, Milutinom Miloševićem i Mitrom Savićem 1992. u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac. Suđenje im je počelo 26. januara ove godine i još traje.

Orića je Haški tribunal osudio 2006. godine za ratne zločine na dvije godine zatvora za indirektnu odgovornost za smrt sedam i mučenje 11 srpskih zarobljenika. Dvije godine kasnije je prihvaćena njegova žalba i proglašen je nevinim.

Zločini za koje su osumnjičeni pripadnici jedinica kojima je komandovao Naser Orić

- jul 1992. godine: napad na sela Zalazje, Sase, Biljača i Zagoni, ubijena 62 civila i vojnika, 22 Srba nestalo

- avgust 1992: napad na sela Ježestica, Šiljkovići i Zalužje, ubijeno 13 Srba

- decembar 1992: napad na sela Bjelovac, Sikirić i Loznička Rijeka, ubijeno oko 180 Srba

- januar 1993: napad na selo Kravica, ubijeno 50 Srba

Izvor: Glas Srpske