"Емина" забила 43 гола у 4 утакмице

Женски фудбал у Босни и Херцеговини из године у годину биљежи напредак, расте број клубова, а самим тим и фудбалерки које желе изградити своју каријеру.

Босна и Херцеговина 01.10.2016 | 11:50
"Емина" забила 43 гола у 4 утакмице
Велике амбиције у женском фудбалу показује и женски клуб "Емина" из Мостара који је добио име по култној "Емини", пјесми Алексе Шантића.

Мостарска "Емина" је основана у мају ове године и у само четири званичне утакмице постигла је 43 поготка, те сваки пут сачувала своју мрежу.

Овај клуб сада у Другој лиги Федерације Босне и Херцеговине заузима прво мјесто са 12 бодова уз гол-разлику 43:0.

Огроман потенцијал и квалитет "Емина" је потврдила у припремној утакмици када је играла против Неретве из Метковића, која се такмичи у највећем рангу женског фудбала у Хрватској гдје заузима пето мјесто од укупно 10 тимова табеле, те славила са 6:1.

Стога, предсједница клуба Севда Тојага, без имало устручавања, поручује да клуб у што краћем року жели заиграти у женској Премијер лиги БиХ.



"Амбиције су велике. Желимо ући у Премијер лигу и то не кријемо. Дјевојке раде и пуно се одричу. Овдје влада прелијепа атмосфера и љепота је боравити међу њима", казала је Тојага.

Тренер клуба је Севдин муж, Зијо Тојага, који је прошле сезоне предводио мостарски "Вележ".

Пошто Зијо већ годину и по дана ради као тренер голмана женске јуниорске репрезентације БиХ, видио је потенцијал у развоју женског фудбала, те заједно са Севдом дошао на идеју да оснују женски клуб.

За "Емину" наступају дјевојке из Бањалуке (Зорана Весић), Јајца (Вина Црноја и Ана Бојанић), Витеза (Стјепана Пендеш), Завидовића (Мерита Механовић), Требиња (Драгица Денда), Сарајева (Емина Ћуровић), Јабланице (Споменка Манигода, Амна Џино и Мирнеса Ћосић), Чапљине (Франческа Шимић) и Мостара (Минела Гачаница, Сајра Еминовић, Елма Хуснић, Јасмина Чагаљ, Амра и Алма Исаковић), а неке од њих су бивше репрезентативке БиХ, док неке и сада наступају за омладинске селекције наше земље.

Посебно је интересантно што чак осам, од 17 регистрованих играчица, живи у кући предсједнице и тренера клуба, док су и остале играчице боравиле скупа са њима за вријеме припрема које су почеле 22. јула.

Клуб се посебно захваљује првим људима ФК "Бјелопољац", члана лиге Херцеговачко-неретванског Кантона на чијем терену "Емина" тренира.

"Ми се самофинансирамо јер немамо права на буџет пошто клуб мора постојати двије године како би био у могућности да користи средства Града. Захваљујемо се људима из Бјелопољца који су нам изашли у сусрет", казала је Тојага.

Осим брачног пара Тојага, у клубу су још два физиотерапеута, представник клуба и помоћни тренер Сабина Пехић.

Уколико клуб настави оваквим темпом, већ за две године могао би заиграти у Премијер лиги БиХ, што и јесте циљ.

У Другој лиги Федерације БиХ тренутно игра шест клубова, у Првој лиги Федерације је осам клубова, док Прва лига Републике Српске за жене броји шест клубова. У највећем рангу женског фудбала у БиХ такмичи се осам екипа.

Извор: Клиx.ба
Фото: Клиx.ба