"Emina" zabila 43 gola u 4 utakmice

Ženski fudbal u Bosni i Hercegovini iz godine u godinu bilježi napredak, raste broj klubova, a samim tim i fudbalerki koje žele izgraditi svoju karijeru.

Bosna i Hercegovina 01.10.2016 | 11:50
"Emina" zabila 43 gola u 4 utakmice
Velike ambicije u ženskom fudbalu pokazuje i ženski klub "Emina" iz Mostara koji je dobio ime po kultnoj "Emini", pjesmi Alekse Šantića.

Mostarska "Emina" je osnovana u maju ove godine i u samo četiri zvanične utakmice postigla je 43 pogotka, te svaki put sačuvala svoju mrežu.

Ovaj klub sada u Drugoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine zauzima prvo mjesto sa 12 bodova uz gol-razliku 43:0.

Ogroman potencijal i kvalitet "Emina" je potvrdila u pripremnoj utakmici kada je igrala protiv Neretve iz Metkovića, koja se takmiči u najvećem rangu ženskog fudbala u Hrvatskoj gdje zauzima peto mjesto od ukupno 10 timova tabele, te slavila sa 6:1.

Stoga, predsjednica kluba Sevda Tojaga, bez imalo ustručavanja, poručuje da klub u što kraćem roku želi zaigrati u ženskoj Premijer ligi BiH."Ambicije su velike. Želimo ući u Premijer ligu i to ne krijemo. Djevojke rade i puno se odriču. Ovdje vlada prelijepa atmosfera i ljepota je boraviti među njima", kazala je Tojaga.

Trener kluba je Sevdin muž, Zijo Tojaga, koji je prošle sezone predvodio mostarski "Velež".

Pošto Zijo već godinu i po dana radi kao trener golmana ženske juniorske reprezentacije BiH, vidio je potencijal u razvoju ženskog fudbala, te zajedno sa Sevdom došao na ideju da osnuju ženski klub.

Za "Eminu" nastupaju djevojke iz Banjaluke (Zorana Vesić), Jajca (Vina Crnoja i Ana Bojanić), Viteza (Stjepana Pendeš), Zavidovića (Merita Mehanović), Trebinja (Dragica Denda), Sarajeva (Emina Ćurović), Jablanice (Spomenka Manigoda, Amna Džino i Mirnesa Ćosić), Čapljine (Frančeska Šimić) i Mostara (Minela Gačanica, Sajra Eminović, Elma Husnić, Jasmina Čagalj, Amra i Alma Isaković), a neke od njih su bivše reprezentativke BiH, dok neke i sada nastupaju za omladinske selekcije naše zemlje.

Posebno je interesantno što čak osam, od 17 registrovanih igračica, živi u kući predsjednice i trenera kluba, dok su i ostale igračice boravile skupa sa njima za vrijeme priprema koje su počele 22. jula.

Klub se posebno zahvaljuje prvim ljudima FK "Bjelopoljac", člana lige Hercegovačko-neretvanskog Kantona na čijem terenu "Emina" trenira.

"Mi se samofinansiramo jer nemamo prava na budžet pošto klub mora postojati dvije godine kako bi bio u mogućnosti da koristi sredstva Grada. Zahvaljujemo se ljudima iz Bjelopoljca koji su nam izašli u susret", kazala je Tojaga.

Osim bračnog para Tojaga, u klubu su još dva fizioterapeuta, predstavnik kluba i pomoćni trener Sabina Pehić.

Ukoliko klub nastavi ovakvim tempom, već za dve godine mogao bi zaigrati u Premijer ligi BiH, što i jeste cilj.

U Drugoj ligi Federacije BiH trenutno igra šest klubova, u Prvoj ligi Federacije je osam klubova, dok Prva liga Republike Srpske za žene broji šest klubova. U najvećem rangu ženskog fudbala u BiH takmiči se osam ekipa.

Izvor: Klix.ba
Foto: Klix.ba