ЦИК БиХ: Упутства за гласање на изборима

Централна изборна комисија извршила је све неопходне техничке припреме да би сва бирачка мјеста у БиХ 2. октобра била отворена у 7 часова.

Босна и Херцеговина 30.09.2016 | 14:46
ЦИК БиХ: Упутства за гласање на изборима
Из ЦИК-а упозоравају политичке субјекте и регистоване кандидате, којих је више од 30 хиљада, да од сутра у 7 часова па до недјеље у 19 траје изборна ћутња током које је забрањена било каква политичка промоција.

На Централном бирачком списку БиХ налази се више од 3 милиона и 200 хиљада гласача. Они на бирачким мјестима могу гласати уз важећи идентификациони документ издат од стане званичних органа у БиХ, дакле из личну карту, пасош или возачку дозволу. Централна изборна комисија сугерише свим бирачима да путем њихове wеб странице или СМС броја провјере да ли су уписани у бирачки списак и које им је бирачко мјесто.

,,Ако се њихово име не нађе на изводу Централног бирачком списку треба да оду у најближе бирачко мјесто за гласање на тзв.непотврђеним гласачким листићима гдје ће им бити омогућено да гласају.То важи и за особе које су стекле бирачко право,односно напуниле 18 година,након закључивања Централног бирачког списка'',напомиње предсједник Централне изборне комисије БиХ Ахмет Шантић.

Централна изборна комисија регистровала је 6 хиљада посматрача за овогодишње локалне изборе из БиХ те 300 страних. Том броју треба додати и више од 60 хиљада посматрача регистрованих у општинским и градским изборним комисијама.

Из ЦИК-а свим посматрачима препоручују да на бирачким мјестима буду у недјељу у 7 часова те да ту остану не само до затварања бирачких мјеста већ до закључења записника са бирачких мјеста, јер само примједбе о евентуалним неправилностима, које буду унесене у записнике са бирачких мјеста биће разматране. Накнадне примједбе неће се узимати у обзир.

Свим посматрачима, али и грађанима, који сматрају да су се на биралиштима десиле неправилности које имају елементе кривичног дјела из ЦИК-а сугеришу да чињенце и доказе о томе доставе надлежним органима.

БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

боки

30.09.2016 17:08

Ако су наши спискови ваљани за референдум невидим разлог зашто неби били ваљани и за изборе цик је једном донио одлуку

ОДГОВОРИТЕ