CIK BiH: Uputstva za glasanje na izborima

Centralna izborna komisija izvršila je sve neophodne tehničke pripreme da bi sva biračka mjesta u BiH 2. oktobra bila otvorena u 7 časova.

Bosna i Hercegovina 30.09.2016 | 14:46
CIK BiH: Uputstva za glasanje na izborima
Iz CIK-a upozoravaju političke subjekte i registovane kandidate, kojih je više od 30 hiljada, da od sutra u 7 časova pa do nedjelje u 19 traje izborna ćutnja tokom koje je zabranjena bilo kakva politička promocija.

Na Centralnom biračkom spisku BiH nalazi se više od 3 miliona i 200 hiljada glasača. Oni na biračkim mjestima mogu glasati uz važeći identifikacioni dokument izdat od stane zvaničnih organa u BiH, dakle iz ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu. Centralna izborna komisija sugeriše svim biračima da putem njihove web stranice ili SMS broja provjere da li su upisani u birački spisak i koje im je biračko mjesto.

,,Ako se njihovo ime ne nađe na izvodu Centralnog biračkom spisku treba da odu u najbliže biračko mjesto za glasanje na tzv.nepotvrđenim glasačkim listićima gdje će im biti omogućeno da glasaju.To važi i za osobe koje su stekle biračko pravo,odnosno napunile 18 godina,nakon zaključivanja Centralnog biračkog spiska'',napominje predsjednik Centralne izborne komisije BiH Ahmet Šantić.

Centralna izborna komisija registrovala je 6 hiljada posmatrača za ovogodišnje lokalne izbore iz BiH te 300 stranih. Tom broju treba dodati i više od 60 hiljada posmatrača registrovanih u opštinskim i gradskim izbornim komisijama.

Iz CIK-a svim posmatračima preporučuju da na biračkim mjestima budu u nedjelju u 7 časova te da tu ostanu ne samo do zatvaranja biračkih mjesta već do zaključenja zapisnika sa biračkih mjesta, jer samo primjedbe o eventualnim nepravilnostima, koje budu unesene u zapisnike sa biračkih mjesta biće razmatrane. Naknadne primjedbe neće se uzimati u obzir.

Svim posmatračima, ali i građanima, koji smatraju da su se na biralištima desile nepravilnosti koje imaju elemente krivičnog djela iz CIK-a sugerišu da činjence i dokaze o tome dostave nadležnim organima.

BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

boki

30.09.2016 17:08

Ako su naši spiskovi valjani za referendum nevidim razlog zašto nebi bili valjani i za izbore cik je jednom donio odluku

ODGOVORITE