Најмлађи коцкар у БиХ има 16 година

"Док у Хрватској постоје центри за одвикавање од коцке, ми чекамо потонуће наше деце да бисмо о њима почели мислити", каже Фатима Хукић, председница невладине организације „Деца - стубови света“ у БиХ.

Босна и Херцеговина 29.09.2016 | 09:45
Најмлађи коцкар у БиХ има 16 година
"Констатација светских институција је да је коцкање много теже од других порока. У коцкарницама завршава новац који родитељи дају детету за сендвич", говори Хукић.

Марко Ромић, психолог у Центру за ментално здравље у Мостару и вођа јединог Клуба лечених зависника о коцки у БиХ, истиче да је у последње време међу патолошким коцкарима све више жена.

"Ми у свом клубу тренутно имамо 18 патолошких коцкара. Они никада не дођу самовољно, доводе их чланови породице. На почетку изгледају збуњено, изгубљено и негирају да имају проблем. Онда, када признају проблем, негирају да је он прерастао у зависност. Како време одмиче, почну долазити сами, без присиле", говори Ромић.

Патолошких коцкара, истиче, у БиХ има веома много. Док их, како каже, у Мостару има око 1.000, у Сарајеву их је чак троструко више.

"Код нас се лечи и двоје патолошких коцкара из Сарајева, а има их и из Посушја, Томиславграда, Неума...", говори Ромић. У највећем броју случајева, наводи он, пацијент дође једном или два пута на третман и одустане, више се не појави.

"Недавно смо имали случај да је пацијент дошао код нас неколико пута, али се опет вратио коцкању и након тога су настале нове страхоте у његовом животу и породици. Патолошко коцкање страшан је проблем, јер пропада појединац, али и његова породица и шира заједница. Осим тога, знам већ неколико случајева самоубиства због коцке", прича Ромић.

Најмлађи патолошки коцкар који се лечи у Мостару, како наводи наш саговорник, има само 16 година.

"Најстарији наши пацијенти су брачни пар који се растао након 40 година брака, управо због коцке. Они сада имају по 66 година и долазе заједно да се лече, иако више нису заједно. Дакле, дешавају се распади породица, убиства, самоубиства... Кладионице су у школским двориштима, што је забрињавајуће", упозорава Ромић.

Извор: Дневни аваз

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Зоол

29.09.2016 14:18

Не треба одвикавање?Засто последицу рјесавати када је лаксе узрок.Забранити апарате и све слицне игре на превару и нема проблема.То је попут наркотика или цак горе од тога јер дрогом убијес само себе али коцком унистис и имовину и задужиш се .

ОДГОВОРИТЕ