Najmlađi kockar u BiH ima 16 godina

"Dok u Hrvatskoj postoje centri za odvikavanje od kocke, mi čekamo potonuće naše dece da bismo o njima počeli misliti", kaže Fatima Hukić, predsednica nevladine organizacije „Deca - stubovi sveta“ u BiH.

Bosna i Hercegovina 29.09.2016 | 09:45
Najmlađi kockar u BiH ima 16 godina
"Konstatacija svetskih institucija je da je kockanje mnogo teže od drugih poroka. U kockarnicama završava novac koji roditelji daju detetu za sendvič", govori Hukić.

Marko Romić, psiholog u Centru za mentalno zdravlje u Mostaru i vođa jedinog Kluba lečenih zavisnika o kocki u BiH, ističe da je u poslednje vreme među patološkim kockarima sve više žena.

"Mi u svom klubu trenutno imamo 18 patoloških kockara. Oni nikada ne dođu samovoljno, dovode ih članovi porodice. Na početku izgledaju zbunjeno, izgubljeno i negiraju da imaju problem. Onda, kada priznaju problem, negiraju da je on prerastao u zavisnost. Kako vreme odmiče, počnu dolaziti sami, bez prisile", govori Romić.

Patoloških kockara, ističe, u BiH ima veoma mnogo. Dok ih, kako kaže, u Mostaru ima oko 1.000, u Sarajevu ih je čak trostruko više.

"Kod nas se leči i dvoje patoloških kockara iz Sarajeva, a ima ih i iz Posušja, Tomislavgrada, Neuma...", govori Romić. U najvećem broju slučajeva, navodi on, pacijent dođe jednom ili dva puta na tretman i odustane, više se ne pojavi.

"Nedavno smo imali slučaj da je pacijent došao kod nas nekoliko puta, ali se opet vratio kockanju i nakon toga su nastale nove strahote u njegovom životu i porodici. Patološko kockanje strašan je problem, jer propada pojedinac, ali i njegova porodica i šira zajednica. Osim toga, znam već nekoliko slučajeva samoubistva zbog kocke", priča Romić.

Najmlađi patološki kockar koji se leči u Mostaru, kako navodi naš sagovornik, ima samo 16 godina.

"Najstariji naši pacijenti su bračni par koji se rastao nakon 40 godina braka, upravo zbog kocke. Oni sada imaju po 66 godina i dolaze zajedno da se leče, iako više nisu zajedno. Dakle, dešavaju se raspadi porodica, ubistva, samoubistva... Kladionice su u školskim dvorištima, što je zabrinjavajuće", upozorava Romić.

Izvor: Dnevni avaz

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zool

29.09.2016 14:18

Ne treba odvikavanje?Zasto posledicu rjesavati kada je lakse uzrok.Zabraniti aparate i sve slicne igre na prevaru i nema problema.To je poput narkotika ili cak gore od toga jer drogom ubijes samo sebe ali kockom unistis i imovinu i zadužiš se .

ODGOVORITE