Најукуснији десерти у 22 земље свијета

Каже се да оброк није оброк ако се не заврши десертом. Иако то важи за све крајеве света, десерти се разликују од земље до земље.

Путовања 28.09.2016 | 13:38
Најукуснији десерти у 22 земље свијета
Неки се састоје претежно од воћа, други од теста, док поједини садрже слатку павлаку и чоколаду.

Уколико одлучите да путујете у неку од ових земаља, никако не пропустите следеће специјалитете:

Француска: Крем бруле


Овај десерт омиљен је широм Француске. Састоји се од богатог крема, преливеног карамелизованим шећером.

Индонезија: Дадар гулунг
 

На индонезијском језику, дадар значи 'палачинка', а гулунг 'увијати'. У питању су зелене палачинке, пуњене кокосовим шећером. У тесто су додати млевени листови биљке пандан.

САД: Пита од јабука
 

Меке, сочне јабуке, увијене у слатко тесто с хрскавом корицом и преливене шлагом или сладоледом - има ли шта укусније?

Турска: Баклава

 

Један од турских специјалитета прилично је познат и на овим просторима. Састоји се од танких кора, наслаганих једне на друге, посуте између мешавином сецканих орапастих плодова. Слојеве спаја густ шећерни сируп.

Италија: Ђелато


Улице у италији крцате су ресторанима у којима се продаје италијанска верзија сладоледа. Неки од најпопуларнијих укуса су малина, пистаћи, рум и чоколада.

Перу: Пикаронес

 

Реч је о перуанским крофнама. Тесто се састоји од кромпира, тикве, брашна, квасца, шећера и аниса.

Русија: Сирники


Руси су нарочито поносни на овај десерт, палачинке која се праве од несланог сира. Након пржења се преливају џемом, сосом од јабука, павлаком или медом.

Шпанија: Тарта де Сантјаго
 

Торта Светог Џејмса, како се назва на енглеском говорном подручју, има дугу историју - настала је у средњем веку у Галицији, покрајини у северозападном делу Шпаније. Састоји се од бадема.

Јапан: Мочи


У питању је лепљиви пиринач од којег се прави густа паста и који се обликује у лоптице. Мочи је доступан током целе године, а најчешће се једе око Нове Године. Такође представља један од најсмртоноснијих колача у Јапану - сваке године око празника неколико људи се угуши њиме. Углавном је реч о старијим особама.

Аргентина: Пастелитос


Овај десерт обично се једе на Дан аргентинске независности, а састоји се од пуфнастог пецива са пуњењем од слатког кромпира или дуње.

Енглеска: Торта Банофи


Ова изузетно укусна торта прави се од банана, слатке павлаке, карамел крема, а понекад и чоколаде и кафе.

Бразил: Бригадирчићи


Једу се на било који велики бразилски празник, а праве се од чоколаде у раху, кондензованог млека и путера. Смеса може да се обликује као колач, или ваља у куглице, посипа чоколадним мрвицама и поставља у засебне калупе.

Кина: Колач "Змајева брада"


"Змајева брада" није само национални десерт, већ и врста традиционалне уметности израде колача у Кини. Подсећа на белу чауру, а састоји се претежно од шећера и малтозног сирупа, којима се додаје сусам, кикирики и кокос.

Белгија: Вафл
 

Ова топла посластица са путером једе се топла, посута шећером у праху или премазана Нутелом.

Индија: Гулаб џамун


Гулаб џамун је један од омиљених слаткиша широм југоисточне Азије. У питању су крофне у виду лоптица, преливене шећерним сирупом. Праве се са млеком у праху и прже у једној врсти путера, уместо у уљу.

Аустрија: Сахер торта


Ако је Аустрија позната по нечему, то је Сахер торта. Овај густи, али не пресладак чоколадни колач изумео је 1832. године Аустријанац Франц Сахер. Рецепт је и даље строго чувана тајна, а торта се служи у хотелу Сахер у Бечу.

Аустралија: Лемингтони


Реч је о коцкама патишпања, пресеченим на пола и премазаним џемом, преливеним чоколадом и посутим кокосовим брашном.

Немачка: Шварцвалд торта

 

Мешавина слатке павлаке, чоколадне коре и трешања чини једну од најукуснијих торти на свету.

Исланд: Скир



Скир је део традиционалне кухиње Исланда већ хиљадама година. Десерт налик јогурту, служи се хладан, некад са додатком млека и шећера или воћа.

Египат: Ом али

 

Прави се од лиснатог теста, млека, шећера, ваниле, сувог грожђа, кокосовог брашна и различитог орашастог воћа.

Шведска: Принцес торта



Прелив од марципана, који је обично зелене боје, даје овој торти јединствени изглед и укус. Испод марципана се налазе слојеви патишпања, крема и слатке павлаке.

Канада: Нанаимо коцке

 

Канадски популарни десерт добио је име по граду Нанаимо у Британској Колумбији. Прави се без печења - на подлогу од мрвљеног теста наноси се прелив са путером, који се прелива топљеном чоколадом за кување.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар