Najukusniji deserti u 22 zemlje svijeta

Kaže se da obrok nije obrok ako se ne završi desertom. Iako to važi za sve krajeve sveta, deserti se razlikuju od zemlje do zemlje.

Putovanja 28.09.2016 | 13:38
Najukusniji deserti u 22 zemlje svijeta
Neki se sastoje pretežno od voća, drugi od testa, dok pojedini sadrže slatku pavlaku i čokoladu.

Ukoliko odlučite da putujete u neku od ovih zemalja, nikako ne propustite sledeće specijalitete:

Francuska: Krem brule


Ovaj desert omiljen je širom Francuske. Sastoji se od bogatog krema, prelivenog karamelizovanim šećerom.

Indonezija: Dadar gulung
 

Na indonezijskom jeziku, dadar znači 'palačinka', a gulung 'uvijati'. U pitanju su zelene palačinke, punjene kokosovim šećerom. U testo su dodati mleveni listovi biljke pandan.

SAD: Pita od jabuka
 

Meke, sočne jabuke, uvijene u slatko testo s hrskavom koricom i prelivene šlagom ili sladoledom - ima li šta ukusnije?

Turska: Baklava

 

Jedan od turskih specijaliteta prilično je poznat i na ovim prostorima. Sastoji se od tankih kora, naslaganih jedne na druge, posute između mešavinom seckanih orapastih plodova. Slojeve spaja gust šećerni sirup.

Italija: Đelato


Ulice u italiji krcate su restoranima u kojima se prodaje italijanska verzija sladoleda. Neki od najpopularnijih ukusa su malina, pistaći, rum i čokolada.

Peru: Pikarones

 

Reč je o peruanskim krofnama. Testo se sastoji od krompira, tikve, brašna, kvasca, šećera i anisa.

Rusija: Sirniki


Rusi su naročito ponosni na ovaj desert, palačinke koja se prave od neslanog sira. Nakon prženja se prelivaju džemom, sosom od jabuka, pavlakom ili medom.

Španija: Tarta de Santjago
 

Torta Svetog Džejmsa, kako se nazva na engleskom govornom području, ima dugu istoriju - nastala je u srednjem veku u Galiciji, pokrajini u severozapadnom delu Španije. Sastoji se od badema.

Japan: Moči


U pitanju je lepljivi pirinač od kojeg se pravi gusta pasta i koji se oblikuje u loptice. Moči je dostupan tokom cele godine, a najčešće se jede oko Nove Godine. Takođe predstavlja jedan od najsmrtonosnijih kolača u Japanu - svake godine oko praznika nekoliko ljudi se uguši njime. Uglavnom je reč o starijim osobama.

Argentina: Pastelitos


Ovaj desert obično se jede na Dan argentinske nezavisnosti, a sastoji se od pufnastog peciva sa punjenjem od slatkog krompira ili dunje.

Engleska: Torta Banofi


Ova izuzetno ukusna torta pravi se od banana, slatke pavlake, karamel krema, a ponekad i čokolade i kafe.

Brazil: Brigadirčići


Jedu se na bilo koji veliki brazilski praznik, a prave se od čokolade u rahu, kondenzovanog mleka i putera. Smesa može da se oblikuje kao kolač, ili valja u kuglice, posipa čokoladnim mrvicama i postavlja u zasebne kalupe.

Kina: Kolač "Zmajeva brada"


"Zmajeva brada" nije samo nacionalni desert, već i vrsta tradicionalne umetnosti izrade kolača u Kini. Podseća na belu čauru, a sastoji se pretežno od šećera i maltoznog sirupa, kojima se dodaje susam, kikiriki i kokos.

Belgija: Vafl
 

Ova topla poslastica sa puterom jede se topla, posuta šećerom u prahu ili premazana Nutelom.

Indija: Gulab džamun


Gulab džamun je jedan od omiljenih slatkiša širom jugoistočne Azije. U pitanju su krofne u vidu loptica, prelivene šećernim sirupom. Prave se sa mlekom u prahu i prže u jednoj vrsti putera, umesto u ulju.

Austrija: Saher torta


Ako je Austrija poznata po nečemu, to je Saher torta. Ovaj gusti, ali ne presladak čokoladni kolač izumeo je 1832. godine Austrijanac Franc Saher. Recept je i dalje strogo čuvana tajna, a torta se služi u hotelu Saher u Beču.

Australija: Lemingtoni


Reč je o kockama patišpanja, presečenim na pola i premazanim džemom, prelivenim čokoladom i posutim kokosovim brašnom.

Nemačka: Švarcvald torta

 

Mešavina slatke pavlake, čokoladne kore i trešanja čini jednu od najukusnijih torti na svetu.

Island: Skir



Skir je deo tradicionalne kuhinje Islanda već hiljadama godina. Desert nalik jogurtu, služi se hladan, nekad sa dodatkom mleka i šećera ili voća.

Egipat: Om ali

 

Pravi se od lisnatog testa, mleka, šećera, vanile, suvog grožđa, kokosovog brašna i različitog orašastog voća.

Švedska: Princes torta



Preliv od marcipana, koji je obično zelene boje, daje ovoj torti jedinstveni izgled i ukus. Ispod marcipana se nalaze slojevi patišpanja, krema i slatke pavlake.

Kanada: Nanaimo kocke

 

Kanadski popularni desert dobio je ime po gradu Nanaimo u Britanskoj Kolumbiji. Pravi se bez pečenja - na podlogu od mrvljenog testa nanosi se preliv sa puterom, koji se preliva topljenom čokoladom za kuvanje.

B 92
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar