Зашто смо најуморнији викендом

Иако га многи сматрају добродошлим за крај напорне недеље, доктори упозоравају на лоше ефекте које може да изазове дуго спавање викендом.

Здравље 26.09.2016 | 11:46
Зашто смо најуморнији викендом
Истраживачи на шведском Институту Каролинска тврде да се касно спавање суботом и недељом поиграва са природним ритмом тела и чини да се осећамо уморно и исцрпљено.

Психолог и истраживач Сусана Јернелов изјавила је: “То се дешава делимично због нашег биолошког ритма, тако да када спавамо до касно, у нашем организму се дешава мали џетлег.“

“Ако сте током недеље устајали рано, дуго спавање викендом може да поремети ваш биолошки ритам. Требало би да се придржавате истог ритма, што наравно не важи за све људе.“

Њене твдрње подржао је психолог Бјорн Бјорватин са Универзитета Берген у Норвешкој.

“Требало би викендом одлазити на спавање и устајати у исто, или бар приближно време као и осталим данима. Ако устанете у 12 часова викендом, или када имате слободан дан, вашем ритму ће бити потребно неко време да се навикне.“

Упркос томе што су јесен и зима време када нам се највише остаје у кревету, доктор Бјорватин наводи да је то управо најважније време у години када се треба придржавати нормалне рутине спавања, због општег здравственог стања.

Ово није први пут да је дуго спавање викендом критиковано од стране медицинских стручњака.

Студија која је прошле године објављена у Магазину клиничке ендокринологије и метаболиозма повезала је дуго спавање викендом са повећаним ризиком од дијабетеса и срчаних болести.

Истраживање је открило повезаност између промене у дужини спавања и промене у тестираним резултатима крви, где је пронађен висок ниво масти триглицерида и низак ниво “доброг“ холестерола.

Током студије, они који су мењали свој образац спавања викендом били су изложени већем ризику од гојазности.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар