ЕУ о мигрантима: Без рјешења, само "идеје"

Аустријски канцелар Кристијан Керн истакао је данас, после Самита премијера земаља "балканске руте", Немачке и Грчке, да проблеми у вези избегличке кризе нису решени, али да је оптимиста јер постоји разумевање да морају бити решени.

Свијет 24.09.2016 | 21:52
ЕУ о мигрантима: Без рјешења, само "идеје"
Он је навео и да разуме критику немачке колегинице Ангеле Меркел због 50.000 избеглица које су дошле преко балканске руте.

Керн је, на конференцији за штампу, по завршетку Самита на којем је учествовао и премијер Србије Александар Вучић, као и њихове колеге из Немачке, Грчке, Албаније, Словеније, Хрватске, Мађарске, Бугарске, Македоније, те и министар унутрашњих послова Румуније, као и европски комесар за миграције Димитрис Аврамопулос и председник Савета ЕУ Доналд Туск, рекао да би се, ако ЕУ буде неуспешна по питању избегличке кризе, и ако колабира споразум са Турском, пројекта европског уједињења нашао под великим притиском.

Керн је казао да је Меркелова критиковала што је од затварања балканске руте у Немачку преко те руте дошло 50.000 избеглица.

Аустријски канцелар је истакао да је илузија да је могуће границе дуж балканске руте потпуно затворити.

"Нико не може да гарантује да би границе биле потпуно затворене и да нико не може проћи. 50.000 људи који долазе преко балканске руте је проблем који се не може игнорисати. Превише је 50.000 који су дошли у Немачку и зато разумем критику коју је изнела Меркелова", објаснио је Керн.

Канцелар је пренео да су на Самиту сви учесници јасно говорили о проблему, и да тако увек мора бити, те да нема разлога за бригу ако је нека реч прејасно речена.

Он је, на питање застоја избеглица који се створио на граници Србије ка Мађарској, рекао да нема заборављених избеглица, јер ће оне свакако доћи на запад.

Керн је подсетио да се на српској територији према Мађарској стварају избеглички кампови, и да, ако се узме у обзир да сваке недеље пристиже између 500 и 800 људи, може израчунати колико ће бити потребно да ти људи покушају да крену даље на пут, или док ситуација постане потпуно неприхватљива у складу са хуманитарном ситуацијом.

Он је казао да Аустрија подржава мађарске мере, али и да је упутила 125 војника који имају хуманитарни задатак на мађарско-српској граници.

Керн је у више наврата поновио да најпре, ако се жели решити проблем и уопште напредовати по питању расподеле терета избеглица у ЕУ, морају да се обезбеде спољне границе Уније, те потом реализовати помоћ на лицу места у земљама порекла.

"Морамо обезбедити наше спољне границе, јер морамо бити ми ти који одлучујемо ко долази у Европу, а не кријумчарске организације",подвукао је Керн.

Он је истакао да је неопходно да се полицијска мисија Фронтекс допуни војском, јер свака земља има проблем да шаље полицајце, који су јој потребни за задатке очувања унутрашње безбедности, али да војска може да одвоји више људи за ове мисије.

Такође је подвукао да је неопходно склапати споразуме о реадмисији по моделу са Турском са другим земљама, посебно Авганистаном.

Меркел: Европи потребни нови договори

Европа мора да обезбеди додатне договоре са трећим земљама о враћању миграната, који не испуњавању захтеве за азил, изјавила је данас немачка канцеларка Ангела Меркел и поручила да илегалну имиграцију треба потпуно зауставити.

Она је, након самита о избегличкој кризи у Бечу, обећала помоћ Грчкој и Италији као чланицама ЕУ, које су највише изложене избегличком таласу.

"Желимо да зауставимо илегалну имиграцију док живимо у складу са нашим хуманитарним одговорностима", рекла је Меркел, преноси АФП.

Она је нагласила да је неопходно да се постигну договори са трећим земљама, нарочито Африком, али и Пакистаном и Авганистаном, "тако да буде јасно да они који немају права да остану у Европи могу да се врате у своје матичне земље".

"Наш циљ мора бити потпуно заустављање илегалне имиграције", рекла је Меркел.

Орбан: Џиновски град избеглица у Либији

Премијер Мађарске Виктор Орбан је након самита о избегличкој кризи изјавио да Европска унија мора да постигне с Египтом споразум сличан оном који је већ постигла са Турском.

МТИ преноси да је Орбан на конференцији за медије одржаној у мађарској амбасади у Бечу казао да у овом тренутку 5,5 милиона миграната чека у Египту и да, уколико не буде споразума с Египтом, "можда нам уследи изненађење одатле".

Орбан се заложио и за стабилност у Либији, рекавши да без стабилности нема ни шансе за стварање "џиновског града избеглица" на обалама те афричке земље у који би били враћани илегални мигранти који долазе у Европу. "Либија и Египат биће кјучни играчи у Европи у наредних неколико година", тврди мађарски премијер.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

БРАЦО САД СМО ГА НАЈЕБАЛИ

24.09.2016 19:26

Ово је тиха Исламизација Европе трт Милојко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

24.09.2016 20:52

Веома спрцифицан народ који само вјерује бајкама и тзв домацим политицарима. Колико видим да никога не интресује ста збори господин Дејан Луциц и Југослав Петрусиц.Сам драги господ нам подаријо такве људе али дзаба.Назалост,колико видим, све се одвија у том правцу о коме они говоре.А ви и даље слусајте стране плаценике,издајнике,пљацкасе сопственог народа итд....!

Name

има мјеста

24.09.2016 21:10

Од Улциња до Медуљина.

ОДГОВОРИТЕ