У џеп стрпају 142 дјечија додатка

Парламентарци у БиХ зарађују више од 5.000 КМ месечно, што је шест пута веће од просечне плате у земљи.

Босна и Херцеговина 24.09.2016 | 07:50
У џеп стрпају 142 дјечија додатка
Поређења ради, парламентарци у ЕУ имају само два пута већу плату од просечне плате у земљи. Плата посланика у Парламентарној скупштини БиХ, који су најбоље плаћени у Европи, а најмање раде, 40 пута је већа од месечне помоћи за социјално угрожене, а чак 142 пута већа од додатка за друго дете у Српској.

Да су социјалне разлике код нас изражене у односу на регион показује податак да председник РС са платом од 5.000 КМ зарађује шест пута већу плату од просечне плате у Српској, док председник Србије има тек два и по пута већу плату од просечне плате својих суграђана.

Директори јавних предузећа у Српској са платама од 3.000 до 5.000 КМ зараде од шест до десет пута више него радници у привреди.

Ови примери показују колико је друштво у БиХ подељено и неправедно. С једне стране су функционери са енормним зарадама, а с друге - већина становништва које преживљава. Питање је како да онда функционери у БиХ, који би требало да заступају интересе грађана, могу да схвате народ и њихове свакодневне муке?!

Јован Радовановић, председник Удружења вишечланих породица “Четири плус” из Бањалуке, каже да политичари одавно немају слуха за потребе грађана нити их додирују њихови проблеми.

"Нису им довољне плате које имају, па се гурају да уђу у што више одбора, комисија… само да имају што више, а њихов рад не вреди ни једног дечјег додатка", каже Радовановић.

Политичарима је лични интерес изнад општег интереса.

"Не занима њих што све теже живимо, што се рађа све мање деце и што нас полако нестаје; битно је да су напунили своје џепове и збринули своју децу", истиче Радовановић.

Социолог Немања Ђукић каже да су политичари у БиХ склони искориштавању.

"Људи који се баве политиком код нас само грабе себи, егоистични су и кад имају моћ хоће још, а не занимају их други", оцењује Ђукић.

Он истиче да кривицу сносе и грађани који толеришу такав тип политичара.

"У Грчкој када поскупи хлеб десет центи пола Атине се дигне на ноге. Код нас не знам шта да се деси нико нема воље да се буни", истиче Ђукић.

Разлог безвољности грађана је техника владања у БиХ заснована на страху и опасности од других народа и сукоба.

Ђукић каже да је БиХ специфична јер се свака власт доживљава као заштитник слободе и државе и напад на власт се третира као издаја.

"У таквој ситуацију грађанин за своје лоше економско стање окривљује себе, а не власт, у смислу да је требао отићи у иностранство, да је требао више да ради и слично. Последица свега је да имамо све више људи који имају психосматске проблеме", наглашава Ђукић.

Извор: Блиц.рс

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

мами

24.09.2016 06:10

Постоје људи који се патолоски везу за своју несрећу и не могу да функционИсу без ње!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роле

24.09.2016 12:11

Ма знате ли ви колико се Пандуревићка истроши док нас чува и брани, треба јој још већа плата.

Name

Димњачар

24.09.2016 06:16

Или ти га по Српски: СРБУЈ МАКАР ТРАВУ ПАСО! Мислим да је текст мало претјеран, ипак се наша власт брине за грађане, посебно за запошљавање омладине. Раније сам негдје читао да је врли ПреЦедник, Шеик Миле абу Хамза бин Аднан, једноме дјечаку поклонио ТРИ МИЛИОНА марака. Све у циљу да му помогне стати на ноге, да се његова мама не брине. Да се случајно син јединац не би дао дрогама. ЖИВЈЕЛА АНКЕТА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глув сам

24.09.2016 07:08

Глува сам, муз глув, ми немамо ниста додатак, велика срамота, теско комуницирамо, нема ко да помогне, срамота политичка, волие само новац.

Name

Абц

24.09.2016 07:22

Нека вам и дусу узимају кад сте им дозволили.Није ми вас зао поцркајте и голи и боси и гладни и зедни.Тако вам и треба хамали за њихве интересе.Битно је бити Србин,битно је бити Хрват и битно је бити Босњак а то сте висе гладни него сити мање висе.Зивјели ТРБЛАВИ политицари и само јаси све су наси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад Косјерић

24.09.2016 08:18

Има ту особа која је узела 28.000 марака као отпремнину и отишла у пензију, али се ујутро вратила на ,,посао,, и ником ништа. И сад нам она дрзи придике и представља мој народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе С.

24.09.2016 10:34

Парламент БиХ није у мјесецу септембру нити један једини пут засјео. Да ли је то нормално?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсо

24.09.2016 10:47

Свака вам цаст свима за коментаре. Уз народ су само кад им требају гласови, а сутра нам одмјере... Лијепо је кад их не слусам.

Name

Ре Комсо

24.09.2016 11:19

Све добро рецено Комсо! Само су ту кад им требају гласови. Срамота и брука! Сваког од њих треба с ноге на ноге истјерати, лопови који гледају само свој лицни интерес и дзеп. А интерес народа? ко њих .ебе

Name

никола озрен

24.09.2016 11:14

Народ је искљуциви кривац овом лоповлуку сисају 20 година овце на исту фору па до кога је онда.

ОДГОВОРИТЕ