Колико је стварно лоше јести неопрано воће?

Касните и у журби напуштате кућу, а да нисте доручковали. Успут узимате јабуку која ће ублажити глад. Међутим, заборавили сте једну ствар, нисте је опрали. А добро, брзо ћете је обрисати о одећу пре него што је загризете и све ће бити у реду.

Здравље 23.09.2016 | 15:24
Колико је стварно лоше јести неопрано воће?
Изгледа тако сјајна и чиста, колико онда прљавштине може бити на њој? Али ипак сте свесни да баш није тако јер је на њој барем цео низ остатака пестицида којима се третира воће и које вас трује.

Најгора ствар која се теоретски може догодити је да можете да покупите неки патогени микроорганизам и умрете, каже Сандриа Годвин са Тенеси Универзитета Неко компромитованог имунолошког система може добити болест која се преноси храном само конзумацијом једне јабуке док други људи могу да поједу стотине, а да им не буде ништа.

Девет милиона људи се разболи због контаминиране хране

Јабуке од стабла до наше куће дуго путују, а тим путем могу доћи у контакт са доста патогених и потенцијално опасних микроорганизама. Више од 9 милиона људи сваке године се разболи због конзумирања контаминиране хране, од тога је 46 одсто тровања од воћа и поврћа. Патогени на које треба пазити су ешерихија коли, салмонела, листерија и норовирус који могу да изазову болести од дијареје, повишења температуре до престанка рада бубрега и инфекција уринарног тракта.

Није то једини проблем. Јабуке које падну на земљу током брања могу доћи у контакт са фекалијама животиња. Осим тога, јабуке су друге на листи производа на којима остају трагови пестицида.

Фиока за поврће најпрљавији део фрижидера

Студије са Тенеси Универзитета утврдиле су да је фиока за поврће најпрљавији део фрижидера у којем је небројени број бактерија. Нису ни органске јабуке имуне, њихова мање исполирана и неравна површина је још већи проблем јер на њој има више удубљења и рупица за инсекте па бактерије са површине улазе унутра.

Добра је вест да ипак није познато да се неко разболео због бактерија на јабуци. Јабуке нису зелено лиснато поврће које изазива највише болести узрокованих храном. И студије показују да брисање папирним убрусом и чистом одећом, може уклонити велики део бактерија.

Прање је најбољи и најсигурнији начин уклањања бактерија и пестицида. Исправно прање јабуке значи трљање длановима обе руке под текућом водом.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар