Шта се догађа у тијелу годинама након престанка пушења?

Највеће истраживање дугорочних дејстава пушења на људски ДНК показало је да пушење цигарета мења око 7000 људских гена, а нека оштећења остају присутна и деценијама након престанка пушења.

Здравље 23.09.2016 | 10:20
Шта се догађа у тијелу годинама након престанка пушења?
У истраживању које је објављено у часопису "Америцан Хеарт Ассоциатион", испитали су узорке крви 6.000 особа и закључили да пушење трајно оштећује људски ген.

Људско тело почиње да се регенерише недуго након престанка пушења, али ДНА метилације ћелија показале су да неке ћеље остају оштећене и три деценије касније.

Поједини од 7.000 промењених гена као последица пушења доказ су да одвикавање није гаранција за избегавање неких болести које пушење узрокује, на пример рака плућа и болести срца, наводи се у резултатима истраживања.

"Истраживање је понудило доказе да пушење има дугорочне поседице на људску молекуларну "машинерију", и то дуже од 30 година након престанка пушења", рекао је вођа истраживања Роби Џоханес, са харвардске медицинске школе у Бостону.

"Како год, престанак пушења представља најважнији корак који пушачи могу да предузму како би побољшали квалитет и дужину живота и треба га предузети што пре, како би последице штетне навике биле што је могуће мање."

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар