Бијељинска "Шећерана" спремна за лицитацију

У Окружном привредном суду у Бијељини данас је одржано накнадно рочиште, разматрана су привредна потраживања у поступку стечаја "Шећеране" која су накнадно стигла али су благовремена, након чега је одржано извјештајно рочиште. На данашњем рочишту између осталог оспорено је потраживање "Агрокопа" и Енвера Моралића.

Република Српска 22.09.2016 | 15:22
Бијељинска "Шећерана" спремна за лицитацију
Стечајни управник Фабрике шећера из Велике Обарске код Бијељине Лазо Ђурђевић у цјелости је оспорио, као неосновано, потраживање у износу већем од 15 милиона КМ.

Ђурђевић је прво оспорио потраживање од 12.571.710 КМ, које су пријавили бањалучки „Агроцооп Еxпорт Импорт“ ДОО и „Тамол ассетс цорп“ са Британских дјевичанских острва, а ријеч је, уствари, како је објашњено на суду, о новчаним средствима хрватског бизнисмена Енвера Моралића, која су у међувремену са ПЗ „Јанковци“ у Хрватској пренесена на њега путем уговора о преносу средстава.

Ђурђевић је додао да су имовинско-правни односи ријешени да је та имовина валидна и спремна за уновчење, као и да ће се након потписивања сагласности повјерилаца сачинити оглас за прву лицитацију. Прву лицитацију по почетној цијени од процијењене у износу од 23 милиона 400 хиљада. Ако прва лицитација не успије биће расписана друга. Правни заступник повјерилаца бијељинске фабрике шечера, Фаик Мухић рекао је да је лијепа вјест та што су потраживања мања од процијењене вриједности "Шећеране" те да ће призаната потраживања бити намирена, а да је сада главни циљ наћи стратешког пратнера.



“Данас је окончано извјештајно рочиште, утврђена је неспорна висина потраживања која износи нешто око 16 милиона 400 хиљада. Имајући у виду да је процијењена вриједност шећеране 23 милиона 400 хиљада, рекло би се да има довољно средстава да сви повјериоци, чија су потраживање призната буду намирена и то је могло би се рећи једна лијепа вијест.

Још нам остаје да заинтересујемо потенцијалне купце, односно статешке партнере да уложе свој капитал у фабрику шећера и да наставе производњу шећера. То су предности које у овом тренутку стечајни дужник има и сматрамо да фабрика шећера може да буде атрактивна на тржишту без обзира што један дужи период није радила.

На крају крајева ради се о једној капиталној инвестицији која је енормно скупа и тешко би било очекивати да неки инвеститор инвестира у неку нову фабрику шећера када у Бијељини има фабрику шећера која је у доста добром техничком и технолошком стању", рекао је Мухић.

Он је додао да сматра да је прилика повољна јер цијена шећера на свјетском тржишту расте и да под тим условима ова фабрика шећера може да послује рентабилно и да може да буде атрактивна на тржишту без обзира што један дужи период није радила.

БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Др

03.10.2016 13:16

Само то треба препустити професионалној куци које се бави инвестирањем или проналази заинтересоване инвеституре

ОДГОВОРИТЕ