Bijeljinska "Šećerana" spremna za licitaciju

U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini danas je održano naknadno ročište, razmatrana su privredna potraživanja u postupku stečaja "Šećerane" koja su naknadno stigla ali su blagovremena, nakon čega je održano izvještajno ročište. Na današnjem ročištu između ostalog osporeno je potraživanje "Agrokopa" i Envera Moralića.

Republika Srpska 22.09.2016 | 15:22
Bijeljinska "Šećerana" spremna za licitaciju
Stečajni upravnik Fabrike šećera iz Velike Obarske kod Bijeljine Lazo Đurđević u cjelosti je osporio, kao neosnovano, potraživanje u iznosu većem od 15 miliona KM.

Đurđević je prvo osporio potraživanje od 12.571.710 KM, koje su prijavili banjalučki „Agrocoop Export Import“ DOO i „Tamol assets corp“ sa Britanskih djevičanskih ostrva, a riječ je, ustvari, kako je objašnjeno na sudu, o novčanim sredstvima hrvatskog biznismena Envera Moralića, koja su u međuvremenu sa PZ „Jankovci“ u Hrvatskoj prenesena na njega putem ugovora o prenosu sredstava.

Đurđević je dodao da su imovinsko-pravni odnosi riješeni da je ta imovina validna i spremna za unovčenje, kao i da će se nakon potpisivanja saglasnosti povjerilaca sačiniti oglas za prvu licitaciju. Prvu licitaciju po početnoj cijeni od procijenjene u iznosu od 23 miliona 400 hiljada. Ako prva licitacija ne uspije biće raspisana druga. Pravni zastupnik povjerilaca bijeljinske fabrike šečera, Faik Muhić rekao je da je lijepa vjest ta što su potraživanja manja od procijenjene vrijednosti "Šećerane" te da će prizanata potraživanja biti namirena, a da je sada glavni cilj naći strateškog pratnera.



“Danas je okončano izvještajno ročište, utvrđena je nesporna visina potraživanja koja iznosi nešto oko 16 miliona 400 hiljada. Imajući u vidu da je procijenjena vrijednost šećerane 23 miliona 400 hiljada, reklo bi se da ima dovoljno sredstava da svi povjerioci, čija su potraživanje priznata budu namirena i to je moglo bi se reći jedna lijepa vijest.

Još nam ostaje da zainteresujemo potencijalne kupce, odnosno stateške partnere da ulože svoj kapital u fabriku šećera i da nastave proizvodnju šećera. To su prednosti koje u ovom trenutku stečajni dužnik ima i smatramo da fabrika šećera može da bude atraktivna na tržištu bez obzira što jedan duži period nije radila.

Na kraju krajeva radi se o jednoj kapitalnoj investiciji koja je enormno skupa i teško bi bilo očekivati da neki investitor investira u neku novu fabriku šećera kada u Bijeljini ima fabriku šećera koja je u dosta dobrom tehničkom i tehnološkom stanju", rekao je Muhić.

On je dodao da smatra da je prilika povoljna jer cijena šećera na svjetskom tržištu raste i da pod tim uslovima ova fabrika šećera može da posluje rentabilno i da može da bude atraktivna na tržištu bez obzira što jedan duži period nije radila.

BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dr

03.10.2016 13:16

Samo to treba prepustiti profesionalnoj kuci koje se bavi investiranjem ili pronalazi zainteresovane investiture

ODGOVORITE