Инцко: БиХ треба да се окрене будућности

Високи представник Валентин Инцко истакао је да свесрдно подржава то што је БиХ направила важан корак ка Европској унији и да је то почетак путовања на којем ће изабрани лидери и институције требати да покажу вољу за трансформацију ове земље, како би се БиХ ускладила са европским стандардима.

Босна и Херцеговина 22.09.2016 | 09:50
Инцко: БиХ треба да се окрене будућности
"То је дуг пут и процес у чијем фокусу морају бити питања стварног живота", рекао је Инцко, саопштено је из ОХР-а.


Истовремено, најављени референдум о дану Републике Српске, додао је Инцко, показао је да "неки политичари у овој земљи и даље настоје игнорисати ову нову стварност гледајући још у прошлост".

"Питања као што је референдум о 9. јануару само онемогућавају овој земљи да крене напријед и успоравају њену даљу интеграцију у евроатлантску породицу. Питања као што је референдум конзистентно стављају у други план дискусију о стварним проблемима грађана. Људима у БиХ се ускраћује дискусија о питањима која су најбитнија - економија, здравство, образовање и генерално бољи животни стандард", навео је Инцко.

Инцко је додао да је са становишта његовог мандата, референдум много више од предизборне политике која има за циљ прикупљање поена.

"Он представља оспоравање Уставног суда БиХ, његових одлука, уставног оквира земље и владавине права у БиХ. Он није испитивање јавног мњења, како би то неки жељели представити. Уставни суд БиХ је суспендовао Одлуку Народне скупштине Републике Српске о референдуму. То је правна чињеница. Одлуке Суда се морају поштовати. Из тог разлога позивам органе Српске да поштују одлуку Суда и да не одрже овај референдум, који нема правног основа", навео је он.

Према његовим ријечима, питање државних празника треба ријешити преко дијалога и измјене закона и у складу са одлуком Суда из новембра прошле године, а не "путем референдума који представља директно кршење одлуке Уставног суда".

"Исто тако, агресивна реторика којом се позива на насиље или силу, или се призивају мрачне слике рата, ствар је прошлости и потпуно је неприхватљива. Стога позивам политичке актере на свим странама да се уздрже од агресивне реторике. Та врста понашања заувијек је остављена далеко у прошлости и нема мјеста у европској будућности БиХ", додао је Инцко.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Владо

22.09.2016 10:40

Како се ниси прије јављао јер ни досадасње одлуке овог квази суда нису испостоване али ова је против Срба и она ти одговара. Несмијес да именујеш Халиловица,Изетбеговица и друге из муслиманског корпуса а Србе помињес сваки дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

22.09.2016 13:46

Довла брате, муслими воле Нато, воле САД, УК ... за разлику од нас... Зато сваки овај Пилат навија за њих. Јбг мени љубав према Нато , УК, САД, дође као блуд, разврат, мазохизам...Волити некога ко те годинама удара , нема смисла. Ми смо пропустили своју прилику 1918. и 1945., насјели смо на подвале свјетске масонерије.

Name

Драган

22.09.2016 14:04

Шпирић је купио стан у Бечу својој кћерки, а нема поријекло новца. И зашто Аустрија не реагује?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гњидо

22.09.2016 16:41

Једна па кад процесуирате остале за непостовање суда онда и нама то урадите. А ви плацени ботови сто пљујете по власт РС а срби сте сад ниста не коментарисете. Је.о вас Инцко у ду.е!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

22.09.2016 17:29

Окренуце, али само када је окупатори напусте. Вријеме је.

ОДГОВОРИТЕ