Incko: BiH treba da se okrene budućnosti

Visoki predstavnik Valentin Incko istakao je da svesrdno podržava to što je BiH napravila važan korak ka Evropskoj uniji i da je to početak putovanja na kojem će izabrani lideri i institucije trebati da pokažu volju za transformaciju ove zemlje, kako bi se BiH uskladila sa evropskim standardima.

Bosna i Hercegovina 22.09.2016 | 09:50
Incko: BiH treba da se okrene budućnosti
"To je dug put i proces u čijem fokusu moraju biti pitanja stvarnog života", rekao je Incko, saopšteno je iz OHR-a.


Istovremeno, najavljeni referendum o danu Republike Srpske, dodao je Incko, pokazao je da "neki političari u ovoj zemlji i dalje nastoje ignorisati ovu novu stvarnost gledajući još u prošlost".

"Pitanja kao što je referendum o 9. januaru samo onemogućavaju ovoj zemlji da krene naprijed i usporavaju njenu dalju integraciju u evroatlantsku porodicu. Pitanja kao što je referendum konzistentno stavljaju u drugi plan diskusiju o stvarnim problemima građana. Ljudima u BiH se uskraćuje diskusija o pitanjima koja su najbitnija - ekonomija, zdravstvo, obrazovanje i generalno bolji životni standard", naveo je Incko.

Incko je dodao da je sa stanovišta njegovog mandata, referendum mnogo više od predizborne politike koja ima za cilj prikupljanje poena.

"On predstavlja osporavanje Ustavnog suda BiH, njegovih odluka, ustavnog okvira zemlje i vladavine prava u BiH. On nije ispitivanje javnog mnjenja, kako bi to neki željeli predstaviti. Ustavni sud BiH je suspendovao Odluku Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu. To je pravna činjenica. Odluke Suda se moraju poštovati. Iz tog razloga pozivam organe Srpske da poštuju odluku Suda i da ne održe ovaj referendum, koji nema pravnog osnova", naveo je on.

Prema njegovim riječima, pitanje državnih praznika treba riješiti preko dijaloga i izmjene zakona i u skladu sa odlukom Suda iz novembra prošle godine, a ne "putem referenduma koji predstavlja direktno kršenje odluke Ustavnog suda".

"Isto tako, agresivna retorika kojom se poziva na nasilje ili silu, ili se prizivaju mračne slike rata, stvar je prošlosti i potpuno je neprihvatljiva. Stoga pozivam političke aktere na svim stranama da se uzdrže od agresivne retorike. Ta vrsta ponašanja zauvijek je ostavljena daleko u prošlosti i nema mjesta u evropskoj budućnosti BiH", dodao je Incko.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Vlado

22.09.2016 10:40

Kako se nisi prije javljao jer ni dosadasnje odluke ovog kvazi suda nisu ispostovane ali ova je protiv Srba i ona ti odgovara. Nesmijes da imenuješ Halilovica,Izetbegovica i druge iz muslimanskog korpusa a Srbe pominjes svaki dan.

ODGOVORITE
Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

22.09.2016 13:46

Довла брате, муслими воле Нато, воле САД, УК ... за разлику од нас... Зато сваки овај Пилат навија за њих. Јбг мени љубав према Нато , УК, САД, дође као блуд, разврат, мазохизам...Волити некога ко те годинама удара , нема смисла. Ми смо пропустили своју прилику 1918. и 1945., насјели смо на подвале свјетске масонерије.

Name

Dragan

22.09.2016 14:04

Špirić je kupio stan u Beču svojoj kćerki, a nema porijeklo novca. I zašto Austrija ne reaguje?

ODGOVORITE
Name

Gnjido

22.09.2016 16:41

Jedna pa kad procesuirate ostale za nepostovanje suda onda i nama to uradite. A vi placeni botovi sto pljujete po vlast RS a srbi ste sad nista ne komentarisete. Je.o vas Incko u du.e!

ODGOVORITE
Name

Brle

22.09.2016 17:29

Okrenuce, ali samo kada je okupatori napuste. Vrijeme je.

ODGOVORITE