Уређаји за бројање корака нису ефикасни за губљење тежине

Уређаји за мерење броја корака чини се да не повећавају шансе за губитак тежине, показује истраживање које преноси ББЦ.

Здравље 22.09.2016 | 07:39
Уређаји за бројање корака нису ефикасни за губљење тежине
У двогодишњем истраживању чији су резултати објављени у часопису "Јоурнал оф тхе Америцан Медицал Ассоциатион" (ЈАМА) готово 500 гојазних добровољаца држало је дијету и вежбало, а половина је имала уређаје који прате дневну телесну активност, односно броје пређене кораке.

Та је група до краја истраживања изгубила мање на тежини од друге групе.

Аутори истраживања кажу да то не значи да људи треба да одбаце такве уређаје, али не треба ни да се превише поуздају у њих као у средство за мршављење.

Упркос популарности таквих уређаја, мало је истраживања процењивало њихов учинак. Истраживање које је спровео Универзитет у Питсбургу открило је да су добровољци који су носили такве уређаје изгубили просечно око 3,6 килограма док је група која га није носила губила просечно 5,9 кг.

Водитељ истраживања др Џон Јакичиц каже: "Људи имају тенденцију коришћења таквих уређаја неко време, а потом одустану. И ми смо то видели у истраживању. Можда су се људи, који су користили уређаје, концентрисали на постављене циљеве у погледу телесних активности, а заборавили су да следе савете за исхрану".

"Можда помислите - толико сам активан да могу сада да поједем колач", додао је.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Теско је ослабити

22.09.2016 17:49

Гени, године и болести. Ја имам каменац у зуци, имала сам операцију тумора и стомак је изгубио гипкост и омлитавио. Теско је реци доктору' знате, ја сам имала тумор 16цм x20 цм'. Цовјек науци да цути. Треба имати реалне циљеве, а највазнији је покретљивост и самосталност.

ОДГОВОРИТЕ