Крсна слава општине, слава њених грађана

У Вишеграду је пригодним световним, али и осталим свечаностима обиљежена Мала Госпојина - крсна слава Храма Рођења пресвете Богородице на Мегдану и општине Вишеград.

Република Српска 21.09.2016 | 20:00
Крсна слава општине, слава њених грађана
Свечаности су почеле светом литургијом у Храму Рођења пресвете Богородице на Мегдану, гдје је и ломљен славски колач. Протојереј- ставрофор Александар Топаловић, старјешина храма на Мегдану, подсјетио је да ова светиња обиљежава баш данас 130 година постојања и прославе крсне славе. „Овом јубилеју присуствовало је доста вјерника и свештеника митрополије дабробосанске, који су на светој литургији узнијели бескрвну жртву и на тај начин обиљежили празник Рођења пресвете Богородице", рекао је Топаловић.

Након тога организоване су литије од цркве до зграде општине, гдје је из овог здања изнесен славски колач. Литије су се зауставиле код Споменика Браниоцима Републике Српске, гдје су делегације општине и борачке организације положиле цвијеће.

Славски колач је као и претходних година ломљен на Тргу палих бораца у присуству великог броја грађана. „Ово је четврта година како се крсна слава општине слави са народом и наш циљ је да то буде народна свечаност на којој ће у чину ломљења славског колача и осталим обредима учествовати што више грађана", рекао је начелник општине Вишеград Славиша Мишковић. Он је у честитки пожелио да се у овом граду рађа што више дјеце и да то буде мјесто просперитета, мира и напретка. „И на овом скупу и осталим свечаностима исказујемо данас, на овај велики празник, истинску и максималну љубав једни према другима", поручио је Мишковић.

Свечаностима у Вишеграду присуствовао је и амбасадор БиХ у Србији Лазар Миркић, државни секретар министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије Драган Поповић, као и предсједник братске општине Лазаревац Бојан Синђелић. Били су ту и представници Мојковца у Црној Гори и локалних заједница: Ужица, Рогатице, Рудог и Фоче.



БН телевизија

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Расо

21.09.2016 18:06

СРЕТНА СЛАВА и Бог Драги да је вама зато на помоци.Само насом заједницком вољом моземо не само Бакиру вец и другима показати да цемо цувати своје Славе,које нам Нико никада забранити неце моци.Наздравље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сабир

21.09.2016 19:01

Е мој Расо нека вам је сретна слава ... али стварно дали је Висеград само Српски па да има славу...ја у мојој Тузли никада не бих прихватио да се њен дан назива само муслинаским празником па макар постојао и један човјек другачијег погледа на живот...жалосно је на шта сте појединци из реда Српског народа спали ...још једном сретна слава али не града Висеграда

Name

ре Сабир

22.09.2016 06:06

Добро размисљање Сабире. Нас Расо је мало јача технологија, треба то разумјети. Међутим Сабире и у Федерерацији је тако; слави се нпр. дан ослобођења града, а из грда су тада протерани Срби који су били већина, слави се дан ослобођења од фашизма а у граду су од фашиста страдали углавном Срби, не обилазе се споменици страдања , него се онако затеферици уз мезу, пљацка се јавно Српска имовина, полиција нијема, прави записник ил' не прави ништа. У сваком случају постоје и тамо људи који то оштро осуђују. Дакле овде су жртве грађани и то традиције и политике која датира од " брата" Радована и Алије Изетбеговица. Јаваслук је на обе стране.