Krsna slava opštine, slava njenih građana

U Višegradu je prigodnim svetovnim, ali i ostalim svečanostima obilježena Mala Gospojina - krsna slava Hrama Rođenja presvete Bogorodice na Megdanu i opštine Višegrad.

Republika Srpska 21.09.2016 | 20:00
Krsna slava opštine, slava njenih građana
Svečanosti su počele svetom liturgijom u Hramu Rođenja presvete Bogorodice na Megdanu, gdje je i lomljen slavski kolač. Protojerej- stavrofor Aleksandar Topalović, starješina hrama na Megdanu, podsjetio je da ova svetinja obilježava baš danas 130 godina postojanja i proslave krsne slave. „Ovom jubileju prisustvovalo je dosta vjernika i sveštenika mitropolije dabrobosanske, koji su na svetoj liturgiji uznijeli beskrvnu žrtvu i na taj način obilježili praznik Rođenja presvete Bogorodice", rekao je Topalović.

Nakon toga organizovane su litije od crkve do zgrade opštine, gdje je iz ovog zdanja iznesen slavski kolač. Litije su se zaustavile kod Spomenika Braniocima Republike Srpske, gdje su delegacije opštine i boračke organizacije položile cvijeće.

Slavski kolač je kao i prethodnih godina lomljen na Trgu palih boraca u prisustvu velikog broja građana. „Ovo je četvrta godina kako se krsna slava opštine slavi sa narodom i naš cilj je da to bude narodna svečanost na kojoj će u činu lomljenja slavskog kolača i ostalim obredima učestvovati što više građana", rekao je načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković. On je u čestitki poželio da se u ovom gradu rađa što više djece i da to bude mjesto prosperiteta, mira i napretka. „I na ovom skupu i ostalim svečanostima iskazujemo danas, na ovaj veliki praznik, istinsku i maksimalnu ljubav jedni prema drugima", poručio je Mišković.

Svečanostima u Višegradu prisustvovao je i ambasador BiH u Srbiji Lazar Mirkić, državni sekretar ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Dragan Popović, kao i predsjednik bratske opštine Lazarevac Bojan Sinđelić. Bili su tu i predstavnici Mojkovca u Crnoj Gori i lokalnih zajednica: Užica, Rogatice, Rudog i Foče.



BN televizija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Raso

21.09.2016 18:06

SRETNA SLAVA i Bog Dragi da je vama zato na pomoci.Samo nasom zajednickom voljom mozemo ne samo Bakiru vec i drugima pokazati da cemo cuvati svoje Slave,koje nam Niko nikada zabraniti nece moci.Nazdravlje.

ODGOVORITE
Name

Sabir

21.09.2016 19:01

E moj Raso neka vam je sretna slava ... ali stvarno dali je Visegrad samo Srpski pa da ima slavu...ja u mojoj Tuzli nikada ne bih prihvatio da se njen dan naziva samo muslinaskim praznikom pa makar postojao i jedan čovjek drugačijeg pogleda na život...žalosno je na šta ste pojedinci iz reda Srpskog naroda spali ...još jednom sretna slava ali ne grada Visegrada

Name

re Sabir

22.09.2016 06:06

Dobro razmisljanje Sabire. Nas Raso je malo jača tehnologija, treba to razumjeti. Međutim Sabire i u Federeraciji je tako; slavi se npr. dan oslobođenja grada, a iz grda su tada proterani Srbi koji su bili većina, slavi se dan oslobođenja od fašizma a u gradu su od fašista stradali uglavnom Srbi, ne obilaze se spomenici stradanja , nego se onako zateferici uz mezu, pljacka se javno Srpska imovina, policija nijema, pravi zapisnik il' ne pravi ništa. U svakom slučaju postoje i tamo ljudi koji to oštro osuđuju. Dakle ovde su žrtve građani i to tradicije i politike koja datira od " brata" Radovana i Alije Izetbegovica. Javasluk je na obe strane.