Александар Савановић: "Рушење" Дејтона

Режим је у последњих пар година форсирао спин о издаји и рушењу Српске, путем различитих квазианалитичара и медија, прије свега нашег трагичног „јавног" РТВ сервиса.

Република Српска 21.09.2016 | 12:03
Александар Савановић: "Рушење" Дејтона
Све док је то било у функцији избора и политичке борбе то је било занимљиво посматрати, на крају крајева и као својеврстан тест интелигенције људи: ко може и под каквим условима повјеровати у такве бесмислице какве су Шпирићеви „беџеви", Додиков „неки хотел у Тузли" који „служи као база за извођење 'обојене' револуције", итд. Да нити не говоримо о плејади ликова а-ла-Каргановић и „публикација" а-ла-Љепојевић.

Међутим, новији догађаји наводе нас да размотримо ову тезу озбиљније. Почнимо с тим да дефинишемо шта значи „рушење" РС-а? Можемо узети три стандардна маркера државности: економску стабилност, државне институције и уставни положај, који су кључни за дугорочну одрживост неког политичког ентитета. Чак и једна овлаш анализа показује да су ови параметри драматично погоршани у ери владавине СНСД-а.

1.Економска девастација

Ово вјероватно није потребно објашњавати и сваки грађани РС може и сам, на свом личном случају, оцјенити посљедице рада „Влада континуитета". Оно што је у контексту „рушења РС" посебно забрињавајуће је константан раст дуга, и многи економисти упозоравају да смо ми врло близу црвене линије дужничког ропства. Закључак је и даље исти: под Режимом, РС је изгубила свој економски суверенитет, о чему смо више пута писали [нпр:
хттпс://www.нспм.рс/судбина-дејтонске-бих-и-република-српска/владавина-снсд-и-економски-суверенитет-републике-српске.хтмл].

2.Деструкција институција

Паралелно с овим одвијао се један дивљачки напад на институције система, незабиљежен у модерној Европи. Готово све кључне институције потпуно су девастиране и претворене у пуки сервис Режима, подређене једној вољи. Влада је тек продужена рука предсједничког Двора, потпуно несамостална у било ком погледу, а сам избор овог и оваквог премијера најбоље то потврђује. Народна скупштина претворена је у клуб дизача руке, који гласају по директиви, премда имају директан демократски легитимитет.

Човјек се не може отети утиску да би наш Парламент без задршке изгласао и „да ће сутра падати печени пилићи с неба", само ако би таква директива дошла с Двора. Посебена прича је рад јавног РТВ сервиса, који је успио превазићи чак и милошевићевску „ТВ Бастиљу" из најмрачнијег времена краја 90-тих. О правосудним, културним, спортским и другим институцијама нема потребе ни говорити. Најновија институција која је угрожена неодговорним понашањем Режима је референдум.

Шарлатанским потезањем референдума сваки други дан тај је институт дерогиран, претворен у средство дневнополитичког препуцавања и стављен у функцију изборне кампање. Закључак је јасан: Режим је девастирао институционални систем РС, како по хоризонтали тако и по вертикали.

3.Рушење Дејтона.

Колико год економска и институционална деструкција била погубна по РС, оне ипак немају капацитет да „укину" РС саме по себи, већ „само" утичу на квалитет нашег живота. Ови процеси су разлог зашто је РС „најјадније мјесто" у Европи, према сваком кредибилном испитивању. Ови процеси угрожавају РС „само" посредно: тако што доводе у питање смисленост живота на овим просторима и узрокују егзодус нашег народа (нарочито младих) према другим, „сретнијим" мјестима, остављајући ефекат „празне земље" на многим мјестима РС. Ипак, док год је на снази Дејтонски споразум, РС је међународна политичка и правна чињеница.

Оно што је посебно забрињавајуће је да сада, једним крајње опасним политичким авантуризмом, Режим доводи у питање Дејтонски споразум. Већ је од В сабора СНСД, на коме је усвојена програмска декларација, па до најновијих референдума, постало јасно да Режим проводи интензивну антидејтонску кампању. Кампања о „Трећем ентитету", те нарочито став 2 на страни 6 Декларације представљају антидејтонске политике у чистој форми.

Наравно, Дејтон је од самог почетка био под ударом, прије свега „међународне заједнице" али и политичких представника Бошњака који траже унитаризацију и Хрвата који траже „трећи ентитет". С друге стране, политички представници РС-а из ере СДС-а су инсистирали на „одбрани Дејтона" и, с мање или више успјеха, истрајавали на Дејтону, а многи од њих, као и странка у цјелини, доживљавали прогоне због тога.

Оно што је ново у референдумском авантуризму СНСД-а, прије свега аргументацији која га прати, је да по први пут у постдејтонској историји политички представници РС руше Дејтонски мировни споразум, тако што оспоравају једну од кључних одредби ДПА: Уставни суд. Премда је пракса Уставног суда заиста више него проблематична, као и процедуре доношења одлука (прије свега „2+2+2+3" шема састава судија), оспоравање легитимитета Уставног суда је у крајњим инстанцама довођење у питање Устава БХ. Уставни суд (рачунајући и његов састав) је члан

ВИ Устава БХ, а овај је Анеx 4 ДПА.

То значи: „Дејтон" и „Дејтонски" Устав, као документ који је РС-у и Србима у њој дао изванредан политички оквир и уставне осигураче контроле одлука, оспоравају сами представници РС-а? Наравно, ово је упаковано у националне пароле високог интензитета, попут 9.јануара. Нема сумње да је нама стало до тог датума и да морамо наћи начин да га одржимо. Исти је случај и са Судом и тужилаштвом БХ: нема сумње да пракса тих институција, најблаже речено, побуђује сумњу. Нема сумње нити да РС има право да организује референдум о било чему, јер то је јасно и недвосмислено дефинисано у Уставу РС.

(Доношење одлуке по резултатима референдума је друга ствар). Али пут за одбрану наших права у овим случајевима не смије бити излазак изван ингеренција Уставног суда БХ, јер то де фацто значи излазак изван уставног поретка и, сходно томе, повлачење из Дејтонског аранжмана. Ми можемо да оспоравамао одлуку суда, можемо да коментаришемо и критикујемо рад суда и да се у оквиру постојећег поретка боримо против његових одлука. Али не смијемо прогласити те одлуке ништавним. Ми не смијемо бити толико политички наивни да допустимо себи да будемо испровоцирани одлуком суда о симболички важном питању 9.јануара, и преузмемо на себе одговорност за суспендовање постојећег политичког аранжмана.

Да ли су људи из Режима који доносе одлуке о овоме заиста толико некомпетентни да не виде ове елементарне ствари, или је по сриједи нешто друго. Да ли је крајњи циљ заиста да се у име нечијих интереса развали постојећи „Дејтон" и направи сцена за „Дејтон 2"? Оно што у контексту ове дилеме још више брине је да антидејтонско дјеловање Режима није ново, и има обрисе континуираног пројекта. Довољно је само сјетити се рушења предсједника Поплашена, и прочитати књигу коју је Поплашен по том случају написао, чији наслов („Рушење Дејтона") говори сам за себе.

Ако ово повежемо у пакет с економском и институционалном деструкцијом РС-а, те се сјетимо и масе других ствари, попут Брчко-арбитраже, Прудског споразума, признања „геноцида" у Сребреници [упркос напорима Режима да се то заборави, Додик је једини српски политичар који је експлицитно признао геноцид: хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=7цДвqслXЦ3М], итд, закључци се намећу сами по себи.

4.Закључак

Актуелни Предсједник РС-а је више пута рекао да сматра да ће се његова „владавина" (но цоммент !) оцјењивати по ономе „Шта оставља иза себе". Ако је аутор овог текста у праву, онда је то: губитак економске суверености, девастиране институције, и од стране представника РС-а угрожен (опозван) Дејтон. Да ли је ово ствар дилетантизма и некомпетенције или задатак, сасвим је ирелевантно – врло лако се може догодити да једно од историјских наслијеђа Режима буде распакован Дејтонски споразум.

Аутор: Александар Савановић

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

паметница

21.09.2016 10:06

Савансвицу ко је диро ј...му миса!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репаметница

21.09.2016 10:30

Ста се прогризас глупо црвено г...о

Name

Немања

21.09.2016 10:17

Одлицан текст! Свака цаст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.09.2016 10:45

Слазем се.

Name

Ко зна ко је 5 Тројанских коња

21.09.2016 10:24

Да ли неко зна ко су петорица Тројанских коња Драгомира Јовичића?Они су сигурно уз Игора Радојичића

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

21.09.2016 10:29

Нажалост,наша дјеца и ми ћемоп ратовати.....а додик и сви политичари и сви њихови попбјећи у Србију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кико

21.09.2016 10:32

Босићева и Чавићева дјеца ће ратовати 100%....

Name

Дон

21.09.2016 10:56

И Игор је спреман лећи у ров. Не иде му онај посао са воћњацима баш најбоље.

Name

Ре МАРКО

21.09.2016 11:40

ЊИХОВА ДЈЕЦА СУ КРЕТЕНИ НЕСПОСОБНИ, НИ ПАРЕ ТРОШИТИ НЕЗНАЈУ!

Name

Бансхее

21.09.2016 13:44

Нећемо ми ратовати, немамо чиме. Једино можемо бјежати, не висе у Србију, већ према Аустрији. Исто је , нема нам спаса нигдје.

Name

План б

21.09.2016 10:33

Вецина гласаца није разумјела текст...мозда би било боље да је Александар то сроцио у пјесму па запјевао на неком весељу ... народ нема три цисте о политици и лако је с њим манипулисати..народ гласа и даје подрску политицким опцијама по принципу сто веци грмаљ то веци Србин и бољи политицар...

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

21.09.2016 11:01

Паметан коментар али како реце народ то не разумије грмаљи рохани силедзије и остали сљам су у насем народу цијењени.

Name

Мики

21.09.2016 10:35

Тако је друже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре КИКО

21.09.2016 10:48

А јел Игор Додик спреман за рат????

ОДГОВОРИТЕ
Name

тзхц

21.09.2016 11:29

Немој њега тек је дијете добио.Знам ја како је, октобар 92.зена ми се порадја а 20 граната у градину лупа,затворени путеви,нема воде,струје,гријања пелена,дијеције хране...Оставис их код куце и позури на ратисте.

Name

Мф

21.09.2016 12:46

Да њх двојица су спремни за Рат,рат цигаретама и сверц другом стварима док Постени градани гину.Засто

Name

Студент

21.09.2016 10:51

Професоре бас си га закукуљио! Исто као и твоја предавања и не оцекуј да це те неко озбиљно схватити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политолог

21.09.2016 12:50

Ре Студент, Ја мислим да би ти боље слушао предавања и полагао испите у неком од Додиковиш шатора! Колега Савановић дао једну исцрпну анализу стања а ти мало боље анализирај друштвене процесе у РС па у оваквој форми, с властитим потписом изнеси своје виђење о стубовима савремене државе!

Name

Милутин

21.09.2016 10:54

Господин није све цињенице сагледао и зиви у прослости и никако да се навикне на нову реалност. Геополитицка ситуација у свијету је јако измјењена.Русија је потписник и гарант Дејтона а Путин је војно интервенисао у Сирији и Украјини. Срби имају ту ману да касно пале ко голф дизел на јахорини на минус 20.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажна нада

21.09.2016 12:13

Господин је дјелимично у праву , Русија је интервенисала у Украјини ал је избубила Украјину а у Сирији хер је тамо једина руска лука на Медитерану , ако не знаш то је Тартус. БиХ је херметички затворена боца у дворишту НАТО пакта ( затворена од стране НАТО пакта )Не знам како се уздаш у Руску помоћ , а трошиш западне паре , возиш западне аутомобиле , дјецу школујеш у западним школама , кредитно се задужујеш у западним банкама , идеш да радиш о омрженим западним земљама, а кокетираш са Русима који су 2000 км далеко и од њих немаш ништа ,спремни су да ти само продају оружје и ништа више .Руси ће ти помоћи као лањски снијег. Ја бих рекао да се сјече једина грана на којој се стоји , послије тога болни пад је неминован.Нато је легао на границу Русије а Срба нема ни милион у босни.Потребна је памет и реално размишљање а не глупости.

Name

са

21.09.2016 12:17

Па има ли по вама ико да није потписник и гарант хахаха?! Миле има подрску Босњака. Најбоље унистава РС. Само напријед

Name

ДОБРА АНАЛИЗА

21.09.2016 11:01

Анализа је у потпуности јасна, али њу може разумјети бирач, који има КОЕФИЦИЈЕНТ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ ВЕЋИ, БАР ОД БРОЈА ЦИПЕЛА ОДРАСЛОГ ЧОВЈЕКА!? Колики је тај број гласача, показаће ИЗБОРИ?! АНКЕТУ (референдуму), да и НЕ СПОМИЊЕМ!!Q

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннн

21.09.2016 11:51

Људи.Знате,сјаси курта да узјаси мурта.

Name

овако

21.09.2016 11:53

Прије 4-5 година на једном херцеговачком порталу,чији је уредник хдз-овац и окорјели усташа СНСД је поставио своју рекламу која је кратко гласила: бит ће трећи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сах

21.09.2016 17:01

Па не могу судити "будали, Званој Милорад Додик. Брацо срби,послије погубне владавине Милосевица,не могу да вјерујем, да сте дозволили,болеснику,да вас одведе у пропаст.

Name

Правник

21.09.2016 12:01

Одлука Уставног суда БиХ да привремено забрани одржавање референдума у РС се без дилеме мора извршити. Онај ко одбије да то изврши наћи ће се под ударом одговорности прописане кривичним законодавством БиХ. Одговорност за не спровођење одлуке Уставног суда БиХ у првом реду сносе: Милорад Додик који као предсједник РС у својству највећег јавног функционера овог ентитета јавно и са директном намјером пријети и предузима све да РС неће испоштовати одлуку овог суда, Недељко Чубриловић као предсједник НСРС који својим дјеловањем све чини и предузима да се забрањени референдум одржи, Синиша Каран као предсједник референдумске комисије и као директни извршилац на терену по директним наређењима предходне двојице предузима све мјере и радње да се забрањени референдум одржи. Кривична одговорност ове тројице као директних налогодаваца и извршиоца је неупитна ако дође до одржавања референдума који је Уставни суд привремено забранио. Доказа о њиховој кривичној одговорности је и превише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојко

21.09.2016 12:01

Саване био си и остао истински трубадур

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

21.09.2016 12:50

Он је мислио на своју имовину, свога сина Игора, церке, унуцади, праунуцади, цукун унуцади...а остатак срба вјероватно нека цркне јер нема ста да остави иза себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

невен

21.09.2016 13:03

Ти децко немас појма ста прицас коликоси добијо кеса лесинару да ово изјављс бас сада кадје РС угрозена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невене Невене

21.09.2016 13:29

Мама и тата ти раде у државним институцијама је ли тако?Добро нека раде али можда не знаш да им тамо на послу шире приче ако снсд изгуби на изборима да ће нестати Република Српска. Е видиш

Name

мами

21.09.2016 13:50

Ово је једна изванредна анализа узасног стања у којем се налази РС! И сама сам на будзету и врси се притисак али ја сам за Савез за Промене!

Name

Црни

21.09.2016 13:17

Какав црни рат па нема ЈНА више као 92 год нит има људства а богами ни оне технике и кад је други народ био голорук

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола БЛ

21.09.2016 14:46

Овај благе везе нема ста прица,,,плацен .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободна Босна

21.09.2016 16:27

Ја ипак мислим да треба подрзати Господина Додика, СНСД и обавезно одрзати референдум то јест ици до краја јер само тако це нам свима бити боље. У поцетку не бас али касније пуно, пуно боље за све људе у насој Босни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоол

21.09.2016 16:33

Одлицна анализа !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ннн

21.09.2016 16:56

Доста и тебе мурате.

Name

анализа стања

21.09.2016 16:33

Савановицу свака ти је на мјесту,добар савјет србима да муцну својом главом и да схвате ста им резим ради и за кога да гласају.

ОДГОВОРИТЕ