Aleksandar Savanović: "Rušenje" Dejtona

Režim je u poslednjih par godina forsirao spin o izdaji i rušenju Srpske, putem različitih kvazianalitičara i medija, prije svega našeg tragičnog „javnog" RTV servisa.

Republika Srpska 21.09.2016 | 12:03
Aleksandar Savanović: "Rušenje" Dejtona
Sve dok je to bilo u funkciji izbora i političke borbe to je bilo zanimljivo posmatrati, na kraju krajeva i kao svojevrstan test inteligencije ljudi: ko može i pod kakvim uslovima povjerovati u takve besmislice kakve su Špirićevi „bedževi", Dodikov „neki hotel u Tuzli" koji „služi kao baza za izvođenje 'obojene' revolucije", itd. Da niti ne govorimo o plejadi likova a-la-Karganović i „publikacija" a-la-Ljepojević.

Međutim, noviji događaji navode nas da razmotrimo ovu tezu ozbiljnije. Počnimo s tim da definišemo šta znači „rušenje" RS-a? Možemo uzeti tri standardna markera državnosti: ekonomsku stabilnost, državne institucije i ustavni položaj, koji su ključni za dugoročnu održivost nekog političkog entiteta. Čak i jedna ovlaš analiza pokazuje da su ovi parametri dramatično pogoršani u eri vladavine SNSD-a.

1.Ekonomska devastacija

Ovo vjerovatno nije potrebno objašnjavati i svaki građani RS može i sam, na svom ličnom slučaju, ocjeniti posljedice rada „Vlada kontinuiteta". Ono što je u kontekstu „rušenja RS" posebno zabrinjavajuće je konstantan rast duga, i mnogi ekonomisti upozoravaju da smo mi vrlo blizu crvene linije dužničkog ropstva. Zaključak je i dalje isti: pod Režimom, RS je izgubila svoj ekonomski suverenitet, o čemu smo više puta pisali [npr:
https://www.nspm.rs/sudbina-dejtonske-bih-i-republika-srpska/vladavina-snsd-i-ekonomski-suverenitet-republike-srpske.html].

2.Destrukcija institucija

Paralelno s ovim odvijao se jedan divljački napad na institucije sistema, nezabilježen u modernoj Evropi. Gotovo sve ključne institucije potpuno su devastirane i pretvorene u puki servis Režima, podređene jednoj volji. Vlada je tek produžena ruka predsjedničkog Dvora, potpuno nesamostalna u bilo kom pogledu, a sam izbor ovog i ovakvog premijera najbolje to potvrđuje. Narodna skupština pretvorena je u klub dizača ruke, koji glasaju po direktivi, premda imaju direktan demokratski legitimitet.

Čovjek se ne može oteti utisku da bi naš Parlament bez zadrške izglasao i „da će sutra padati pečeni pilići s neba", samo ako bi takva direktiva došla s Dvora. Posebena priča je rad javnog RTV servisa, koji je uspio prevazići čak i miloševićevsku „TV Bastilju" iz najmračnijeg vremena kraja 90-tih. O pravosudnim, kulturnim, sportskim i drugim institucijama nema potrebe ni govoriti. Najnovija institucija koja je ugrožena neodgovornim ponašanjem Režima je referendum.

Šarlatanskim potezanjem referenduma svaki drugi dan taj je institut derogiran, pretvoren u sredstvo dnevnopolitičkog prepucavanja i stavljen u funkciju izborne kampanje. Zaključak je jasan: Režim je devastirao institucionalni sistem RS, kako po horizontali tako i po vertikali.

3.Rušenje Dejtona.

Koliko god ekonomska i institucionalna destrukcija bila pogubna po RS, one ipak nemaju kapacitet da „ukinu" RS same po sebi, već „samo" utiču na kvalitet našeg života. Ovi procesi su razlog zašto je RS „najjadnije mjesto" u Evropi, prema svakom kredibilnom ispitivanju. Ovi procesi ugrožavaju RS „samo" posredno: tako što dovode u pitanje smislenost života na ovim prostorima i uzrokuju egzodus našeg naroda (naročito mladih) prema drugim, „sretnijim" mjestima, ostavljajući efekat „prazne zemlje" na mnogim mjestima RS. Ipak, dok god je na snazi Dejtonski sporazum, RS je međunarodna politička i pravna činjenica.

Ono što je posebno zabrinjavajuće je da sada, jednim krajnje opasnim političkim avanturizmom, Režim dovodi u pitanje Dejtonski sporazum. Već je od V sabora SNSD, na kome je usvojena programska deklaracija, pa do najnovijih referenduma, postalo jasno da Režim provodi intenzivnu antidejtonsku kampanju. Kampanja o „Trećem entitetu", te naročito stav 2 na strani 6 Deklaracije predstavljaju antidejtonske politike u čistoj formi.

Naravno, Dejton je od samog početka bio pod udarom, prije svega „međunarodne zajednice" ali i političkih predstavnika Bošnjaka koji traže unitarizaciju i Hrvata koji traže „treći entitet". S druge strane, politički predstavnici RS-a iz ere SDS-a su insistirali na „odbrani Dejtona" i, s manje ili više uspjeha, istrajavali na Dejtonu, a mnogi od njih, kao i stranka u cjelini, doživljavali progone zbog toga.

Ono što je novo u referendumskom avanturizmu SNSD-a, prije svega argumentaciji koja ga prati, je da po prvi put u postdejtonskoj istoriji politički predstavnici RS ruše Dejtonski mirovni sporazum, tako što osporavaju jednu od ključnih odredbi DPA: Ustavni sud. Premda je praksa Ustavnog suda zaista više nego problematična, kao i procedure donošenja odluka (prije svega „2+2+2+3" šema sastava sudija), osporavanje legitimiteta Ustavnog suda je u krajnjim instancama dovođenje u pitanje Ustava BH. Ustavni sud (računajući i njegov sastav) je član

VI Ustava BH, a ovaj je Anex 4 DPA.

To znači: „Dejton" i „Dejtonski" Ustav, kao dokument koji je RS-u i Srbima u njoj dao izvanredan politički okvir i ustavne osigurače kontrole odluka, osporavaju sami predstavnici RS-a? Naravno, ovo je upakovano u nacionalne parole visokog intenziteta, poput 9.januara. Nema sumnje da je nama stalo do tog datuma i da moramo naći način da ga održimo. Isti je slučaj i sa Sudom i tužilaštvom BH: nema sumnje da praksa tih institucija, najblaže rečeno, pobuđuje sumnju. Nema sumnje niti da RS ima pravo da organizuje referendum o bilo čemu, jer to je jasno i nedvosmisleno definisano u Ustavu RS.

(Donošenje odluke po rezultatima referenduma je druga stvar). Ali put za odbranu naših prava u ovim slučajevima ne smije biti izlazak izvan ingerencija Ustavnog suda BH, jer to de facto znači izlazak izvan ustavnog poretka i, shodno tome, povlačenje iz Dejtonskog aranžmana. Mi možemo da osporavamao odluku suda, možemo da komentarišemo i kritikujemo rad suda i da se u okviru postojećeg poretka borimo protiv njegovih odluka. Ali ne smijemo proglasiti te odluke ništavnim. Mi ne smijemo biti toliko politički naivni da dopustimo sebi da budemo isprovocirani odlukom suda o simbolički važnom pitanju 9.januara, i preuzmemo na sebe odgovornost za suspendovanje postojećeg političkog aranžmana.

Da li su ljudi iz Režima koji donose odluke o ovome zaista toliko nekompetentni da ne vide ove elementarne stvari, ili je po srijedi nešto drugo. Da li je krajnji cilj zaista da se u ime nečijih interesa razvali postojeći „Dejton" i napravi scena za „Dejton 2"? Ono što u kontekstu ove dileme još više brine je da antidejtonsko djelovanje Režima nije novo, i ima obrise kontinuiranog projekta. Dovoljno je samo sjetiti se rušenja predsjednika Poplašena, i pročitati knjigu koju je Poplašen po tom slučaju napisao, čiji naslov („Rušenje Dejtona") govori sam za sebe.

Ako ovo povežemo u paket s ekonomskom i institucionalnom destrukcijom RS-a, te se sjetimo i mase drugih stvari, poput Brčko-arbitraže, Prudskog sporazuma, priznanja „genocida" u Srebrenici [uprkos naporima Režima da se to zaboravi, Dodik je jedini srpski političar koji je eksplicitno priznao genocid: https://www.youtube.com/watch?v=7cDvqslXC3M], itd, zaključci se nameću sami po sebi.

4.Zaključak

Aktuelni Predsjednik RS-a je više puta rekao da smatra da će se njegova „vladavina" (no comment !) ocjenjivati po onome „Šta ostavlja iza sebe". Ako je autor ovog teksta u pravu, onda je to: gubitak ekonomske suverenosti, devastirane institucije, i od strane predstavnika RS-a ugrožen (opozvan) Dejton. Da li je ovo stvar diletantizma i nekompetencije ili zadatak, sasvim je irelevantno – vrlo lako se može dogoditi da jedno od istorijskih naslijeđa Režima bude raspakovan Dejtonski sporazum.

Autor: Aleksandar Savanović

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

pametnica

21.09.2016 10:06

Savansvicu ko je diro j...mu misa!

ODGOVORITE
Name

Repametnica

21.09.2016 10:30

Sta se progrizas glupo crveno g...o

Name

Nemanja

21.09.2016 10:17

Odlican tekst! Svaka cast!

ODGOVORITE
Name

re

21.09.2016 10:45

Slazem se.

Name

Ko zna ko je 5 Trojanskih konja

21.09.2016 10:24

Da li neko zna ko su petorica Trojanskih konja Dragomira Jovičića?Oni su sigurno uz Igora Radojičića

ODGOVORITE
Name

Marko

21.09.2016 10:29

Nažalost,naša djeca i mi ćemop ratovati.....a dodik i svi političari i svi njihovi popbjeći u Srbiju.

ODGOVORITE
Name

kiko

21.09.2016 10:32

Bosićeva i Čavićeva djeca će ratovati 100%....

Name

Don

21.09.2016 10:56

I Igor je spreman leći u rov. Ne ide mu onaj posao sa voćnjacima baš najbolje.

Name

Re MARKO

21.09.2016 11:40

NJIHOVA DJECA SU KRETENI NESPOSOBNI, NI PARE TROŠITI NEZNAJU!

Name

Banshee

21.09.2016 13:44

Nećemo mi ratovati, nemamo čime. Jedino možemo bježati, ne vise u Srbiju, već prema Austriji. Isto je , nema nam spasa nigdje.

Name

Plan b

21.09.2016 10:33

Vecina glasaca nije razumjela tekst...mozda bi bilo bolje da je Aleksandar to srocio u pjesmu pa zapjevao na nekom veselju ... narod nema tri ciste o politici i lako je s njim manipulisati..narod glasa i daje podrsku politickim opcijama po principu sto veci grmalj to veci Srbin i bolji politicar...

ODGOVORITE
Name

borac

21.09.2016 11:01

Pametan komentar ali kako rece narod to ne razumije grmalji rohani siledzije i ostali sljam su u nasem narodu cijenjeni.

Name

Miki

21.09.2016 10:35

Tako je druže.

ODGOVORITE
Name

Re KIKO

21.09.2016 10:48

A jel Igor Dodik spreman za rat????

ODGOVORITE
Name

tzhc

21.09.2016 11:29

Nemoj njega tek je dijete dobio.Znam ja kako je, oktobar 92.zena mi se poradja a 20 granata u gradinu lupa,zatvoreni putevi,nema vode,struje,grijanja pelena,dijecije hrane...Ostavis ih kod kuce i pozuri na ratiste.

Name

Mf

21.09.2016 12:46

Da njh dvojica su spremni za Rat,rat cigaretama i sverc drugom stvarima dok Posteni gradani ginu.Zasto

Name

Student

21.09.2016 10:51

Profesore bas si ga zakukuljio! Isto kao i tvoja predavanja i ne ocekuj da ce te neko ozbiljno shvatiti!

ODGOVORITE
Name

Politolog

21.09.2016 12:50

Re Student, Ja mislim da bi ti bolje slušao predavanja i polagao ispite u nekom od Dodikoviš šatora! Kolega Savanović dao jednu iscrpnu analizu stanja a ti malo bolje analiziraj društvene procese u RS pa u ovakvoj formi, s vlastitim potpisom iznesi svoje viđenje o stubovima savremene države!

Name

Milutin

21.09.2016 10:54

Gospodin nije sve cinjenice sagledao i zivi u proslosti i nikako da se navikne na novu realnost. Geopoliticka situacija u svijetu je jako izmjenjena.Rusija je potpisnik i garant Dejtona a Putin je vojno intervenisao u Siriji i Ukrajini. Srbi imaju tu manu da kasno pale ko golf dizel na jahorini na minus 20.

ODGOVORITE
Name

Lažna nada

21.09.2016 12:13

Gospodin je djelimično u pravu , Rusija je intervenisala u Ukrajini al je izbubila Ukrajinu a u Siriji her je tamo jedina ruska luka na Mediteranu , ako ne znaš to je Tartus. BiH je hermetički zatvorena boca u dvorištu NATO pakta ( zatvorena od strane NATO pakta )Ne znam kako se uzdaš u Rusku pomoć , a trošiš zapadne pare , voziš zapadne automobile , djecu školuješ u zapadnim školama , kreditno se zadužuješ u zapadnim bankama , ideš da radiš o omrženim zapadnim zemljama, a koketiraš sa Rusima koji su 2000 km daleko i od njih nemaš ništa ,spremni su da ti samo prodaju oružje i ništa više .Rusi će ti pomoći kao lanjski snijeg. Ja bih rekao da se sječe jedina grana na kojoj se stoji , poslije toga bolni pad je neminovan.Nato je legao na granicu Rusije a Srba nema ni milion u bosni.Potrebna je pamet i realno razmišljanje a ne gluposti.

Name

sa

21.09.2016 12:17

Pa ima li po vama iko da nije potpisnik i garant hahaha?! Mile ima podrsku Bosnjaka. Najbolje unistava RS. Samo naprijed

Name

DOBRA ANALIZA

21.09.2016 11:01

Analiza je u potpunosti jasna, ali nju može razumjeti birač, koji ima KOEFICIJENT INTELIGENCIJE VEĆI, BAR OD BROJA CIPELA ODRASLOG ČOVJEKA!? Koliki je taj broj glasača, pokazaće IZBORI?! ANKETU (referendumu), da i NE SPOMINJEM!!Q

ODGOVORITE
Name

nnn

21.09.2016 11:51

Ljudi.Znate,sjasi kurta da uzjasi murta.

Name

ovako

21.09.2016 11:53

Prije 4-5 godina na jednom hercegovačkom portalu,čiji je urednik hdz-ovac i okorjeli ustaša SNSD je postavio svoju reklamu koja je kratko glasila: bit će treći.

ODGOVORITE
Name

Sah

21.09.2016 17:01

Pa ne mogu suditi "budali, Zvanoj Milorad Dodik. Braco srbi,poslije pogubne vladavine Milosevica,ne mogu da vjerujem, da ste dozvolili,bolesniku,da vas odvede u propast.

Name

Pravnik

21.09.2016 12:01

Odluka Ustavnog suda BiH da privremeno zabrani održavanje referenduma u RS se bez dileme mora izvršiti. Onaj ko odbije da to izvrši naći će se pod udarom odgovornosti propisane krivičnim zakonodavstvom BiH. Odgovornost za ne sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH u prvom redu snose: Milorad Dodik koji kao predsjednik RS u svojstvu najvećeg javnog funkcionera ovog entiteta javno i sa direktnom namjerom prijeti i preduzima sve da RS neće ispoštovati odluku ovog suda, Nedeljko Čubrilović kao predsjednik NSRS koji svojim djelovanjem sve čini i preduzima da se zabranjeni referendum održi, Siniša Karan kao predsjednik referendumske komisije i kao direktni izvršilac na terenu po direktnim naređenjima predhodne dvojice preduzima sve mjere i radnje da se zabranjeni referendum održi. Krivična odgovornost ove trojice kao direktnih nalogodavaca i izvršioca je neupitna ako dođe do održavanja referenduma koji je Ustavni sud privremeno zabranio. Dokaza o njihovoj krivičnoj odgovornosti je i previše.

ODGOVORITE
Name

stojko

21.09.2016 12:01

Savane bio si i ostao istinski trubadur

ODGOVORITE
Name

Pero

21.09.2016 12:50

On je mislio na svoju imovinu, svoga sina Igora, cerke, unucadi, praunucadi, cukun unucadi...a ostatak srba vjerovatno neka crkne jer nema sta da ostavi iza sebe.

ODGOVORITE
Name

neven

21.09.2016 13:03

Ti decko nemas pojma sta pricas kolikosi dobijo kesa lesinaru da ovo izjavljs bas sada kadje RS ugrozena

ODGOVORITE
Name

Nevene Nevene

21.09.2016 13:29

Mama i tata ti rade u državnim institucijama je li tako?Dobro neka rade ali možda ne znaš da im tamo na poslu šire priče ako snsd izgubi na izborima da će nestati Republika Srpska. E vidiš

Name

mami

21.09.2016 13:50

Ovo je jedna izvanredna analiza uzasnog stanja u kojem se nalazi RS! I sama sam na budzetu i vrsi se pritisak ali ja sam za Savez za Promene!

Name

Crni

21.09.2016 13:17

Kakav crni rat pa nema JNA više kao 92 god nit ima ljudstva a bogami ni one tehnike i kad je drugi narod bio goloruk

ODGOVORITE
Name

Nikola BL

21.09.2016 14:46

Ovaj blage veze nema sta prica,,,placen .

ODGOVORITE
Name

Slobodna Bosna

21.09.2016 16:27

Ja ipak mislim da treba podrzati Gospodina Dodika, SNSD i obavezno odrzati referendum to jest ici do kraja jer samo tako ce nam svima biti bolje. U pocetku ne bas ali kasnije puno, puno bolje za sve ljude u nasoj Bosni.

ODGOVORITE
Name

Cool

21.09.2016 16:33

Odlicna analiza !

ODGOVORITE
Name

Nnn

21.09.2016 16:56

Dosta i tebe murate.

Name

analiza stanja

21.09.2016 16:33

Savanovicu svaka ti je na mjestu,dobar savjet srbima da mucnu svojom glavom i da shvate sta im rezim radi i za koga da glasaju.

ODGOVORITE