Видео - Позадина Аршавиновог трансфера из Зенита у Арсенал: Путин диктирао цијену?!

Нови детаљи о трансферу из 2009. године...

Фудбал 22.09.2016 | 23:00
Видео - Позадина Аршавиновог трансфера из Зенита у Арсенал: Путин диктирао цијену?!
Памтиће га по она четири гола против Ливерпула. Андреј Аршавин је тада доказао да може да игра Премијер лигу. И ваљда му је то било довољно. Све после те епске партије није било на истом нивоу. Идржао је, додуше, пуне три сезоне у Лондону, одиграо је 133 утакмице, постигао 30 голова, наместио још 34, али утакмицу као ту против Ливерпула није одиграо. Висока очекивања која је сам себи наметнуо магичном игром на Енфилду само је делимично испунио, па се чини да је упркос импресивним бројкама некако брзо заборављена у Лондону.

Међутим, данас је његов трансфер из фебруара 2009. поново у фокусу, јер је фудбалски менаџер Џон Смит у аутобиографској књизи "Тхе Деал" навео да је озбиљан фактор у тромесечним преговорима око Аршавиновог доласка играо и сам председниок РусијеВладимир Путин?!

Преговори Зенита и Арсенала су, тек да подсетимо, били толико замршени да је руски везиста, смештен у хотелу Хертфордшајру, недалеко од тренинг центра Тобждија, у једном тренутку наводно кренуо назад за Русију, али је у последњем часу договор постигнут, а посао озваначен скоро 24 часа после уобичајеног краја прелазног рока. Да све добије на драми, рок је тада продужен због снежне олује у Енглеској.

Било како, споразум је постигнут када је Арсенал на крају пристао да Зениту исплати обештећење од целих 15.000.000 фунти, иако је испрва нудио свега 7.500.000. Међутим, како пише Смит, управа Зенита, Путиновог омиљеног клуба из детињства и клуба под патронатом државне компаније Гаспром, наводно се толико плашила да разочара председника Русије да није смела да прихвати ниже обештећење чак и по цену да посао пропадне. Путин је наводно сматрао да Аршавин вреди тих 15.000.000 фунти и ни пени мање. Против његове се није смело.

На крају је узбекистански милијардер и власник 30 одсто Арсеналових деоница Алишер Усманов искористио добре контакте у Русији да издејствује договор. Учинио је то без знања комплетне Арсеналове управе. Арсен Венгер је знао за све.

Сам Смит је имао задатак да "опипа пулс" фудбалера још и пре но што су клубови званично ступили у преговоре. Сада тврди да је он сам на крају приложио 1.200.000 фунти како би премостио разлику у Зенитовом захтеву и Арсеналовој понуди надајући се да ће му Енглези, кад се ствари слегну, надокнадити за сав труд. 



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар