Video - Pozadina Aršavinovog transfera iz Zenita u Arsenal: Putin diktirao cijenu?!

Novi detalji o transferu iz 2009. godine...

Fudbal 22.09.2016 | 23:00
Video - Pozadina Aršavinovog transfera iz Zenita u Arsenal: Putin diktirao cijenu?!
Pamtiće ga po ona četiri gola protiv Liverpula. Andrej Aršavin je tada dokazao da može da igra Premijer ligu. I valjda mu je to bilo dovoljno. Sve posle te epske partije nije bilo na istom nivou. Idržao je, doduše, pune tri sezone u Londonu, odigrao je 133 utakmice, postigao 30 golova, namestio još 34, ali utakmicu kao tu protiv Liverpula nije odigrao. Visoka očekivanja koja je sam sebi nametnuo magičnom igrom na Enfildu samo je delimično ispunio, pa se čini da je uprkos impresivnim brojkama nekako brzo zaboravljena u Londonu.

Međutim, danas je njegov transfer iz februara 2009. ponovo u fokusu, jer je fudbalski menadžer Džon Smit u autobiografskoj knjizi "The Deal" naveo da je ozbiljan faktor u tromesečnim pregovorima oko Aršavinovog dolaska igrao i sam predsedniok RusijeVladimir Putin?!

Pregovori Zenita i Arsenala su, tek da podsetimo, bili toliko zamršeni da je ruski vezista, smešten u hotelu Hertfordšajru, nedaleko od trening centra Tobždija, u jednom trenutku navodno krenuo nazad za Rusiju, ali je u poslednjem času dogovor postignut, a posao ozvanačen skoro 24 časa posle uobičajenog kraja prelaznog roka. Da sve dobije na drami, rok je tada produžen zbog snežne oluje u Engleskoj.

Bilo kako, sporazum je postignut kada je Arsenal na kraju pristao da Zenitu isplati obeštećenje od celih 15.000.000 funti, iako je isprva nudio svega 7.500.000. Međutim, kako piše Smit, uprava Zenita, Putinovog omiljenog kluba iz detinjstva i kluba pod patronatom državne kompanije Gasprom, navodno se toliko plašila da razočara predsednika Rusije da nije smela da prihvati niže obeštećenje čak i po cenu da posao propadne. Putin je navodno smatrao da Aršavin vredi tih 15.000.000 funti i ni peni manje. Protiv njegove se nije smelo.

Na kraju je uzbekistanski milijarder i vlasnik 30 odsto Arsenalovih deonica Ališer Usmanov iskoristio dobre kontakte u Rusiji da izdejstvuje dogovor. Učinio je to bez znanja kompletne Arsenalove uprave. Arsen Venger je znao za sve.

Sam Smit je imao zadatak da "opipa puls" fudbalera još i pre no što su klubovi zvanično stupili u pregovore. Sada tvrdi da je on sam na kraju priložio 1.200.000 funti kako bi premostio razliku u Zenitovom zahtevu i Arsenalovoj ponudi nadajući se da će mu Englezi, kad se stvari slegnu, nadoknaditi za sav trud. 



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar