Вјежбама ублажите дискус хернију

Да би се спречиле и ублажиле манифестације овог дегенеративног обољења кичменог стуба неопходно је свакодневно извођење одређених вежби.

Здравље 20.09.2016 | 10:28
Вјежбама ублажите дискус хернију
КРАЈ сезоне годишњих одмора за многе значи много више седења. То представља посебан проблем онима који пате од дискус херније, јер дуготрајно задржавање у седећем положају узрокује појаву бола. Да би се спречиле и ублажиле манифестације овог дегенеративног обољења кичменог стуба неопходно је свакодневно извођење одређених вежби. Њихов циљ је да ојачају мишиће трупа и ногу, побољшају циркулацију и смање напетост у мишићима што смањује могућност провоцирања бола. Иначе, вежбе за ублажавање последица дискус херније важно је да се науче уз стручну помоћ и правилно изводе.

Осим тога, оне не могу да буду замењене вежбањем у фитнес центрима или бављењем неким спортом. Са њиховим извођењем требало би прекинути уколико се јави бол или било каква друга нелагодност. Наравно, уколико сте здрави, тачније не патите од дискус херније, ове вежбе такође могу да допринесу јачању мишића и стога могу да се примењују свакодневно као допуна аеробним облицима рекреације.

ЈАЧЕ НОГЕ

Заузмите стојећи став са рукама опруженим испред тела. Ноге које би требало да буду размакнуте у ширини кукова, благо савијте у коленима. Из овог положаја лагано се спуштајте у получучањ, до граница пријатности. Затим се вратите у почетни положај.

ИСТЕЗАЊЕ ДОЊЕГ ДЕЛА ЛЕЂА

Лезите на леђа тако да су кичма и врат сасвим опружени на подлози. Ноге савијте у коленима. Удахните, па кроз издах привлачите лагано колено и чело. Вратите се у почетни положај, па поновите исто другом ногом.

ЈАЧАЊЕ ДОЊЕГ ДЕЛА ЛЕЂА

Лезите на леђа тако да су кичма и врат сасвим опружени на подлози. Ноге савијте у коленима, а руке су опружене поред тела. Лагано опружите једну ногу, па је подигните до угла од деведесет степени. Вратите се у почетни положај, затим поновите исто другом ногом.

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар