Vježbama ublažite diskus herniju

Da bi se sprečile i ublažile manifestacije ovog degenerativnog oboljenja kičmenog stuba neophodno je svakodnevno izvođenje određenih vežbi.

Zdravlje 20.09.2016 | 10:28
Vježbama ublažite diskus herniju
KRAJ sezone godišnjih odmora za mnoge znači mnogo više sedenja. To predstavlja poseban problem onima koji pate od diskus hernije, jer dugotrajno zadržavanje u sedećem položaju uzrokuje pojavu bola. Da bi se sprečile i ublažile manifestacije ovog degenerativnog oboljenja kičmenog stuba neophodno je svakodnevno izvođenje određenih vežbi. Njihov cilj je da ojačaju mišiće trupa i nogu, poboljšaju cirkulaciju i smanje napetost u mišićima što smanjuje mogućnost provociranja bola. Inače, vežbe za ublažavanje posledica diskus hernije važno je da se nauče uz stručnu pomoć i pravilno izvode.

Osim toga, one ne mogu da budu zamenjene vežbanjem u fitnes centrima ili bavljenjem nekim sportom. Sa njihovim izvođenjem trebalo bi prekinuti ukoliko se javi bol ili bilo kakva druga nelagodnost. Naravno, ukoliko ste zdravi, tačnije ne patite od diskus hernije, ove vežbe takođe mogu da doprinesu jačanju mišića i stoga mogu da se primenjuju svakodnevno kao dopuna aerobnim oblicima rekreacije.

JAČE NOGE

Zauzmite stojeći stav sa rukama opruženim ispred tela. Noge koje bi trebalo da budu razmaknute u širini kukova, blago savijte u kolenima. Iz ovog položaja lagano se spuštajte u polučučanj, do granica prijatnosti. Zatim se vratite u početni položaj.

ISTEZANjE DONjEG DELA LEĐA

Lezite na leđa tako da su kičma i vrat sasvim opruženi na podlozi. Noge savijte u kolenima. Udahnite, pa kroz izdah privlačite lagano koleno i čelo. Vratite se u početni položaj, pa ponovite isto drugom nogom.

JAČANjE DONjEG DELA LEĐA

Lezite na leđa tako da su kičma i vrat sasvim opruženi na podlozi. Noge savijte u kolenima, a ruke su opružene pored tela. Lagano opružite jednu nogu, pa je podignite do ugla od devedeset stepeni. Vratite se u početni položaj, zatim ponovite isto drugom nogom.

Novosti
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar