Хронично сте уморни? Можда је проблем у овоме

Кад вам се организам бори с неком болешћу, то захтева енергију, па није ни чудо како је умор један од најчешћих симптома било којег здравственог проблема. Иако није симптом који лекара може довести до дијагнозе, исцрпљеност је свакако знак да нешто није у реду.

Здравље 20.09.2016 | 10:15
Хронично сте уморни? Можда је проблем у овоме
Један од проблема у вези умора је како га препознати. Можда спавате дуже или чешће? Можда немате снаге за вежбање као пре? Можда ваш проблем није физички умор, већ емоционални или ментални?

Свака је особа другачија и ужурбан живот који данас водимо није за свакога. Међутим понекад умор није последица неочекиваних промјена или свакодневног темпа, већ је заправо симптом здравственог проблема.

Ослабљена штитњача

Међу најчешћим здравственим проблемима који се манифестују кроз умор је ослабљена штитњача. У питању је жлезда која се налази испод грла на врату, а учествује у многим телесним функцијама – од метаболизма до имунолошког система.

Иако је умор први симптом ослабљене штитњаче, други знакови могу бити вишак килограма, затвор, сува кожа и хронични осећај хладноће.

Адренална инсуфицијенција

Кад надбубрежна жлезда не ради како треба, организам не производи довољно кортизола. Последице су губитак килограма, бол у абдомену, пролив, хиперпигментација и умор.

Синдром хроничног умора

Мијалгички енцефаломијелитис или синдром хроничног умора стање је у којем особа није способна да извршава чак ни свакодневне задатке попут одласка на посао или у продавницу. Око једне четвртине људи који болују од синдрома хроничног умора не напуштају свој дом или кревет.

Симптоми су потешкоће при размишљању и телесни болови. Стручњаци сматрају како се ради о јаким упалама које настају чак и на најмању физичку активност.

Анемија

Анемија је мањак црвених крвних зрнаца која разносе кисеоник широм нашег тела. Постоји више врста анемија, али умор им је свима заједнички.

Бледило, вртоглавица, главобоља и крхки нокти такође су симптоми анемије.

Дијабетес

Честа потреба за вршењем нужде и стална жеђ пропраћени хроничним умором симптоми су дијабетеса. Узрок је борба тела с вишком глукозе у крви.

Депресија

Депресија је поремећај у мозгу који утиче на расположење, а може узроковати хронични умор. Биологија депресије још није потпуно јасна, па тако ни зашто узрокује умор који оболеле онемогућава у вршењу свакодневних задатака.

Туга, губитак апетита и проблеми с концентрацијом такође су симптоми депресије.

Ендокардитис

Срчана упала коју узрокују бактерије оштећивањем унутрашње срчане опне узрокују грозницу и умор. Највећи ризик од ендокардитиса имају особе које већ имају оштећено срце. Терапија се углавном састоји од примања антибиотика, али може бити потребна чак и операција.

Проблеми с дисањем током спавања

У случају делимично или потпуно зачепљених дисајних путева, особе током спавања могу плитко или нередовно да дишу. Паузе у дисању могу трајати чак и до једног минута, а углавном завршавају кашљањем или хркањем.

Иако нису опасни по живот, проблеми с дисањем током спавања могу створити трајни осећај умора. Умор и хркање су једини симптоми, али једино аудиоснимак или особа с којом спавате може да потврди да током ноћи имате проблема с дисањем.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар