Примирје је мртво, Алепо поново гори

Команда сиријске војске саопштила је данас да је готово примирје, које су договорили САД и Русија, и оптужила побуњеничке групе да су саботирале споразум. Одмах гранатиран Алепо.

Свијет 19.09.2016 | 21:18
Примирје је мртво, Алепо поново гори
Само два сата након што је данас сиријска војска прогласила окончање седмодневног прекида ватре, уследили су снажни ваздушни удари на делове Алепа који су под контролом побуњеника, навео је АФП.

Како се наводи, бомбардовано је пет насеља у источном делу града, док се из јужног предграђа чује гранатирање.

АФП наводи да бомбардовање траје нон-стоп и да се сирене амбулантних кола чују у источном делу града.

И сиријска Опсерваторија за људска права такође је известила да је Алепо, град на северу Сирије, бомбардован, оптужујући побуњеничке групе да су прекршиле договор о прекиду ватре више од 300 пута.

Сиријска војска је у саопштењу о прекиду примирја навела да су "наоружане терористичке групе" више пута прекршиле примирје које је ступило на снагу прошле недеље.

Наоружане побуњеничке групе су искористиле примирје за мобилизацију и наоружавање, док су нападале области под контролом владиних снага, навела је војска Сирије и додала да су побуњеници потрошили "реалну шансу" за окончање крвопролића.

Активисти и побуњеничке групе су оптужиле владу за кршење примирја, док су Уједињене нације навеле да је сиријска влада ометала испоруку помоћи, што је кључни део договара о прекиду ватре.

Договор о прекиду ватре је ступио на снагу у вечерњим сатима 12. септембра, уз подршку руских војних снага, са надом да ће окончати сиријски петогодишњи сукоб, наводи АФП.

Након само пар дана релативног примирја, ескалирали су сукоби широм бојних поља, што је кулминирало смртоносним ваздушним нападом коалиције под вођством САД на положаје сиријске војске и најновијим нападима на Алепо.

Напад на сиријску војску је покварио односе основних потписника, Вашингтона и Москве, који су најављивали да ће појачати сарадњу у борби против џихадијских група уколико примирје потраје недељу дана.

Неименовани високи војни званичник у Дамаску, изјавио је за АФП, да примирје истиче данас у 17.00 сати по локалном времену уколико нико не најави евентуални продужетак прекида ватре.

Од 12. септембра, укупно 26 цивила, међу којима је осморо деце, убијено је у областима у којима је договорен прекид ватре, саопштила је сиријска Опсерваторија за људска парава.

Сиријска војска није навела да ли ће примирје бити поново успостављено, преноси Ројтерс.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Вукодав

19.09.2016 20:11

Лудилу никад краја

ОДГОВОРИТЕ