Primirje je mrtvo, Alepo ponovo gori

Komanda sirijske vojske saopštila je danas da je gotovo primirje, koje su dogovorili SAD i Rusija, i optužila pobunjeničke grupe da su sabotirale sporazum. Odmah granatiran Alepo.

Svijet 19.09.2016 | 21:18
Primirje je mrtvo, Alepo ponovo gori
Samo dva sata nakon što je danas sirijska vojska proglasila okončanje sedmodnevnog prekida vatre, usledili su snažni vazdušni udari na delove Alepa koji su pod kontrolom pobunjenika, naveo je AFP.

Kako se navodi, bombardovano je pet naselja u istočnom delu grada, dok se iz južnog predgrađa čuje granatiranje.

AFP navodi da bombardovanje traje non-stop i da se sirene ambulantnih kola čuju u istočnom delu grada.

I sirijska Opservatorija za ljudska prava takođe je izvestila da je Alepo, grad na severu Sirije, bombardovan, optužujući pobunjeničke grupe da su prekršile dogovor o prekidu vatre više od 300 puta.

Sirijska vojska je u saopštenju o prekidu primirja navela da su "naoružane terorističke grupe" više puta prekršile primirje koje je stupilo na snagu prošle nedelje.

Naoružane pobunjeničke grupe su iskoristile primirje za mobilizaciju i naoružavanje, dok su napadale oblasti pod kontrolom vladinih snaga, navela je vojska Sirije i dodala da su pobunjenici potrošili "realnu šansu" za okončanje krvoprolića.

Aktivisti i pobunjeničke grupe su optužile vladu za kršenje primirja, dok su Ujedinjene nacije navele da je sirijska vlada ometala isporuku pomoći, što je ključni deo dogovara o prekidu vatre.

Dogovor o prekidu vatre je stupio na snagu u večernjim satima 12. septembra, uz podršku ruskih vojnih snaga, sa nadom da će okončati sirijski petogodišnji sukob, navodi AFP.

Nakon samo par dana relativnog primirja, eskalirali su sukobi širom bojnih polja, što je kulminiralo smrtonosnim vazdušnim napadom koalicije pod vođstvom SAD na položaje sirijske vojske i najnovijim napadima na Alepo.

Napad na sirijsku vojsku je pokvario odnose osnovnih potpisnika, Vašingtona i Moskve, koji su najavljivali da će pojačati saradnju u borbi protiv džihadijskih grupa ukoliko primirje potraje nedelju dana.

Neimenovani visoki vojni zvaničnik u Damasku, izjavio je za AFP, da primirje ističe danas u 17.00 sati po lokalnom vremenu ukoliko niko ne najavi eventualni produžetak prekida vatre.

Od 12. septembra, ukupno 26 civila, među kojima je osmoro dece, ubijeno je u oblastima u kojima je dogovoren prekid vatre, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska parava.

Sirijska vojska nije navela da li će primirje biti ponovo uspostavljeno, prenosi Rojters.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vukodav

19.09.2016 20:11

Ludilu nikad kraja

ODGOVORITE